Dancila a cedat. Cum se termina incalcita si disperata aventura a lui Mircea Pascu la Comisia Europeana

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 10:09
11747 citiri
Dancila a cedat. Cum se termina incalcita si disperata aventura a lui Mircea Pascu la Comisia Europeana
Foto: Hepta.ro

Incapatanarea prim-ministrului roman de a-l instala pe Ioan Mircea Pascu intr-un fotoliu de comisar, pentru doar cateva saptamani, a starnit rumoare la Bruxelles.

Dar cum toata lumea a inteles miza - prima de instalare, plus o indemnizatie consistenta, -, socotelile Vioricai Dancila de a-l recompensa pe vechiul social-democrat au esuat, arata surse europene.

Pe scurt, povestea:

In urma scrutinului europarlamentar, Estonia si Romania au ramas fara portofolii in Comisia Europeana, dupa ce comisarii lor au fost alesi in Parlamentul European. Pentru ca mai erau doar trei luni pana la constituirea unei noi echipe, Jean Claude Juncker a cerut celor doua state sa nu mai numeasca interimari, pentru ca ar pune Comisia la cheltuieli de personal inutile.

Cum cele doua state au insistat sa trimita interimari, iar Consiliul UE a decis ca au acest drept, Estonia si Romania au facut desemnarile. In acest punct intervine o nuanta importanta: Estonia a desemnat un interimar, anuntand ca e vorba despre aceeasi persoana pe care o va nominaliza pentru un portofoliu plin de comisar, asadar, ar fi existat continuitate.

Guvernul roman a tinut si el cu dintii sa il trimita pe Ioan Mircea Pascu in Comisie, dar fara ca aceasta sa fie si propunerea pentru un mandat plin de comisar, in noua echipa condusa de Ursula von der Leyen.

Asa cum am aflat, si nu de la Guvernul Dancila, care a tacut malc si a refuzat sa raspunda cererilor de presa, acesta revine unui alt social-democrat loial, Rovana Plumb.

Cum insa cei doi candidati nu au fost audiati de comisiile din Parlamentul European, o etapa necesara, procesul s-a blocat si am ajuns in luna septembrie, cu cateva saptamani inainte ca mandatul echipei Juncker sa se incheie.

Comisarii interimari, asadar, ar ramane de acum in functie doar cateva saptamani, dar ar beneficia de drepturile financiare aferente: prima de instalare si indemnizatie temporara, plus alte costuri, inclusiv de relocare in tara de origine.

Absurd, s-a auzit pe holurile de la Bruxelles. Surse din grupul Renew Europe au confirmat pentru Ziare.com ca aceasta tema a fost discutata si, informal, s-a luat decizia de a le cere Estoniei si Romaniei sa faca un pas inapoi si sa nu tina cu dintii de un comisar interimar pentru aceste cateva saptamani.

Cum Consiliul UE a fost cel care a decis ca interimarii pot fi numiti, formal, Estonia si Romania nu isi puteau retrage interimarii, dar pot da semnale ca nu insista, mai ales ca miza e de acum strict personala - drepturi financiare.

Surse europene spun ca oricum Mircea Pascu ar fi fost respins in Parlamentul European. Mai mult, audierile de miercuri erau blocate, dupa ce presedintele Comisiei pentru Buget, Johan Van Overtveldt, a anuntat ca nu va participa. Aceeasi decizie a luat-o saptamana trecuta si presedintele Comisiei CONT, Monica Hohlmeier, aratand ca nu este de acord cu numirea celor doi comisari interimari, Kadri Simon (Estonia) si Ioan Mircea Pascu (Romania), din cauza costurilor mari pe care le implica.

Estonia a dat acest semnal inca de la inceputul saptamanii si, miercuri dimineata, Guvernul Romaniei a transmis acelasi lucru la Bruxelles, spun surse de la Bruxelles pentru Ziare.com, dar a fost nevoie de apelul lui Manfred Weber, liderul popularilor europeni, si de semnale transmise tot mai insistent dinspre Renew Europe, grupul condus de Dacian Ciolos.

Pana in ultimul moment, Viorica Dancila a vrut sa il recompenseze pe Mircea Pascu sau macar sa dovedeasca partidului ca lupta pana la capat pentru oamenii PSD.

In cele din urma, atat Viorica Dancila, cat si Ioan Mircea Pascu au trebuit sa accepte. Fostul europarlamentar PSD scrie, miercuri dimineata, pe Facebook, ca ambasadorul roman la UE l-ar fi informat ca nu mai e candidat.

Comisia Europeana a luat nota de decizia Estoniei si Romaniei de a nu mai propune comisari interimari, a declarat un purtator de cuvant al CE.

Decizia raspunde dorintei exprimate de presedintele Juncker in luna iunie, a adaugat acesta.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

CSAT a dispus „măsuri de întărire a Forțelor Armate Române”, în contextul atacurilor ruse de la granița României cu Ucraina
CSAT a dispus „măsuri de întărire a Forțelor Armate Române”, în contextul atacurilor ruse de la granița României cu Ucraina
CSAT a dispus, miercuri, 21 februarie, măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României,...
REPER: Comasarea alegerilor va crește pericolul acaparării scenei politice de către partide extremiste. „PSD şi PNL au pierdut deja sprijinul alegătorilor”
REPER: Comasarea alegerilor va crește pericolul acaparării scenei politice de către partide extremiste. „PSD şi PNL au pierdut deja sprijinul alegătorilor”
Deputata Oana Cambera, vicepreşedinta partidului REPER şi deputatul Andrei Lupu au avertizat miercuri, 21 februarie, că o decizie a coaliţiei de guvernare privind comasarea alegerilor va...
#Pascu Dancila Comisia Europeana PSD , #PSD