Ghise propune o hotarare a Parlamentului prin care se constata ca presedintele a fost demis de fapt

Sambata, 25 August 2012, ora 15:12
9879 citiri
Ghise propune o hotarare a Parlamentului prin care se constata ca presedintele a fost demis de fapt

Senatorul PNL Ioan Ghise sustine ca CCR nu are cum sa decida ea intoarcerea presedintelui, ca hotararea Curtii Constitutionale nu este executorie si in consecinta a pregatit un proiect de hotarare a Parlamentului prin care se constata ca Traian Basescu a fost demis de popor.

"Este o hotarare data in constatare (a CCR, n.r.). Deci asupra referendumului Curtea nu pronunta decizii. Asa spune Constitutia. Curtea produce trei tipuri de acte: deciziile care se publica in Monitorul Oficial si sunt executorii, hotararile care sunt in constatare si avize ale Curtii care sunt consultative. Forta juridica executorie o au deciziile.

Poate da decizii pe referendum, subiectul referendumului este un subiect conform legii articolului 11, litera B, alineatul 3, subiectul referendumul este un subiect pe care ea (Curtea Constitutionala - n.red ) pronunta o hotarare cu privire la respectarea procedurilor pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele. Asa ca, in opinia mea, Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile transformandu-se dintr-o instanta jurisdictionala de constitutionalitate intr-o instanta de drept comun. Stabilesc ei ce este legal. Ei nu au prin Constitutie o astfel de competenta.", a explicat liberalul pentru NewsIn.

El a sustinut ca, in opinia sa, Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile, precizand ca prin Constitutie CCR nu are competente de drept comun. "Din perspectiva temeiniciei hotararii, aici este o discutie de purtat si precizarea este ca hotararea Curtii nu este executorie. Doar deciziile Curtii sunt executorii pentru ca se refera la constitutionalitate. Hotararile Curtii sunt date in constatare ceea ce este o mare diferenta.

Deci constatarea este o apreciere si decizia este un act in executie. (...) Parlamentul constata acest fapt si Parlamentul da o hotarare in spiritul articolului 3 din Hotararea 34/2012 cu privire la procedura de urmat. Pentru ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului suveran, iar suveranitatea se exprima prin referendum. Ori sase oameni nu pot sa se substituie poporului suveran. Constitutia spune clar la articolul 2 ca niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu, suveranitatea apartine poporului, o exprima prin Parlament si prin referendum", a mai declarat acesta.

Liberalul a subliniat ca - in mod nepermis - Curtea Constitutionala s-a "autoinstituit" in instanta de drept comun, CCR avand ca atributii sa controleze constitutionalitatea organizarii si desfasurarii procedurilor referendumului. "Hotararea Curtii Constitutionale este abuziva in mai multe puncte ale ei. Ma refer la faptul ca in loc sa controleze constitutionalitatea organizarii si desfasurarii procedurilor referendumului, Curtea Constitutionala in mod nepermis s-a autoinstituit in instanta de drept comun.

In privinta legalitatii sunt alte institutii ale statului competente. Curtea Contitutionala are competenta in privinta constitutionalitatii fiind unica autoritate jurisdictionala in materie de constitutionalitate. Curtea nu a prezentat un raport privind constitutionalitatea procedurilor pentru organizarea si desfasurarea refrendumului. Este foarte important acest << pentru >>. In Constitutie, la articolul 146, litera i, spune ca ea - Curtea Constitutionala - vegheaza asupra respectarii procedurilor pentru organizarea si desfasurarea referendumului, nu dupa desfasurarea referendumului, ci pentru referendum. Deci are un rol proactiv din perspectiva constitutionalitatii in faza initiala si in faza desfasurarii referendumului si Curtea zice - la 146 din Constitutie - confirma rezultatele. Care rezultate? Cele date de Biroul Electoral Central", a explicat liberalul.

El a punctat ca "Parlamentul trebuie sa constate ca presedintele a fost demis de catre popor in concordanta cu articolul 10 din legea referendumului. (...) Eu am proiectul, trebuie sa il puna pe ordinea de zi sau sa nu il puna, depinde cum decide plenul", a conchis acesta.

Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, acum candidat la funcția de președinte al României, a mărturisit că a suferit de cancer. Într-un interviu difuzat miercuri, 11...
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
De la extaz, la agonie. Astfel s-ar putea rezuma cariera politică a lui Nicolae Ciucă, un posibil parcurs scurt și intens: de la militarul cu notorietate în MApN, dar necunoscut de publicul...
#Ioan Ghise, #hotarare Parlament, #decizie invalidare referendum, #CCR , #stiri Ioan Ghise
  1. Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
  2. Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
  3. Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
  4. Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
  5. Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
  6. Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
  7. Canotoare premiată cu aur la Jocurile Olimpice a primit o plachetă de excelență cu numele scris greșit. Cine a fost autorul gafei FOTO
  8. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, exclude orice colaborare cu PSD după alegerile din noiembrie
  9. Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
  10. "Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"