Neputinta lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Mai 2012, ora 16:32
7781 citiri
Neputinta lui Victor Ponta (Opinii)

Ioan Mang incepe o noua saptamana ca ministru al Educatiei. Educatia din Romania incepe o noua saptamana avand in frunte, nu numai ca manager, ci si ca model, un om asupra caruia planeaza acuzatii mai mult decat credibile de plagiat.

Premierul Victor Ponta incepe o noua saptamana avand in guvernul sau un om acuzat de furt, un foarte probabil hot. Desi regimul sanctionator e diferit, din punct de vedere moral cel putin, nu e nicio deosebire intre cel vinovat de furt intelectual si cel care a furat o fabrica, un miliard de dolari sau orice alt bun. Ambii isi insusesc si beneficiaza de munca altuia.

In cazul lui Ioan Mang nu este vorba doar despre acuzatia vreunui ziarist, despre vreo suspiciune palida si discutabila. Este vorba despre dovezi zdrobitoare, intre care verdictul unui soft folosit oficial in toate universitatile tocmai pentru depistarea plagiatului, soft care a indicat procente de furt intre 20 si 80% in lucrarile lui Ioan Mang supuse analizei. Au confirmat furtul si o parte dintre autorii straini plagiati, incusiv cel de la care, culmea inabilitatii (unii ar spune a prostiei), Ioan Mang a copiat la virgula un articol complet gresit.

Prin interventia acestor profesori straini scandalul a devenit unul international si degradant la culme pentru comunitatea universitara din Romania. Ce student strain ar mai fi dispus sa vina intr-o tara unde ministrul Educatiei este un plagiator? Cu ce carte de vizita pleaca in strainatate studentii si absolventii romani?

Poate ca, printr-o minune si din motive de neimaginat acum, Ioan Mang este, intr-adevar, nevinovat. Repet, nu vad cum ar fi posibil asa ceva, dar, teoretic, orice e posibil pe lume. Are tot dreptul sa lupte pentru aceasta eventuala nevinovatie pana in panzele albe. Dar nu din functia de ministru al Educatiei. Necesitatea absoluta de a apara prestigiul scolii romanesti, al institutiei ministerului si al institutiei guvernului este incompatibila cu mentinerea d-lui Mang in functie. Prejudiciul de imagine pe care domnia sa il creeaza unor institutii fundamentale ale statului este absolut inacceptabil.

Nimeni nu vrea sa-l spanzure, nimeni nu cere retragerea intempestiva a titlurilor sale universitare. Este nevoie doar de o demisie pentru ca acest scandal sa se transeze, intr-un fel sau altul, fara implicarea si macularea institutiilor statului. Este o problema personala a d-lui Mang si ea nu trebuie sa devina sub nicio forma una a Educatiei romanesti.

Ca dl. Mang nu intelege aceste lucruri nu ma mira foarte tare. Atitudinea domniei sale nu face decat sa confirme acuzatiile ce ii sunt aduse. Dl. Mang nu da semne ca ar avea onoare si nici rusine, socoteste ca orice pas inapoi ar echivala cu o recunoastere a vinovatiei. Ba chiar se afunda in minciuni tot mai transparente si mai penibile. Doar aceasta mentalitate este un motiv suficient de incompatibilitate cu functia de la conducerea Educatiei.

Marea problema nu este asadar a lui Ioan Mang. Este a lui Victor Ponta. Macar prin formatia sa de procuror, dl. Ponta ar trebui sa aiba alergie la furt si la suspiciunea de furt, indiferent de forma lui. Ca tanar politician principial cum se declara, Victor Ponta ar fi trebuit sa ceara imediat demisia ministrului Educatiei, daca nu din convingere, macar pentru a-si pune la adapost guvernul si partidul.

Solutia premierului cu ancheta Academiei Romane este o pacaleala. Academia Romana nu are nici proceduri si nici organisme pentru o astfel de ancheta. Sa zicem ca le creeaza si pana la urma da o solutie. Dar asa ceva ia timp, timp in care Educatia romaneasca sta sub semnul plagiatului, iar Guvernul Ponta sub semnul furtului intelectual.

Fie Victor Ponta nu intelege acest lucru simplu, ceea ce ridica mari semne de intrebare asupra maturitatii domniei sale, fie intelege, dar nu are ce face, ceea ce denota o periculoasa limitare a puterilor domniei sale. Iar limitarea nu cred ca tine de vreun santaj sau vreo presiunea vreunui baron, ci de o acuta lipsa de cadre a USL in acest domeniu.

Cum artileria grea a USL fie are probleme cu ANI, ma refer la Ecaterina Andronescu, fie a fost trimisa sa se califice la locul de munca in fruntea diplomatiei, ma refer la Andrei Marga, USL a descoperit ca nu prea are ce pune pe masa Educatiei in afara de impostori, incompatibil si plagiatori. Discutia despre reformisti si antireformisti este deja la un nivel nesperat pentru fundatura in care a ajuns Educatia pe mana USL.

Asadar, tare ma tem ca Ioan Mang este in continuare ministru, in pofida prejudiciilor uriase de imagine pe care le creeaza si guvernului si USL, pentru ca nu are cine sa-l inlocuiasca. Cineva cat de cat mai breaz, desigur.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#Ioan Mang plagiat, #ministrul Educatiei plagiat, #Ioan Mang Victor Ponta , #plagiat