Gyuri Pascu, un nemuritor care juca ping-pong la Costinesti

Sambata, 01 Octombrie 2016, ora 13:28
11291 citiri
Gyuri Pascu, un nemuritor care juca ping-pong la Costinesti

As fi vrut sa nu scriu despre el. Sa tac. Sa nu povestesc. Dar imaginea lui din vara anului 1992 vine peste mine. Ii sunt dator pentru un sfert de secol in care m-a facut sa rad. In hohote.

Lovea cu sete mingea de ping-pong. Se deplasa rapid in jurul mesei. Parul carliontat ii cadea pe un ochi si salta la fiecare lovitura. Era cald in acel an la Costinesti, iar Divertis se afla pe culmile gloriei. Avea spectacole in fiecare seara la Teatrul de Vara. Se juca numai cu casa inchisa. Biletele se vindeau ca painea calda.

Nu vazusem niciodata un spectacol de-al lor live pana atunci. Dar si acum imi amintesc rasul, valul de ras care cobora dinspre varful tribunei spre scena.

Toti membri trupei erau talentati, dar Gyuri era sufletul petrecerii. Lovea mingea si se rostogolea spre celalalt colt al mesei. Era concentrat. Mai scapa cate o frantura de fraza, iar cei din jur radeau. Orice cuvant, orice gest al lui, aducea zambetul. Era un inger-histrion. Era un geniu.

Niciodata nu l-am considerat altfel. A intruchipat miraculos intreaga ameteala a omului simplu care a trecut peste noapte din comunism in capitalism. A jucat ca nimeni altul prostia, ticalosia, ipocrizia reprezentantilor noii lumi care se nastea la inceputul anilor '90, iar noi am ras. Geniul lui ne-a ajutat sa trecem mai usor peste temerile noastre, peste esecuri si peste intrebari fara raspuns.

Transpirase, dar nu se oprea, lovea mingea, servea. Nu era un incepator intr-ale ping-pongului si dorea sa castige. Studentii din statiune treceau pe langa el, dar chiar daca-l recunosteau, il lasau in pace. Ii aruncau o privire scurta si isi vedeau de treaba. Pe atunci, poze se faceau la botez si la nunta. Nu umbla nimeni cu aparatul de gat ca sa fotografieze tot ce misca si nimanui nu-i trecea prin cap sa ceara autografe.

Dar Gyuri Pascu era o vedeta. Chiar daca nu era deranjat, avea toata lumea la picioare. Era constient de valoarea lui si se simtea nemuritor. Acea capacitate uimitoare de a imita, de a-si modifica personalitatea pentru a intruchipa un personaj sau o situatie l-au facut un artist unic in perioada de dupa 1989.

Devenise celebru inainte de Revolutie, un timp al cenzurii, in care spectacolele Divertis reprezentau adevarate intruniri politice clandestine. Se faceau glume pe seama sistemului comunist si a reprezentantilor sai. Publicul format din studenti ii adorau pe actorii din Divertis. Trupa condusa de Toni Grecu a avut probleme cu cenzura, dar a supravietuit pentru a cunoaste gloria timp de doua decenii.

Il priveam si aveam aceeasi senzatie ca si el - ca e nemuritor. L-am revazut de cateva ori intamplator, am si schimbat o data doua vorbe, dar n-am apucat sa-i multumesc pentru momentele de ras zdravan pe care mi le-a provocat de-a lungul timpului.

Am fost fan Divertis o lunga perioada si cred ca e trupa care a practicat cel mai consistent si inteligent umor din Romania. Pacat ca a fost nevoita sa devina mai comerciala pentru a supravietui in competitia dura cu Vacanta Mare si cu presiunea pusa asupra ei de posturile TV aflate mereu in goana dupa audienta.

Ca orice comic genial, Gyuri Pascu a avut un destin trist. Nu a reusit niciodata sa se acomodeze cu rigorile realitatii. El se simtea bine pe scena, cu glumele, muzica si chitara lui. A fost un artist desavarsit care a marcat o generatie. Romania i-a fost recunoscatoare cu un serviciul medical de urgenta mediocru si l-a ucis prin indolenta. Pentru fiecare hohot de ras pe care mi l-a provocat ii sunt dator cu o lacrima.

Un buchet de raze de soare se odihneau pe bratele cu care lovea mica minge de celuloid. Se imbracase in lumina apusului. Un inger cu carlionti si barba incalcita dansa in jurul unei mese verzi. Era sarbatoarea unui nemuritor. Parea fericit.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ioan Gyuri Pascu murit, #Ioan Gyuri Pascu spital, #Ioan Gyuri Pascu ambulanta , #murit
Comentarii
Poza IonVladescu
IonVladescu
rank 1
mi am facut cont pe ziare.com special sa te felicit