Foreign Policy: Romania, intre scandalurile europene de plagiat

Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:03
2835 citiri
Foreign Policy: Romania, intre scandalurile europene de plagiat
Foto: Arhiva

Romania se afla printre tarile europene afectate de scandalurile de plagiat, in ultimii doi ani. Astfel, fostul ministru al Educatiei Ioan Mang s-a numarat printre politicienii europeni care au fost nevoiti sa-si dea demisia din cauza acestor acuzatii.

Primul dintre politicieni a fost fostul ministru german al Apararii Karl-Theodor zu Guttenberg, care a fost fortat sa demisioneze la inceputul lunii martie 2011, cand s-a descoperit ca a plagiat o parte din teza sa de doctorat, relateaza Foreign Policy.

Silvana Koch-Mehrin, fostul vicepresedinte al Parlamentului European, a demisionat la randul sau, in mai 2011, ca urmare a acuzatiilor referitoare la teza sa universitara.

Fostul presedinte al Ungariei Pal Schmitt si-a dat demisia la inceputul lunii aprilie, din cauza acuzatiilor de plagiat referitoare la teza de doctorat, acuzatii pe care inca le respinge.

Ultima victima este fostul ministru al Educatiei din Guvernul Ponta, Ioan Mang. Potrivit revistei Nature, acuzatiile au demarat pe 7 mai, la cateva ore dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat numirea lui Mang.

Cel care a scos in evidenta si a mediatizat intens plagiatul lui Mang este fostul premier Emil Boc, presedintele PDL. Liderul democrat liberal i-a cerut in mod public, intr-o interventie televizata, demisia ministrului Educatiei.

Revista Nature: Cazul Mang provoaca turbulente. Exista temeri pentru reforma cercetarii

Mang nu a raspuns cererilor revistei Nature pentru comentarii pe marginea acestor acuzatii, dar a afirmat ca acestea sunt motivate politic. Totodata, politicianul a afirmat ca ar fi demisionat in cazul in care acuzatiile s-ar fi dovedit a fi adevarate.

In articolul Foreign Policy se precizeaza ca precedentul Guttenberg i-a determinat pe reporteri sa "sape" in lucrarile academice din trecut ale politicienilor, cautand greseli. Este tentant sa descoperi daca genul de oameni care devin politicieni este mai predispus sa plagieze sau plagiatul academic este in general mai raspandit decat se cunoaste, iar politicienii sunt mai predispusi sa fie prinsi.

In oricare dintre cazuri, dovedirea unui caz de plagiat nu inseamna automat finalul carierei de politician. Este cazul actualului vicepresedinte american, Joe Biden, care a fost implicat intr-un astfel de scandal in anul 1987, cand avea 44 de ani si se pregatea pentru campania prezidentiala din 1988.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...