Adio Mang si scaunul electric de la Educatie

Marti, 15 Mai 2012, ora 23:50
11581 citiri
Adio Mang si scaunul electric de la Educatie
Foto: Arhiva

Ministrul Mang a plecat. In sfarsit!

Dupa zile intregi de tergiversari, ministrul Educatiei si-a dat demisia, jurand evident ca este o biata victima a lucraturilor portocalii si se jerfeste pentru a nu pata onoarea Guvernului.

La randul sau, premierul Ponta a tinut sa sublinieze ca pe "scaunul electric de la Educatie" nu mai pune alt nume nou, ci il desemneaza interimar pe ministrul delegat Liviu Pop, ca sa se poata ocupa cineva de Bac, interesele din jurul acestui examen fiind adevarata miza a scandalului copy-paste.

Ponta, premier de o saptamana, a anuntat, marti, ca ministrul Educatiei pleaca pentru a putea face lumina in cazurile in care este acuzat de plagiat, fara sa mai aduca si alte prejudicii de imagine Guvernului.

"Domnul Mang are mainile dezlegate sa isi poata apara prestigiul si munca", a spus Ponta, precizand ca interimar a fost numit ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Ministrul Dialogului, Liviu Pop: Marele sac e gol. Propun audit incrucisat - Interviu Ziare.com

Premierul a subliniat ca asigurarea interimatului de catre Liviu Pop a fost acceptata de presedintele Traian Basescu si ca, in termenul legal de 45 de zile, urmeaza sa fie desemnat un alt sef la Educatie.

Demisie tardiva, impanata cu acuzatii

Plagiatele lui Mang - De ce este tarata Academia Romana in scandal?

"Comisia de etica a luat act de acuzatiile care i se aduc lui Ioan Mang si a stabilit o intalnire cu acesta pe 15 iunie, in conditiile in care bacalaureatul incepe pe 11 iunie. Guvernul si Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa tina scandalul o luna de zile. Tinta adevarata este modul in care vom organiza bacalaureatul si cum Guvernul actual gestioneaza sectorul Educatiei", a adaugat Victor Ponta.

Seful Guvernului a mai acuzat Comisia de Etica de la Ministerul Educatiei, infiintata de fostul ministru PDL Daniel Funeriu, reprosand ca aceasta a tergiversat clarificarea acuzatiilor de plagiat la adresa lui Mang, pentru a compromite organizarea examenului de bacalaureat.

"Acea Comisie de Etica a luat act de acuzatiile aduse si, in loc sa stabileasca un termen de cateva zile pentru a clarifica situatia, a fixat ca prim termen de audiere ziua de 15 iunie, data la care incepe Bacalaureatul. Tinta adevarata a fost de fapt modul in care organizam Bacalaureatul", a mai spus Ponta.

"Educatia si sanatatea sunt doua domenii prioritare si tin la acestea atat de mult incat accept sa sufar alaturi de colegii mei", a completat premierul. "Se pare ca e un scaun electric acolo la Educatie", a remarcat seful Executivului, facand referire si la Corina Dumitrescu, schimbata de la sefia Ministerului Educatiei tot in urma unor acuzatii de plagiat.

Mang, un inocent lucrat si daramat

La randul sau, demisionarul Mang a explicat ca a ales sa plece pentru ca imaginea Guvernului era afectata. Intrebat de ce nu si-a prezentat mai devreme mandatul, in aceasta logica, fostul ministru de la Educatie a raspuns ca a crezut "ca totul este un atac politic si ca se va opri cand comisiile de ancheta" vor prelua cazul. "Nu am nimic sa imi reprosez", a mai spus Mang.

Mang, dupa demisie: Sunt nevinovat, voi continua sa lupt pentru adevarata reforma

Presedintele Traian Basescu a luat act de demisia lui Ioan Mang din fruntea Ministerului Educatiei si a semnat decretul privind asigurarea interimatului de catre Liviu Pop, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis marti seara Ziare.com.

Simbolul incompetentei si amatorismului Guvernului Ponta

Reactia Opozitiei n-a intarziat. In replica la anuntul demisiei lui Mang, pedelistul Cristian Preda a fost primul care a acuzat, pe blogul personal, ca decizia e similara cu situatia din 2008, "cand PSD s-a chinuit" sa gaseasca un ministru la Interne.

De asemenea, europalamentarul considera ca acest scandal "e semnul unei derute intervenite la scurt timp de la investire", sustinand ca "USL nu e capabil sa aleaga un ministru, desi se apropie cu pasi mari examene importante".

Si presedintele PDL, Emil Boc, apreciaza ca demisia lui Ioan Mang de la conducerea Ministerului Educatiei reprezinta "simbolul incompetentei si amatorismului Guvernului Ponta", precizand ca premierul este cel care trebuie sa isi asume raspunderea pentru ca "a generat cea mai grava criza din Educatie din ultimii 20 de ani".

Boc: Demisia lui Mang, simbolul incompetentei si amatorismului Guvernului Ponta

Povestea lui Mang si a catorva plagiate

Ioan Mang a fost acuzat ca ar fi plagiat mai multe lucrari stiintifice. Faptul ca plagierea acestor materiale e reala a fost confirmat chiar de mai multi dintre autorii acestora, cercetatori din Taiwan, Japonia sau Israel.

Mang nu a negat ca aceste lucrari ar fi fost plagiate, insa a pretins ca niciuna dintre acestea nu este a sa si nu stie cum de numele sau a ajuns pe ele, dar ca e vorba de un atac politic al PDL.

El nu a putut sa explice insa de ce e vorba chiar si de lucrari din anul 2003 si de ce el nu a sesizat in atatia ani ca numele sau apare pe ele, fara sa se fi sesizat.

Ministrul Educatiei, Ioan Mang: Ma gandesc la demisie

Inca de vineri, acesta a anuntat ca se gandeste sa isi prezinte demisia din Cabinetul Ponta in urma valului de acuzatii de plagiat. Totodata, el a sustinut ca se va retrage din invatamant daca acuzatiile se dovedesc a fi adevarate.

Comisia de Etica de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica verifica acuzatiile de plagiat aduse la adresa lui Mang. De asemenea, premierul Victor Ponta i-a trimis luni o scrisoare presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, in care solicita expertiza Academiei in cazul Mang si constituirea unei comisii de evaluare care sa verifice acuzatiile de plagiat aduse ministrului Educatiei.

Plagiatul lui Mang: Ponta cere de abia acum expertiza Academiei Romane

Inainte de desemnarea lui Mang ca ministru al Educatiei in Guvernul Ponta, postul ii fusese repartizat Corinei Dumitrescu, rectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Aceasta a trebuit sa fie retrasa, insa, din cauza numeroaselor acuzatii aparute in presa, de la suspiciunea de incompatibilitate la faptul ca a mintit in legatura cu studiile sale sau ca a fost acuzata, la randul sau, de plagiat.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Mang demisie Plagiat, #Ioan Mang plagiat, #ministru Mang demisie , #demisie