Soarta Educatiei USL, de la impostura la plagiat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 20:49
10172 citiri
Soarta Educatiei USL, de la impostura la plagiat (Opinii)
Foto: nouarepublica.ro

"Nu voi ezita sa iau masuri neplacute, chiar dureroase, daca va exista vreo problema de integritate, de orice alt tip, pentru ca imi doresc foarte mult sa arat ca se poate guverna altfel, ca putem sa avem si sa pastram urechile deschise la ceea ce opinia publica, in special, prin mass-media, transmite guvernantilor", a declarat Victor Ponta in chiar deschiderea primei sendinte a Guvernului pe care-l conduce.

Ei bine, are acum oportunitatea cat se poate de buna sa-si dovedeasca intransigenta, si-a oferit singur aceasta ocazie prin alegerea de la Educatie. Dupa ce s-a debarasat, cu mare greutate, de o impostoare cu studii la "Standford", Victor Ponta ne-a blagoslovit, se pare, cu un plagiator.

Dovezile impotriva lui Ioan Mang sunt strivitoare Mang, acuzatii serioase de plagiat - vezi lucrarile copiate . Pagini intregi copiate cuvant cu cuvant, in conditiile in care in lumea universitara care se respecta si o propozitie copiata fara aprobare si ghilimele atrage descalificarea.

Ioan Mang nu are nicio explicatie pentru aceste dovezi. De cand au aparut ele se ascunde ca un sobolan in minister. A fost, de altfel, singurul ministru care si-a preluat mandatul in absenta presei. Este o atitudine care il acuza la fel de mult ca paginile pe care profesorul Stefan Vlaston, presedintele Federatiei EduCer, le-a inaintat spre cercetare Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice.

Nu este admisibil ca asupra unui ministru al Educatiei sa planeze o asemenea suspiciune de furt. Pentru ca plagiatul exact asta este, un furt. Cum poti astepta de la un hot de idei si continut sa sanctioneze furtul elevilor care copiaza la un examen?

Ce autoritate are un astfel de ministru pentru a impune rigoare si integritate intr-un domeniu precum Educatia. Ce educatie poate oferi un plagiator, adica un hot?

Si totusi nu doar Ioan Mang tace in acest inadmisibil scandal. Tace si Victor Ponta. Unde ii este exigenta cu care sanctiona orice exprimare mai lejera a fostului ministru Daniel Funeriu? Deocamdata nu i-a cerut in mod oficial ministrului Educatiei nici macar o explicatie pentru acuzatiile de maxima gravitate.

Chiar nu poate USL sa furnizeze un ministru decent pentru Educatie? Oferta celor doua partide se reduce la nulitati, impostori si plagiatori? Este rusinos si fiecare zi in care Ioan Mang ramane ministru accentueaza aceasta rusine teribila.

Dar mai e ceva, foarte trist, de remarcat. Daca in cazul Corinei Dumitresu societatea civila a reactionat vehement si a exercitat presiuni sustinute pentru eliminarea acesteia, in cazul lui Ioan Mang reactia este palida.

Televiziunile de stiri au prezentat subiectul, dar fara mare aplomb, fara a insista cine stie ce cu intrebarile. Mediul universitar care intocmea scrisori deschise in cazul Corinei Dumitrescu, si bine facea!, dormiteaza in cazul Mang si a fost nevoie de sesizarea d-lui Vlaston pentru deschiderea unei cercetari.

De ce? Pentru ca presa si mediul universitar mustesc de plagiatori. Ziaristi si profesori universitari cu pretentii, chiar decani de facultati din prima categorie valorica sunt suspectati de plagiat. In casele spanzuratilor nu se vorbeste niciodata despre funie.

Una este sa te enervezi pe afacerea diplomelor sau pe numarul de "n" dintr-un cuvant si cu totul altceva sa-ti pui singur mana in cap atacand chestiunea integritatii. Si tocmai de aceea tare ma tem ca, spre deosebire de Corina Dumitrescu, Ioan Mang are toate sansele sa ramana pana la urma ministru.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#ministru Educatie acuzat palgiat, #Mang acuzatii plagiat , #ministrul Educatiei