Ghise. Senator roman (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Miercuri, 29 August 2012, ora 00:30
14213 citiri
Ghise. Senator roman (Opinii)

In mod normal, Ioan Ghise nu ar trebui bagat prea mult in seama. Dar omul este, prin biografie, comportament si discurs, sinteza combinatiei toxice de ridicol, impostura si agresivitate reprezentativa pentru o clasa politica stramba care stramba destinul acestei tari.

Asadar cine este Ioan Ghise? Un fost colaborator al Securitatii care turna sub numele de "Ionica". A fost deconspirat impreuna cu Mona Musca, dar, spre deosebire de colega sa, care nu a mai revenit in politica, Ioan Ghise n-a avut complexe (unii ar spune obraz) si si-a croit drumul inapoi catre prima scena ca si cum in viata lui n-ar fi mancat usturoi.

Si ce a facut pe aceasta scena? A avut un mandat de primar al Brasovului pe care, datorita meritelor remarcabile probabil, nu a reusit sa-l reinnoiasca. Singurul sau proiect politic de mentionat este notabil tocmai din cauza ridicolului sau desavarsit: domnul Ghise propunea ca televiziunile sa fie obligate sa difuzeze un numar egal de stiri pozitive si stiri negative. Va dati seama ce belea ar fi fost in acesta vara: suspendarea a fost pozitiva sau negativa? Dar revenirea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, negativa sau pozitiva?

In privinta competentelor, Ioan Ghise nu a vadit vreodata vreuna si totusi este unul dintre politicienii cei mai mediatizati. Mai ca nu e zi lasata de la Dumnezeu in care domnul Ghise sa nu se pravaleasca din ecran, din talk show-uri in care exceleaza doar la capitolul agresivitate. Adica intra in categoria "clampanitori agitatori".

Se pare insa ca aceasta postura nu i-a adus cine stie ce populariate, caci omul care contesta reprezentativitatea lui Traian Basescu si elogiaza forta majoritatii a fost socotit nereprezentativ de majoritatea aboluta a alegatorilor din colegiul brasovean unde, in 2008, Ioan Ghise a ocupat locul al treilea. Doar artificiul aberant al legii a facut ca el sa primeasca mandatul in detrimentul celor care l-au invins la scor.

Se intelege asadar de ce omul tine cu dintii la mandat. Cand s-a pus problema demisiei Opozitiei din Parlament si a alegerilor anticipate, Ioan Ghise a sarit ca ars, opunandu-se categoric unei asemenea idei. Si nu pentru ca avea proiecte majore pe care ardea sa le transforme in legi, ci pentru ca are credite majore, contractate, spune chiar senatorul, tocmai pentru campania electorala si pe care trebuie sa le ramburseze tocmai din leafa de parlamentar. Pesemne ca se apropie de finalul ratelor si se gandeste sa mai scuteasca din cheltuiala de anul acesta agatandu-se cu disperare de tema antiBasescu.

Acesta e omul: incruntat, mereu pus pe harta, nu intotdeauna in cea mai buna relatie cu limba romana, lipsit de simtul ridicolului, taliban pana la limita propriului buzunar, in numele caruia e gata sa se faca frate cu orice drac. Fara competente, fara principii, strecurat prin gaurile legii, in functii inalte, de unde tipa ca din gura de sarpe mai ceva ca un presedinte de-aba confirmat de un scrutin glorios.

Acesta este Ioan Ghise. Si sunt gata sa pun pariu ca-l vom regasi si in viitoarea legislatura, strecurat din nou pe o lista suplimentara, in urma unei redistribuiri ilogice. Si tristetea este ca nici macar nu face nota discordanta in adunarea din Palatul Parlamentului.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...