Ziare.com

Plagiatul lui Mang: Cine e curat sa ridice piatra (Opinii)

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 08:27

   

Plagiatul lui Mang: Cine e curat sa ridice piatra (Opinii)
Mesteri la razboaie, politicieni si jurnalisti portocalii au deschis un nou front: impotriva plagiatului si a copiatului.

Daca celelalte razboaie ale lor cu hotia si coruptia, cu sistemul ticalosit mai mult au ocrotit decat au vestejit fenomenele, cu plagiatorii sunt pe cale sa reuseasca. Un nou razboi in timp ce populatia se confrunta cu atatea lipsuri, iar partidele cu o campanie electorala? Uneori e necesar. Ajutati cu buna credinta de opinia publica.

Nu am obrazul, nici competenta sa ma pronunt asupra plagiatelor universitarilor Ioan Mang si Corina Dumitrescu, asa cum o fac destui campioni ai moralitatii si ai corectitudinii. Sunt destule organe ale statului, de la politie si procuratura, la organizatiile profesionale, capabile sa o faca.

Cand a aparut copiatul

Problema copiatului e veche de cand s-a inventat scrisul, iar pana la stabilirea drepturilor de autor si a legilor care protejeaza activitatea intelectuala s-a copiat pe rupte. In Romania, despre astfel de lucruri se vorbeste cu voce tare abia dupa 1900.

Cat despre copiatul lucrarilor scolaresti, studentesti si academic-universitare, prezent, dar putin cercetat si inainte de '89, se poate spune ca a inflorit in ultimul deceniu, cand fiecare doritor de posturi inalte isi afisa un CV in care putea sa treaca orice. Arareori verifica cineva. A nu se intelege ca plagiatul si copierea sunt regula si corectitudinea, iar rectitudinea morala, exceptia.

La o ochire rapida intelegem amploarea fenomenului: mai cu seama dupa reforma Funeriu, au ajuns in catedre si posturi importante doua categorii de "diplomati": cei ce aveau CV-uri impresionante, cele mai multe pe bune, si cei cu proptele ici-colo.

Tocmai aici s-au descoperit destule diplome provenind de la "fabricile" de specialitate, de la facultate pana la masterate si doctorate, cu destule teze plagiate, iar presa nu i-a iertat pe faptasi.

Un autor, doi autori...

Pe langa plagiat si copiere, in invatamantul superior a mai aparut o smecherie: ca sa beneficieze de sprijin si autoritate, multi studenti, cercetatori, cadre didactice mai mici in grade isi treceau superiorii printre autori. Este tocmai speta la care trimit acuzele domnului Ioan Mang si ale altora. Nici obisnuinta asta nu e de azi de ieri si nici nu e brand eminamente romanesc.

Insa nimeni nu i-a putut obliga sa accepte. Daca le-a placut sa-si vada numele tiparit pe o carte care nu le apartine si nu au verificat, ii priveste. Vor raspunde in solidaritate cu plagiatorii-autori care i-au bagat in aceasta tarasenie. Poate cu intentie. Ceea ce justitiarii pot proba. Pentru ca odata si odata fenomenul acesta trebuia curmat.

Acum se vede cu ochiul liber ca, din aceasta pricina, numarul ministeriabilior la Educatie a ajuns marul discordiei. Si pe drept cuvant. Invatamantul superior romanesc nu are traditii mai vechi de 150 de ani, Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi, 1860, Bucuresti, 1864, cu exceptia Universitatii din Cluj: Principele Stefan Batory intemeiaza aici un colegiu la 1581, care a functionat cu numeroase schimbari si intreruperi.

Cine-a omorat cercetarea romaneasca?

O alta realitate dureroasa e disparitia cvasitotala a institutiilor de cercetare si a sectiilor de specialitate din universitati. Din nefericire, head-hunter-ilor domnului Ponta nu le-a venit ideea sa caute in marile universitati europene personalitati recent plecate din Romania. Fireste, nu de felul domnului Funeriu care n-a lucrat o zi in scoala romaneasca, ci oameni dedicati educatiei, dar nevoiti ori chiar fortati sa plece din diverse alte motive, nu neaparat pecuniare.

Adunand si scazand, se observa ca lupta aceasta cu plagiatul si copiatul ar putea fi o lupta castigata. Eforturile insa ar trebui sa fie ale scolii romanesti, de la gimnaziu pana la docenta, nu doar ale catorva justitiari in lupta cu morile de vant ca acum.

Pentru ca de copiat se copiaza metodic la proiecte didactice, la eseuri date ca teme acasa, la comentariile literare si studiile de caz la diverse discipline, la lucrarile de diploma, de licenta, masterate...

Unde e lege nu e tocmeala

De aceea, proiectul Legii Educatiei aflat in discutii la comisiile parlamentare de specialitate ar putea contine si un articol macar despre obligatia celui ce da astfel de lucrari de a verifica autenticitatea si originalitatea lor.

Altfel, putem continua sa folosim plagiatul ca arma politica pana ne doboram adversarii, dar maine o vom lua-o de la capat.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4081 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca-mi permiteti un mic interventiu…

(subs.neutru-un interventiu, doua interventii) Eu sunt fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu...
DA! Eu sunt, un mare cersetator, specialistul adventist in pixeli albastri de ziua a saptea! Vad ca se ridica problemul (gen neutru: un problem, doua problemuri) diplomului meu de bacalaureat! Pentru aceasta, voi face o incursiune in istoria distinsei mele familii. Tatal meu, Ionel Funeriu, unul din cei mai bogati profesori universitari din Romania, a fost persecutat de regimul comunist! A fost trimis in exil la doua universitati din Polonia in 1974, iar cand Directia de Informatii Externe a Securitatii, care l-a trimis acolo, a observat ca tata a indurat toate torturile poloneze, l-a retrimis, ca pedeapsa mai aspra, profesor la Universitatea din Strasbourg, intre 1984-1987! Eu eram licean pe atunci si securitatea, vazand ca nu are succes cu tatal meu, m-a trimis in 1988 la Strasbourg ca elev olimpic, unde am urmat ultimul an de liceu. Familia mea, in Romania, a suferit persecutii cumplite pentru asta! Mi se pare ca leafa tatalui meu a fost marita, se pare ca au primit o noua locuinta, dar nu-mi aduc aminte prea bine toate persecutiile comuniste pe care le-am suferit eu si distinsa mea familie… Despre diplomul meu de bacalaureat nu pot sa vorbesc prea mult! Este un document secret, clasificat la DIE-SIE. Nu puteam sa ma intorc in tara sa dau bacalaureatul, imi distrugeam acoperirea ca “fugar", bacalaureatul francez era prea greu pentru mine, asa ca domnul Plesita a ordonat sa mi se fabrice o diploma de bacalaureat, desi in Romania absolvisem numai 11 clase. Asta ca sa pot urma o facultate de chimie in Franta, ca sa pot servi patria socialista si pe distinsa Academiciana Elena Ceausescu cu cele mai noi cercetari despre polimeri.

 

Cum adica"cine e mai curat"?

Astia traiesc cu impresia ca toti furam. Acuma inteleg politica USL. Daca toti fura ei trebuie sa fure mai mult. Doar sunt guvernanti. De la venirea(?)lor la putere,in 90,pana la schimbarea lui Tariceanu,au tot furat. Degeaba asteptam sa creasca salariul. Deja nu se mai poate decat putin. Se putea in perioada in care inflatia era mare iar Romania nu trebuia sa faca o politica adaptata la cerintele UE. Daca,ce au furat neocomunistii(PSD,PNL,im special si ceilalti care au guvernat acea perioada),ramanea in bugetul statului,Romania era azi o tara fara probleme,cu oameni care duc o viata decenta si normala.

 

Ma indoiesc de obiectivitatea d.lui Tomegea

cel care dadea cu precedentul guvern de pamant de sareau as chii din el pana aici pe forum.Cei care erau autorizati sa-si dea cu parerea despre furtul lui mang,au facut-o.Ei sunt autorii publicatiilor care au facut obiectul furtului.Dar noi romanii avem un alt fel de a judeca furtul.Unul stramb,invatat de la comunisti.

Cine e curat sa ridice piatra

Vor ridica piatra si vor arunca cu ea milioanele de oameni saraci,obiditi,cinstiti care au fost furati in mod sistematc de catre ;puterile; ce s-au succedat la carma tarii.
Cloaca,cocina,in care se simpt bine ;intelectualii;unde plagiatul este ceva firesc primeste si pe Mang cu bratele deschise.La intrare troneaza zambitor plin de el Liiceanu, plagiator si profitor al tuturor regimurilor.

Dl Tomegea apara hotia

nu-i prima data.
Probabil ca necinstea face parte dintre valorile si reperele domniei sale.

Putem sustine ca hotia este "o valoare", Val?

Tomegea este una din reminiscentele socialismului, bine conservat, ajuns sa fie valorizat de redactia "zoaie.com". Ori, la aceasta redactie, unde colcaie de socialisto-liberali, sant apreciate astfel de gunoaie. O zi frumoasa, prietene. Am zis.

Adsal

In problema aflata in discutie n-are a face nici PDL, nici USL. Chit ca dl. Tomegea loveste in "jurnalistii portocalii".

Problema este cat se poate de grava, mai ale sla nivelul invatamantului superior. Cunosc dinauntru fenomenul. Chiar exemplific.

La SNSPA, Facultatea de Stiinte Politice, conf. univ. dr. Marius Pieleanu. Pretins sociolog si vedeta de televizor de cand si-a incropit o chestie numita Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde (institut de cercetare sociala) si-a dat doctoratul in 1996 cu teza "Devianta sociala si consumul de alcool in Romania anilor ’90". Abunda de copy-paste.
Cat despre licenta care la facut sociolog, lucrarea este un plagiat al unui elvetian despre teoriile lui Lombroso.

Emil Boc si-a pus semnatura pe numeroase lucrari scrise de fapt de asitenta sa la vremea aceea, Cynthia Curt, actualmente consul general al romaniei la Barcelona.

Catalin Baba, fost ministru al Educatiei, decan la Facultatii de Stiinte Politice de la Babes-Bolyai, nepotist profesionist, si-a dat doctoratul cu o teza despre Reforma Marga, o compilatie de texte din Monitorul Oficial.

Bineinteles ca sunt mult mai multi din astia, risipiti prin toate ungherele, de toate culorile.
Gandeste-te ca astia cica pregatesc nou generatie!

Bine zici....

...dar pe Boc, Baba, nu-i ia nimeni la verificat?
Asteptam cu interes un articol despre lucrarile lui Emil BOc! Pentru ca asta a fost primul cu piatra...

Fireste, nu de felul domnului Funeriu

Articol "politically correct"... dar fara solutii

 

ma asta...

...CIT face, 2X2=????
...Repede nu mai face calcule...
viorel ratiu cincinnati oh usa

Viorele, ala e bun doar la socialismul bolsevic

Nu le are cu altceva, afara doar de a combate fara limita sau rusine, sustinand neo-comunismul, din interes. O zi buna. Am zis.

Draga Maxi daca nu ti-e lene

Incearca sa te documentezi pe net asupra pregatirii reale a d-lui Funeriu. Asta pentru cultura ta generala. O zi buna !

Oficial cum e?

Pana la urma s-a pronuntat Academia? Parca era o comisie de ancheta a cazului, s-a anuntat?

 

dl ponta a preferat Academia

si nu Comisia care se ocupa tocmai de aceste probleme in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru doua motive :
1. tergiversarea deciziei sale
2. Academia nu este un for abilitat pentru astfel de expertize ; Academia poate da un aviz, dar NU si o sanctiune, ceea ce Comisia din minister face, conform noii Legi a Educatiei.

Sa renuntam cu totul la invatamint ! S-ar face mari economii.

Patru clase ca pe vremuri iar pt.cei interesati de mai mult sa faca liceul la Paris ca Funerariu si facultate la Sorbona.

 

In locul dlui Ponta

eu l-as numi ministrul educatiei pe dl profesor Alexandru Athanasiu.

 

Nominalizare

D-l prof Atanasiu va face parte din viitorul guvern.Succes!

Sila, multa sila... si mila

Ce imi place cum uslasii astia ratati incearca sa dreaga la modul cel mai penibil busuiocul dupa ce si-au dat arama pe fata (in mai putin de 30 de sec).
Eu in locul vostru mi-as da palme si as scuipa cu simt de raspundere oglinda. Macar atat, inainte sa reveniti cu limba primenita in subsol la Grivco, acolo unde mutilati voi bietele tastaturi contra a 3 lei taman spalati la etajele superioare. Mizera viata de strigoi pierduti aveti, sincer mi-e si mila...

Plagiat

"Cartile din carti se scriu".Punct.

 

dar cum ?

?

Cum?

Dezvoltand ce existata la un moment dat! Ce ai vrea? Sa o ia fiecare generatie de la capat? Unde am ajunge? Lupta politica le-a intunecat mintile unora! Ce ai vrea? Fiecare sa descopere tabla inmultiri, legile lui Newton, etc.....
Sunt unii care isi dau cu parerea pe ziare com. despre orice
A ajuns ziare.com o hazna, in care sa porcaiesti pe cine nu-ti place!

Cartile de specialitate se scriu dupa studii sau experienta

Cartile de povesti, gen Ion Creanga, eventual cele S.F., sant cu totul altceva, nu studii. Asta, ptr cultura ta. Am zis.

Daca tot te dai jurnalist

Era suficient sa studiezi probele aduse de presa in fata publiculuipentru a-ti forma o parere. Aici nu e vorba de politicieni si jurnalisti portocalii ci de fapte. Afirmatiile d-tale la adresa d-lui Funeriu complet lipsite de substanta sunt suficiente sa te descalifice. O zi buna !

 

D-le Sile, nu ai ce-i cere

Zi-i Tomegea si trage apa. La asa reptile nici sa nu ai pretentii. O zi minunata. Am zis.

Colegii mei ,academicienii

Toate aceste fabrici de diplome (Spiru H. ,Brancoveanu ,Univ.Pitesti ,Oradea,Arad ,Sibiu....) vand ,contra cost diplome ,inclusiv de doctori. Militieni semianalfabeti sunt doctori ,primari ,parlamentari ,militari ,socotitorii de la finante au masterate si doctorate luate contra cost.Profesori universitari facuti peste noapte , ba chiar si academicieni primiti pentru nimic (in academie sunt nu mai putin de 12 economisti).La Politehnica Bucuresti avem rector un conferentiar doctorand (trebuie sa fii doctor plin ca sa ai titlul).Daca ar cauta cineva in lucrari ar vedea ca sunt facute cu copy-paste.Ar trebui un singur organism care sa verifice macar calitatea de cadru universitar.

 

nici in gluma nu trebuia s-o spui

eu ridic primul piatra si o si dau. dupa mang, dupa tine si dupa toti cei care ganditi la fel. asa, cu astfel de gandire duceti voi tara asta de rapa, fie rosii fie galbeni fie portocalii sau bej. patru, stai jos!

 

Plagiatul lui Mang e ca diploma de bacalaureat a lui Funeriu: exista

Dar nu se vede! Concluzia: trebuie repus in fruntea invatamantului romanesc un "Coleg de Genul Neutru"! Exista si o deosebire intre cei doi: Mang a dobandit statut de profesor universitar inainte de Revolutie;Colegul de Genul Neutru nu a dobindit diploma de "bac" nici dupa ce a fost ministru invatamantului (fiind "neutru" din toate punctele de vedere nici nu-i foloseste)!Adomnitei a fost cel mai bun ministru al invatamantului(analize,sondaje,opinii,etc.)pentru ca venea din preuniversitar.Acolo este "baza invatamantului romanesc"! Pop vine tot de la "baza". Asadar,pedelisti, atacati "baza" daca vreti sa distrugeti invatamantul! Cu cele cateva scoli inchise si o lege abramburita n-ati facut mare branza.Ca de obicei,eu glumesc foarte serios!

 

...ma asta...

..eu sint din Oradea. In Oradea nu a existat niciodata vre-o universitate! Deci cum ''manga-ul tau'' putea fi profesor universitar intr-o inexistenta universitate?HAAAAAAA!!!???
viorel ratiu cincinnati oh usa

Adica si eu sunt plagiator??? Nu stiam!!

DUpa cum spun astia aici, nimeni nu e curat! normal, din moment ce in USL toti se stiu cu musca pe cacliula, nimeni nu isi imagineaza ca exista si curati! Bine ati revenit la putere! Bagati mare! mai nou, un puternic profesor universitar, coleg cu functie mare si cu carti scrise mai multe decit citite, se uita ciudat la mine cind ii spuneam ca nu toti plagiaza, si ii descriam cum procedez cind scriu ceva. Nu putea sa creada, sa inteleaga - "asa ceva nu se poate", a conchis si a plecat convins ca sunt un mare mincinos! Superb!Noroc ca este prodecan acum si nu mai este secretar stiintific pe universitate, fost prorector! Dar cu noua schimbare, poate reurca la mai mare!

 

cum se face bre ciomegea ca....

"....pentru ca de copiat se copiaza metodic la proiecte didactice, la eseuri date ca teme acasa, la comentariile literare si studiile de caz la diverse discipline, la lucrarile de diploma, de licenta, masterate...
de aceea, proiectul legii educatiei aflat in discutii la comisiile parlamentare de specialitate ar putea contine si un articol macar despre obligatia celui ce da astfel de lucrari de a verifica autenticitatea si originalitatea lor."
miercuri, 16 mai 2012, ora 08:27 sursa: ziare.com, autor: petru tomegea, editor
...ai uitat sa treci pe lista tezele de doctorat si, activitatile doftorilor caftaniti printre care enumeram copy & paste, plastografia, insusirea pe nedrept a meritelor altora, coiautoreala, ce mai calea valea ...toata mang-leala?

 

stire proaspata pentru dascalu' ciomegea....

ca cadru didactic de limba romana si ca cap de lista la filologia din dulshele targ al ieshilor, este de asteptat ca ciomegea sa comenteze chestia de azi cand, noul menistru interimar al scoalilor romanesti instalat de pictor tonta la a treia incercare, a dovedit ca este un agramat care nu stie sa faca acordul intre subiect si predicat si, mai mult, nu este in stare sa se exprime corect in limba romana.
ce are de zis dascalu' ciomegea despre colega lui dascaleasca ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor