Opinii: Presa, obsesia lui Ioan Ghise

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Septembrie 2010, ora 16:07
4143 citiri
Opinii: Presa, obsesia lui Ioan Ghise

Senatorul liberal Ioan Ghise nu se lasa! Dupa ce a ratat lamentabil cu legea stirilor bune, iata-l ca loveste din nou, cu un proiect naucitor adresat presei, pe care l-a depus la Senat fara a avea vreun aviz din partea PNL.

"Legea jurnalistului" se vrea o reglementare exhaustiva, inspirata pasamite de o obscura organizatie "Asociatia Jurnalistilor Generatia '90", de care nimeni nu a prea auzit pana acum.

Dar care-i pohta domnului Ghise? Senatorul liberal doreste ca profesia de jurnalist sa fie exercitata numai de persoane care poseda "Cartea de jurnalist". Mai mult, calitatea de jurnalist ar trebui atestata o data la trei ani prin examinarea psihologica anuala si prin confirmarea aptitudinilor de jurnalist. Adica un regim mai aspru de exercitare a profesiei decat in cazul medicilor, al profesorilor sau al magistratilor.

Oare de ce un parlamentar n-are nevoie de control psihologic, macar la preluarea mandatului si un ziarist ar trebui testat la doi ani o data? Apoi, eu tot nu inteleg cum ar putea un om care azi are aptitudini de ziarist sa le piarda pana la urmatoarea confirmare. Si ce inseamna aptitudini de ziarist? Ei bine la aceasta intrebare ar trebui sa raspunda, conform proiectului, Colegiul National al Jurnalistilor, organismul care sa pastoreasca breasla, si care, in viziunea d-lui Ghise, ar urma sa aiba atributii cu mult mai extinse decat are CSM asupra magistratilor.

CNJ va tine toti jurnalistii la registru, bine verificati sa nu scape vreunul, ca sa poata fi tot timpul sub lupa. Si pentru ca treaba sa fie mai usoara, profesia de jurnalist ar urma sa fie exercitata doar in cabinete jurnalistice, dotate cu arhiva si registratura, asa ca fiecare stiruta va iesi de acolo cu numar de inregistrare. Iar publicarea unor produse jurnalistice care nu provin de la astfel de cabinete se pedepseste.

Adica niciun organ de presa nu va mai avea voie sa publice, de exemplu, opinia unui cititor sau articolul unui colaborator. Abia astept sa-l vad, spre exemplu, pe Andrei Plesu ca-si deschide cabinetul individual, pe CTP ca-si verifica la doi ani aptitudinile jurnalistice, iar pe Sorin Ionita ca se supune controlului psihologic obligatoriu.

La articolul 68, proiectul atinge apoteoza - delictul de presa, adica "delictul civil savarsit prin inserarea de informatii, reflectii sau comentarii in mass-media, despre fapte care nu au implicatii asupra societatii si a cauzat o dauna materiala sau morala unei persoane". Nu vad care e diferenta dintre aceasta reglementare si banala calomnie prevazuta deja de lege si care oricand poate fi aplicata oricarui jurnalist care comite o eroare.

Dar dl. Ghise e smecher si introduce, in plus, cvasi-delictul civil, adica tot un fapt ilicit si daunator, insa comis fara intentie rautacioasa. Cu alte cuvinte, dl. Ghise revolutioneza legislatia si introduce calomnia din culpa, pentru a putea pune oricum botnita ziaristului.

Si, in sfarsit, nu pot fi jurnalisti, conform propunerii lui Ioan Ghise, cei care au fost condamnati definitiv pentru furt, viol, talharie, crima, escrocare, tradare de tara si alte fapte incompatibile cu morala sociala. Dar fostii informatori ai Securitati, asemeni lui Ioan Ghise, pot fi jurnalisti?

Pentru ca dincolo de umorul sau infinit, pe care-l remarca Mircea Toma, initiativa senatorului liberal exact asta vadeste, o mentalitate de securist frustrat si incapabil sa inteleaga libertatea presei. Doreste sa-i inregimenteze pe jurnalisti, sa-i controleze, sa-i inventarieze in registre, sa-i poata scoate din profesie cand devin incomozi, sub pretexul pierderii aptitudinilor sau a mintilor.

Se pare ca Ioan Ghise a dezvoltat o obsesie in legatura cu jurnalistii si poate ar face bine sa deschida domnia sa seria controalelor psihologice pe care le recomanda jurnalistilor.

Spune ca prin acest proiect nu doreste decat sa-i apere de abuzuri pe ziaristi. L-as fi crezut daca depunea la Senat o lege antitrust, atat de necesara in Romania. Dar cum sa faca asa ceva tocmai Ioan Ghise care se simte atat de bine in televizunile trusturilor, unde este chemat periodic pentru a abera nestingherit.

Da, starea celei mai mari parti a presei din Romania a ajuns jalnica: deontologia este istorie, interesul public este tradat zilnic, subiectele importante sunt eludate, constiintele necumparate pot fi numarate pe degete, iar manipularea a devenit regula numarul 1. Dar toate aceste tare nu pot fi combatute de o lege a presei care sufoca libertatea de exprimare.

La legislatia in vigoare ar fi suficient sa adaugam legea antitrust, menita sa destrame imperiile media care controleaza piata si in care jurnalistii devin sclavi pe plantatie. Si, cel putin la fel de important, ar fi necesara aparitia unei organizatii puternice de breasla care sa faca ordine pe criterii deontologice aplicate la sange. Altfel vom vedea in continuare cum personaje rusinoase, dar fara rusine, precum Sorin Rosca Stanescu, excluse formal din profesie de un CRP complet emasculat, continua sa peroreze si sa manipuleze de pe ecranele trusturilor atotputernice.

Ceva imi spune insa, ca in opinia domnului Ghise, SRS ar trebui sa faca parte dintre examinatori si judecatori, nu dintre cei judecati si exclusi fara drept de apel.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#lege presa Ghise, #legea jurnalistului Ghise , #stiri Ioan Ghise
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
'' dl. Ghise revolutioneza legislatia si introduce calomnia din culpa, pentru a putea pune oricum botnita ziaristului "
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5