PSD cere demisia lui Oprea, in urma recalcularii pensiilor militarilor

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 18:49
2913 citiri
PSD cere demisia lui Oprea, in urma recalcularii pensiilor militarilor
Foto: Arhiva

Senatorul PSD Ioan Mang cere demisia ministrului Apararii, Gabriel Oprea, dupa ce presa a relatat ca o parte dintre pensiile militarilor au fost scazute dupa recalculare.

Senatorul aminteste ca Gabriel Oprea a promis ca pensiile militarilor nu vor scadea sub 3.000 de lei, ca urmare a recalcularii. "Daca scad, imi dau demisia. Ca sa fie clar", a sustinut atunci ministrul Oprea.

"De la 1 ianuarie 2011 au fost puse in plata pensiile recalculate conform Hotararii de Guvern nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare. O parte importanta dintre beneficiari.

Cadre militare despre care ministrul Oprea a declarat ca nu vor fi afectate de recalculare s-au trezit cu pensii diminuate cu 40 - 70%, chiar si in conditiile in care aveau stagiu complet de cotizare", sustine senatorul PSD.

Acesta adauga ca Guvernul refuza sa puna in aplicare hotararea definitiva din 7 ianuarie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) prin care a fost suspendata Hotararea de Guvern nr. 735/2010, cea prin care au fost puse in plata pensiile recalculate. I

Senatorul acuza ca ministrul Oprea, in loc sa respecte legea si sa gaseasca solutii pentru a corecta situatia creata, ministrul "prefera sa dea explicatii si sa-si acopere greseala".

"Avand in vedere ca domnul Oprea nu si-a onorat cuvantul dat, in numele Onoarei si Demnitatii militare si umane, cer in mod public demisia domniei sale din functia de ministru al apararii. Un ministru al Guvernului Romaniei care a mintit si a indus in eroare in mod deliberat nu mai poate ocupa aceasta demnitate publica in mod onorabil", sustine senatorul.

Recalcularea pensiilor militare, irevocabil suspendata - ICCJ

MApN: Cine a primit pensie militara mai mica in ianuarie isi va primi banii retroactiv

Ministerul Apararii a explicat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca pensiile recalculate nu scad veniturile fostilor militari si ca cei carora li s-au scazut pensiile vor primi banii inapoi.

Nicio pensie militara mai mica de 3.000 de lei a celor cu cariera militara completa nu a fost diminuata in urma recalcularii, a declarat miercuri seful directiei financiar-contabile, general de brigada dr. Maria Lupu, precizand ca este vorba de date concrete si nu de simulari.

#Ioan Mang, #PSD demisie Oprea , #stiri Ioan Mang