Ioan Ghise: In PNL are loc un "blitzkrieg" planuit de grupari oculte. Ma vad prezidentiabilul dreptei unite Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 13:05
14805 citiri
Ioan Ghise: In PNL are loc un "blitzkrieg" planuit de grupari oculte. Ma vad prezidentiabilul dreptei unite Interviu
Foto: Ziare.com

Senatorul PNL Ioan Ghise are intentia de a deveni prezidentiabilul PNL si eventual al dreptei unite si sustine ca nu ar vota la alegerile prezidentiale "un cetatean roman cu caracteristicile biografice ale dlui Iohannis".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul liberal, candidat la presedintia partidului, sustine ca in PNL are loc un "blitzkrieg", planuit de multa vreme, plan a carui expresie este dl Iohannis. Ioan Ghise considera ca si retragerea lui Crin Antonescu, si trecerea de la ALDE la PPE fac parte din acest plan.

Senatorul liberal si-a exprimat temerea ca acest razboi fulger s-ar putea solda cu ruperea PNL si acuza faptul ca se lucreaza "pe genunchi" la un nou statut al partidului "pe placul celui care trebuie sa fie presedinte, stabilit de grupari oculte, interne si externe partidului".

V-a luat prin surprindere retragerea dlui Antonescu din cursa prezidentiala?

Am ramas perplex. Sunt convins ca PNL este obiectul unui plan extern si se doreste a fi parcat intr-o eticheta europeana puternica, condusa de crestin democratii germani, care domina PPE. Dl Iohannis este expresia acestui plan aplicat in partid prin gruparea Frunzaverde-Stanisoara. Ei au intrat in partid cu acest scop. Dl Frunzaverde a anuntat ca scopul sau este sa uneasca dreapta din Romania impreuna cu dl Antonescu.

Sugerati ca exista un plan vechi, de pe vremea cand domnii Frunzaverde si Stanisoara au intrat in PNL?

Planul e facut din 2006, cand exista o strategie prin care Basescu si PD voiau sa inghita PNL. Atunci s-a smuls grupul Stolojan-Stoica si a luat un sfert din parlamentari. Scenariul s-a repetat in 2009, cand au luat din nou un sfert din parlamentarii PNL, iar acum se actioneaza si din interiorul partidului, prin oamenii veniti cu misiune sau de nevoie de la PD.

Luni, in Delegatia permanenta, cel mai mare sustinator al fuziunii era dl deputat Petre Roman, fost presedinte PD.

Asta ar insemna ca dl Antonescu ar fi fost pacalit atunci cand cei mentionati de dvs au intrat in PNL sau ar fi fost parte a acestui plan?

Dl Frunzaverde a fost transferat din vicepresedinte PD in vicepresedinte PNL. Ajuns la noi a anuntat ca misiunea lui e sa uneasca dreapta in Romania.

Transferat de cine?

De Traian Basescu.

Deci sustineti ca dl Basescu si dl Antonescu au actionat demult in intelegere?

Asta trebuie sa explice dl Antonescu. Ceea ce e evident este ca Frunzaverde a fost 22 de ani vicepresedinte PD. Iar de doi ani e vicepresedinte PNL. Ne-a rezervat in noiembrie 2012 si denumiri la OSIM ca sa avem de unde alege acum.

Deci sugerati ca retragerea d-lui Antonescu nu a fost o decizie de moment?

E parte dintr-un plan. S-a actionat impotriva PNL in ultimii doi ani pe doua culoare: au fost oameni transferati de la PD, iar apoi imaginea de madonna imaculata transferata din presedinte al Forumului german in prim-vicepresedinte al PNL. Iar acum se incearca a-i fi predat la cheie lui Iohannis pentru ca impreuna cu Frunzaverde sa-l predea lui Traian Basescu, pentru a-l parca la PPE.

Si totusi in Delegatia Permanenta a fost un singur vot, al dvs, impotriva trecerii europarlamentarilor liberali de la ALDE la PPE.

In articolul 6 din statutul nostru scrie ca PNL este membru ALDE. Asadar, pentru o asemenea decizie, trebuia modificat mai intai statutul, ceea ce numai congresul poate face. In 2012, PPE sustinea ca in Romania a fost lovitura de stat. Singurii straini care au spus corect ce se petrecea au fost cei din ALDE, prin vocea lui sir Graham Watson.

Dl Watson spune ca dl Antonescu ori si-a pierdut mintile, ori a fost mituit pentru a face aceasta miscare.

Ce stiu sigur e ca nu si-a pierdut mintile.

Aveti vreo suspiciune de mita?

Am spus ce am spus. Trageti concluziile.

Vreti sa deveniti presedinte PNL, veti candida la congres. De ce?

Pentru a propune partidului o crestere a gradului de profesionalizare si institutionalizare a PNL. Intr-o lume globalizata, in care competenta este criteriul fundamental, pentru obtinerea performantei este esential ca organizatiile sa aiba un management performant. Deci e necesar sa imbunatatim cultura organizationala pentru cresterea performantei politice si electorale a PNL.

Voi propune congresului atat un program politic, corespunzator viziunii mele despre destinul Romaniei si al PNL, cat mai ales propuneri statutare care sa incurajeze promovarea meritocratiei prin sisteme de selectie si criterii de moralitate a celor care doresc sa reprezinte PNL.

Care sunt criteriile de moralitate?

Criteriul fundamental este loialitatea dovedita. Este impardonabil ca o persoana straina partidului sa fie transferata de la un partid adversar in aceeasi pozitie de vicepresedinte. Este impardonabil ca un om care 22 de ani nu a lucrat in politica romaneasca sa vina direct in functia de prim-vicepresedinte al PNL. Daca asa e, inseamna ca noi ceilalti, care am muncit si luptat pentru a promova principiile si partidul, suntem niste fraieri si putem pleca acasa.

Daca se forteaza lucrurile in acest "blitzkrieg", fara consultarea la baza a membrilor, mai ales a celor cu functii in administratia publica locala, care sunt in contact cu cetatenii zi de zi, riscul major e ca partidul sa se rupa cum s-a mai intamplat de 18 ori in 22 de ani. O parte va fi PNL, eticheta care nu se sterge, si o alta parte care sub mirajul unitatii dreptei vrea sa promoveze un cetatean roman de etnie germana sa ne conduca ba partidul, ba Romania.

Prin "blitzkrieg" intelegeti fuziunea cu PDL?

Da. Biroul politic demisionat nu are dreptul statutar de a negocia aliante, fuziuni, sustineri la candidaturi. El a demisionat in 26 mai si nu poate decat sa organizeze congresul. Nu are legitimitate pentru aceste negocieri. Primul principiu care trebuie respectat este legalitatea. Iar noi asistam la un mars fortat de incalcari de statut.

Imi vorbiti de aspecte procedurale. Dar pe fond sunteti de acord cu o coagulare a dreptei si in ce forma, alianta, fuziune?

Noi mai intai trebuie sa stam la masa si sa discutam cu creionul in mana despre pacatele pe care PD este dispus sa le ispaseasca. Seara s-au culcat socialisti si dimineata la congres au votat sa fie populari. Unul nu a demisionat din aceasta cauza. Deci PD e un partid de oportunisti.

Nici in PNL nu s-a opus nimeni, cu exceptia dvs, trecerii de la ALDE la PPE, tot peste noapte. N-au fost demisii pe motive ideologice.

Eu nu vorbesc de 6 europarlamentari, ci de un partid intreg. Si dupa ce au incercat sa ne distruga 10 ani de zile, cand au ajuns in postura de al treilea partid, vor fuziune paritara. De ce nu au vrut asa ceva cand erau al doilea partid din Romania?

Nu mi-ati raspuns. Vedeti o unificare a dreptei si sub ce forma?

PNL trebuie sa stea pe propriile picioare si sa aiba proiecte pentru Romania care sa raspunda nevoilor cetatenilor, proiecte atat de puternice incat PNL sa fie urmat de orice alte forte politice pentru implinirea unui destin.

Alianta sau fuziune?

Depinde ce va decide partidul.

Care este viziunea dvs in aceasta privinta, ca posibil presedinte PNL?

Viziunea mea contine programe si proiecte pentru Romania, pentru cresterea bunastarii cetatenilor, care sa fie sustinute de toata lumea.

Ceea ce s-a intamplat in vara lui 2012 intre PNL si PDL poate fi depasit?

Franta si Germania dupa sute de ani de razboaie si milioane de morti au gasit o cale de intelegere. Ce vreau sa spun este ca proiectul national trebuie sa ne uneasca, nu sa ne desparta animozitatile din trecut. Daca un cetatean roman, chiar Traian Basescu, ar participa la un proiect national, care imi doresc sa fie promovat de PNL, pentru cetatenii romani, un proiect care sa ne uneasca pe toti, nu as spune ca nu as sta cu Traian Basescu la masa. Si la el ar trebui sa participe toate fortele politice.

Trebuie sa depasim ranile daca suntem patrioti si daca vrem sa promovam valorile liberale. Toleranta este o valoare fundamentala a liberalismului. Si sa nu uitam ce spunea Simion Barnutiu: "Politicieni, tineti cu poporul ca sa nu rataciti calea!".

O refacere a USL vi s-ar parea binevenita, tot in calitate de potential presedinte PNL?

Daca decide congresul....Nu stiu sa va spun. Proiectele nationale puternice dorite de cetateni trebuie implinite. Dvs credeti ca populatia face distinctia stanga - dreapta? Asta e o manipulare mediatica, cu scopul de a face manipulari in cadrul partidelor politice. Uitati-va ce recrudescenta are acum extremismul si nationalismul in PE, au aproape un sfert din mandate. Asta se va intampla si in Romania.

Aveti sustinerea necesara in PNL pentru a deveni presedintele partidului?

Congresul e sustinerea mea. Daca ma alege bine, dar daca se alege calea impusa prin "blitzkrieg" si incalcarea statutului, vor fi mai framantari.

Invocati framantari, ati vorbit chiar de riscul unei rupturi. Ati fi unul dintre cei care ar parasi partidul daca este aleasa calea pe care o numiti "blitzkrieg"?

Nu. Tristetea celor petrecute cu dl Tariceanu da mult de gandit multor liberali. Este corect ca in partid sa te supui majoritatii cat timp se respecta statutul.

Si atunci de ce sa plece daca viitorul congres va decide statutar fuziunea?

Pentru ca multi oameni din tara vad lucrurile diferit. Problema este ca acum statutul este facut pe genunchi de catre un grup desemnat intr-o sedinta si prin care vor sa impuna ce ii convine dlui Iohannis. La fel s-a intamplat cand a candidat dl Antonescu. Cand se face cu doua saptamani un statut pe placul celui care trebuie sa fie presedinte, stabilit de grupari oculte, interne si externe partidului, atunci el iese prost.

Ce grupari oculte?

Cine citeste CV-ul meu si al dlui Iohannis se lamureste.

PNL nu are prezidentiabil oficial dupa retragerea lui Crin Antonescu. Pe cine vedeti prezidentiabil al PNL si, eventual, al dreptei unite?

Pe mine.

Intentionati sa candidati la presedintie?

Sa decida partidul.

Trebuie sa existe mai intai intentia dvs ferma.

V-am afirmat-o acum. Imi ofer aceasta disponibilitate.

Aveti profilul necesar pentru a fi candidat si eventual presedinte?

Asta decid cetatenii.

Dl Iohannis ar fi un prezidentiabil potrivit?

Nu. Eu, cetatean roman ardelean, nu as vota un cetatean roman cu caracteristicile biografice ale dlui Iohannis.

La care caracteristici anume va referiti?

Cititi-i CV-ul si trageti propriile concluzii. Eu sunt liberal si imi urmez libertatea de a alege.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Ioan Ghise PNL, #Ghise Iohannis Antonescu, #candidat prezidentiale PNL , #PNL