Prof.unif.dr.Radu Gologan: In Japonia, nu doar ministrul Mang, ci si premierul ar fi demisionat

Marti, 15 Mai 2012, ora 07:14
11469 citiri
Prof.unif.dr.Radu Gologan: In Japonia, nu doar ministrul Mang, ci si premierul ar fi demisionat
Foto: it4s.ro

Un om de stiinta aflat in situatia ministrului Ioan Mang ar fi trebuit sa demisioneze inca de la declansarea scandalului, iar ulterior sa isi rezolve singur problema, crede prof.univ.dr.Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice din Romania.

Coordonator al Lotului National de Matematica al Romaniei, cercetator de gradul I la Institutul de Matematica, doctor in matematica si profesor la Facultatea de Automatica din Universitatea Politehnica Bucuresti, Radu Gologan a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca scandalul Mang a generat o situatie foarte neplacuta "si pentru invatamant, si pentru persoana in cauza, si pentru noi dascalii, si pentru primul ministru".

In opinia sa, in tari ca Japonia, de exemplu, doua nominalizari de ministru insotite de scandaluri de presa, cum au fost cazurile Corina Dumitrescu si Ioan Mang, ar fi fost urmate si de o demisie de onoare a premierului.

Romania nu este insa Japonia. Si nici SUA sau Marea Britanie.

"Acolo un astfel de accident te marcheaza pentru toata viata. Nu mai ai ce cauta in societate! Daca ai fost prins copiind la un examen este foarte greu ca vreodata sa mai ai vreo functie in sistemul universitar, oricat de bun esti", subliniaza prof.univ.dr. Radu Gologan in interviul acordat Ziare.com.

Care este opinia dumneavoastra despre scandalul de plagiat in care este implicat ministrul Educatiei, Ioan Mang?

Sigur, pot sa fie dedesubturi extrem de complicate, dar in orice caz, intr-o astfel de situatie, un om de stiinta, un cadru didactic, trebuie sa demisioneze imediat si abia pe urma sa isi rezolve situatia, mai ales daca este implicata o institutie (Ministerul Educatiei - n.red.).

Se mai intampla sa fie accidente si greseli. Asta e parerea mea. Daca eu as fi fost in aceasta situatie, paraseam imediat orice functie.

Penibil! Mang a plagiat si un articol gresit. I se cere demisia de urgenta -Interviu Ziare.com

Ponta, despre Mang: Se fac verificari. Daca e vinovat, pleaca

Mang: Pana pe 15 iunie Consiliul de Etica va decide in cazul meu

Ce credeti, scandalul Mang afecteaza prestigiul comunitatii stiintifice din Romania ? Deja a fost preluat de agentiile internationale de presa.

Sigur, ne afecteaza, dar nu cred ca intr-o asemenea masura incat sa fim aratati cu degetul. Excelenta in cercetarea romaneasca nu poate fi combatuta cu un accident de acest tip. Sau posibil accident, pentru ca nu este un plagiat dovedit.

E o situatie neplacuta si pentru invatamant, si pentru persoana in cauza, si pentru noi dascalii, si pentru primul ministru. Foarte neplacuta.

Eu cred ca in Japonia, de exemplu, un prim-ministru care ajungea la a doua nominalizare de ministru al Educatiei din care sa fi izbucnit un scandal ar fi avut datoria sa isi dea el insusi demisia.

De ce este atat de greu de gasit un ministru al Educatiei care sa fie respectat de intreaga societate romaneasca? Avem totusi profesori exceptionali si total dedicati muncii lor, cercetatori de valoare internationala.

Sigur ca avem, dar ministru trebuie sa fie cineva care sa aiba si un talent organizatoric. De foarte multe ori, cei care sunt cercetatori exceptionali nu sunt talentati in acest domeniu. Multi dintre ei stiu asta si atunci nu marseaza la astfel de propuneri.

Dar exista oameni in sistem care au trecut prin toate fazele, prin toate treptele lui, de la scoala, la liceu, invatamant universitar si cercetare. Astfel de oameni ar trebui sa fie avuti in vedere pentru asemenea functii.

Iar politicienii ar trebui sa inteleaga ca sunt anumite sectoare ale administratiei in care politicul trebuie sa aiba un cat mai mic aport. E vorba de invatamant, de armata, de sanatate. Aici trebuie sa fie niste oameni care sa aiba o mare experienta in domeniile lor de activitate.

Cat de politizat simtiti ca este sistemul de invatamant romanesc, de la numirea directorilor de scoli si pana la desemnarea ministrului Educatiei?

Din pacate, este foarte politizat. Si tot din pacate, oameni care ajung in anumite functii fara a fi politicieni, doar pe baza valorii lor, ajung incet-incet sa depinda de politic. Asta s-a intamplat nu numai in ultimii ani, ci in ultimii 20 de ani.

Credeti ca recenta schimbare a Puterii ar putea conduce la o incetinire a reformei in Educatie?

Nu cred. Totusi, si in cadrul Puterii actuale exista persoane care sunt exceptionale din punct de vedere al experientei in invatamant. Eu de exemplu am o mare admiratie, trecand peste diferentele de opinii politice, care nu sunt atat de marcante, pentru doamna Ecaterina Andronescu, care este un om al scolii. Spun asta trecand peste influentele politice care au existat de-a lungul vremii.

Despre reforma lui Funeriu si performanta in educatie, cu doi dascali de aur (II)

Domnul Ponta a explicat ca, probabil, nu o va numi din cauza acuzatiilor de incompatibilitate aduse de ANI. Alte nume de posibili ministri ai Educatiei ne mai puteti da?

E foarte greu sa va spun acum. Sigur ca sunt si altii. Si domnul Marga este un nume, desi a depasit putin limita de varsta si de stat in functii. Dar exista si altii, de exemplu Remus Pricopie, care a fost una din propuneri. Este un baiat tanar, care a progresat si a muncit extrem de mult, care are experienta in scoala, este profesor. Este o persoana care mi se pare de viitor. Si e legat chiar de partidul care guverneaza in momentul de fata.

Ati declarat intr-un interviu ca una dintre problemele "capitale" ale invatamantului romanesc este "furtul de toate felurile". Cum poate fi rezolvata aceasta problema, domnule profesor?

In primul rand organizand examene serioase si acordandu-le profesorilor si elevilor sansa de a se comporta corect. Asta inseamna inclusiv o situatie materiala buna, dar si exemple de buna evolutie prin sistemul de educatie.

In momentul in care deschizi lista unor oameni politici si vezi ca foarte multi dintre ei sunt profesori universitari facuti pe un Curriculum Vitae dubios, te intrebi cum ar putea sa lipseasca furtul din sistemul de invatamant romanesc ?

Pambuccian: In Romania se copiaza enorm, e un fenomen impamantenit

Dar de unde trebuie pornit? Cand, cum, cine sa o faca?

Trebuie pornit cu niste pedepse aspre pentru situatiile evidente de furt, incepand de la clasele primare si pana tarziu, la doctorat sau plagiat.

Exemplul este urmatorul: Sa nu credeti ca in SUA sau in Marea Britanie a fost totul in regula de la inceput. Vedeti ca si acum, la Yahoo e un scandal monstru, un director general a demisionat din cauza unui CV in care a mintit.

Seful Yahoo a demisionat

Acolo un astfel de accident te marcheaza pentru toata viata. Nu mai ai ce cauta in societate!Daca ai fost prins copiind la un examen este foarte greu ca vreodata sa mai ai vreo functie in sistemul universitar, oricat de bun esti.

Nu va ingrijoreaza insa faptul ca societatea romaneasca a inceput sa se obisnuiasca cu furturile de orice tip? Uitati-va, de exemplu, la primarii care sunt condamnati pentru coruptie, iar ulterior sunt votati "cu doua maini" de alegatori...

Da, raspunsul lor e un usor zambet. "E de-al nostru! Stim noi cum e...E un baiat destept, s-a descurcat."

Stiti, uneori, se intampla sa fii prima data intrebat: "As vrea si eu sa fac un master, un doctorat, dar nu am timp sa ma duc la ore. Cam cat ma costa?" Iar acestia sunt intelectuali deja, nu? Sunt absolventi de facultate.

E trist ce spuneti. Dumneavoastra mai sperati ca se va imbunatati curand situatia? Mai sperati, din moment ce nu ati parasit inca Romania...

Da, eu sper. In continuare sunt optimist. Acum 15 ani eram tanar, puteam sa parasesc tara si sa fac cercetare sau sa predau in alta parte, acum nu mai pot.

Profesorul Radu Gologan: 60% dintre olimpicii romani pleaca din tara

Elevii dumneavoastra ce cred, ce va spun?

Din pacate, astfel de lucruri ii afecteaza. Nu foarte tare, ei inca nu inteleg bine sistemul. Dar ii afecteaza si au un argument in plus sa spuna "M-am cam saturat de Romania!", desi eu nu cred ca s-au saturat, ei doar ar dori sa fie bine si aici.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#ministru Mang acuzat plagiat, #Radu Gologan coordonator olimpici matematica, #demisie ministru Educatie plagiat , #plagiat