Foreign Policy: Romania, intre scandalurile europene de plagiat

Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:03
3017 citiri
Foreign Policy: Romania, intre scandalurile europene de plagiat
Foto: Arhiva

Romania se afla printre tarile europene afectate de scandalurile de plagiat, in ultimii doi ani. Astfel, fostul ministru al Educatiei Ioan Mang s-a numarat printre politicienii europeni care au fost nevoiti sa-si dea demisia din cauza acestor acuzatii.

Primul dintre politicieni a fost fostul ministru german al Apararii Karl-Theodor zu Guttenberg, care a fost fortat sa demisioneze la inceputul lunii martie 2011, cand s-a descoperit ca a plagiat o parte din teza sa de doctorat, relateaza Foreign Policy.

Silvana Koch-Mehrin, fostul vicepresedinte al Parlamentului European, a demisionat la randul sau, in mai 2011, ca urmare a acuzatiilor referitoare la teza sa universitara.

Fostul presedinte al Ungariei Pal Schmitt si-a dat demisia la inceputul lunii aprilie, din cauza acuzatiilor de plagiat referitoare la teza de doctorat, acuzatii pe care inca le respinge.

Ultima victima este fostul ministru al Educatiei din Guvernul Ponta, Ioan Mang. Potrivit revistei Nature, acuzatiile au demarat pe 7 mai, la cateva ore dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat numirea lui Mang.

Cel care a scos in evidenta si a mediatizat intens plagiatul lui Mang este fostul premier Emil Boc, presedintele PDL. Liderul democrat liberal i-a cerut in mod public, intr-o interventie televizata, demisia ministrului Educatiei.

Revista Nature: Cazul Mang provoaca turbulente. Exista temeri pentru reforma cercetarii

Mang nu a raspuns cererilor revistei Nature pentru comentarii pe marginea acestor acuzatii, dar a afirmat ca acestea sunt motivate politic. Totodata, politicianul a afirmat ca ar fi demisionat in cazul in care acuzatiile s-ar fi dovedit a fi adevarate.

In articolul Foreign Policy se precizeaza ca precedentul Guttenberg i-a determinat pe reporteri sa "sape" in lucrarile academice din trecut ale politicienilor, cautand greseli. Este tentant sa descoperi daca genul de oameni care devin politicieni este mai predispus sa plagieze sau plagiatul academic este in general mai raspandit decat se cunoaste, iar politicienii sunt mai predispusi sa fie prinsi.

In oricare dintre cazuri, dovedirea unui caz de plagiat nu inseamna automat finalul carierei de politician. Este cazul actualului vicepresedinte american, Joe Biden, care a fost implicat intr-un astfel de scandal in anul 1987, cand avea 44 de ani si se pregatea pentru campania prezidentiala din 1988.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ioan Mang acuzatii plagiat, #Ioan Mang demisie plagiat, #politicieni europeni acuzatii plagiat, #politicieni europeni demisii plagiat , #plagiat