Striptease-ul senatorului Ghise de Ziua Nationala a Romaniei (Opinii)

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 20:19
4402 citiri
Striptease-ul senatorului Ghise de Ziua Nationala a Romaniei (Opinii)
foto google

Ziua Nationala ar trebui sa fie acel moment solemn, cand ne manifestam respectul fata de trecutul natiunii, de prezentul ei, dar si speranta noastra pentru un viitor mai bun.

Daca nu stim sa ne comportam ca atare, mai bine sa nu sarbatorim, sa stam acasa si sa dormim, decat sa ne batem joc de sarbatoare.

Din timpuri vechi, acelea pe care si le amintesc septuagenarii, octogenarii si poate chiar putinii centenari aflati inca in viata, ziua nationala a avut totdeauna doua momente de referinta: parada militara si receptia de la Palat, in prezenta ambasadorilor acreditati.

Exceptand perioada comunista, rivalitati politice au existat totdeauna, lupta pentru putere n-a lipsit nici ea, dar de Ziua Nationala rivalii se salutau institutional si nu cred sa fi existat un caz, cand sa fi refuzat cineva protocolara cupa de sampanie, la care era invitat solemn de catre seful statului.

In anii grei cand soldatii isi varsau sangele pe front, cei doi neimpacati din fruntea tarii - Regele si Maresalul - desi nu se suportau reciproc, stiau totusi sa se respecte, din consideratie pentru tara. Erau prezenti impreuna, pentru ca natiunea sa aiba incredere in ei si sa nu simta semne de conflict.

Chiar si in ultimii ani de domnie ai Regelui Carol al II-lea, cand ajunsese neagreat de intreaga clasa politica, oficialii erau toti pezenti de Ziua Nationala, iar arhivele de filme cu jurnalele de actualitati din acea vreme pastreaza inca si astazi pe pelicula marturia acelor momente solemne.

In lumea noastra non-conformista, cand ucrainencele isi exprima protestul expunandu-se mai dezbracate decat Eva in piata piublica, non-conformistul Ghise a incercat o mascarada cam de aceeasi calitate, dar mai retinuta, fara sa-i pese ca asa ceva este o ofensa adusa Zilei Nationale.

Doleantele pe care Ghise si le scrisese pe tricou, ca sa defileze cu ele la vedere, dau de inteles ca nu-i ajungea sa-si tulbure compatriotii. Tinea sa-si faca numarul de striptease in public, pentru ca sa vada ambasadorii acreditati si ziaristii straini cata intelepciune a scris el pe respectivul tricou.

Asta era visul de aur al senatorului: sa-l fotografieze presa straina, sa apara numele lui Ghise in Germania, Franta, Anglia si, daca se poate, chiar in America.

Sa vada doamna Merkel si presedintele Obama parerea lui Ghise despre presedintele sau. Sa vada mapamondul cum isi bat joc romanii de sarbatoarea lor nationala.

Chiar si vesnicul nemultumit si razvratit C.V.Tudor, s-a simtit deranjat de faptul ca sarbatoarea este terfelita, declarand la un post de televiziune ca a fost de fata, dar ceea ce a vazut nu cadreaza cu solemnitatea momentului.

Daca domnul Ghise ar fi fost un caz atipic, poate era nimerit sa i se recomande un consult medical. Dar Ghise s-a apucat sa-si dea jos cravata si camasa intr-un cadru solemn, acolo unde sefii lor nu s-au prezentat deloc, dand o nesperata apa la moara initiativelor de saltimbanc ale subordonatului.

Poate chiar l-or fi laudat, nu stiu. In orice caz, nu toate televiziunile au soocotit ca-i anormal sa faci pe clovnul la palat. Dimpotriva, unora din comentatori li se pare ca nu e nimica anormal in ce a facut Ghise.

El n-a calcat nicio lege. Libertatea de expresie este garantata prin constitutie. Si-a exprimat opinia in stil non-conformist de ziua nationala. Vinovati sunt cei care l-au scos din sala, incalcand constitutia.

Pe scurt, trebuia lasat sa participe la receptie in tricou. Sa-l vada ambasadorii, sa-l filmeze presa, sa ciocneasca sampania cu presedintele. Este un punct de vedere, la care n-am replica. Cel mult, imi vine sa trag apa.

Victor Pitigoi

#Ioan Ghise senator, #Regele Carol, #ziua nationala , #Traian Basescu