Nominalizarea lui Ioan Mircea Pascu pentru un post de comisar e blocata UPDATE Cum explica Siegfried Muresan

Marti, 16 Iulie 2019, ora 20:14
9641 citiri
Nominalizarea lui Ioan Mircea Pascu pentru un post de comisar e blocata UPDATE Cum explica Siegfried Muresan

Pentru ca nu s-a constituit Conferinta presedintilor de comisii parlamentare, Parlamentul European nu il va mai audia pe Ioan Mircea Pascu, propus de Viorica Dancila pentru a ocupa un fotoliu de comisar, spre nemultumirea lui Juncker. Asta inseamna ca Mircea Pascu nu va fi numit, cel putin pentru moment, comisar european, chiar si fara portofoliu.

Teoretic, audierea lui Mircea Pascu ar fi trebuit sa aiba loc joi, in ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg. Surse europene au confirmat amanarea, iar una dintre ipotezele vehiculate este ca audirerea nici nu va fi reprogramata, ceea ce inseamna ca fostul europarlamentar roman nu va ajunge in Comisia Europeana, unde Juncker a fost nevoit sa ii accepte nominalizarea, dar nu i-a alocat, cu o tusa ironica, nici un portofoliu.

Ce spune europarlamentarul Siegfried Muresan:

"Problema este, insa, ca, la Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (EMPL) inca nu a fost ales un presedinte deoarece candidatul propus a fost respins de majoritatea membrilor comisie. Fara un presedinte al Comisiei EMPL, nu se poate constitui conferinta presedintilor. Fara aceasta conferinta nu pot fi audiati cei doi comisari propusi si fara audiere nu pot fi votati joi in sesiunea plenara a Parlamentului European, asa cum a fost programat initial. Iar viitoarea sesiune plenara a Parlamentului European, in care pot fi votati cei doi comisari interimari, va avea loc de abia in septembrie".

Citeste pe larg: Juncker il primeste pe Ioan Mircea Pascu in Comisia Europeana, dar nu ii da portofoliul Corinei Cretu si nici altceva de facut

Astfel, presedintele CE l-a intervievat deja pe Ioan-Mircea Pascu, joi, 11 iulie, si a stabilit ca acesta va putea fi comisar european pentru trei luni de zile, dar a refuzat sa-i ofere si portofoliul solicitat, avand in vedere timpul atat de scurt.

In aceeasi situatie se afla si Kadri Simson, din Estonia, care il va inlocui pe vicepresedintele Comisiei Andrus Ansip, la solicitarea tarii sale.

Juncker nu a fost de acord cu aceste doua schimbari pe ultima suta de metri a mandatului Comisiei, solicitate de Romania si Estonia, in urma alegerii in Parlamentul European a titularilor.

Presedintele CE a afirmat public, intr-un interviu din presa germana, ca acei comisari care au fost alesi in 26 mai europarlamentari nu trebuie sa fie inlocuiti in cele cateva luni care mai raman din mandat, pentru ca asta ar angaja anumite costuri.

Mai exact, inlocuirile vor costa cate un milion de euro pentru fiecare comisar, din banii contribuabililor.

Consiliul UE a decis pana la urma sa-i inlocuiasca pe cei doi comisari, pentru a le face pe plac Guvernelor Romaniei si Estoniei, insa presedintele Comisiei a stabilit ca acesti comisari cu mandat de 3 luni nu vor primi niciun portofoliu real, ci se pot alatura echipelor deja formate.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com