I. M. Pascu: Ma intreb daca aceste alegeri puteau fi castigate. Ma astept la sciziunea PSD Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 13:38
19935 citiri
I. M. Pascu: Ma intreb daca aceste alegeri puteau fi castigate. Ma astept la sciziunea PSD Interviu
Foto: Facebook/Ioan Mircea Pascu

PSD este in aceeasi situatie ca in 1997, dupa ce Ion Iliescu a pierdut alegerile prezidentiale, si exista risul unei sciziuni a partidului, spune euroaparlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu.

"La congres un grup de oameni care ii reprezinta (pe Mircea Geoana si pe Marian Vanghelie - n.red) vor incerca sa obtina conducerea. Daca nu vor reusi, e de asteptat sa incerce crearea unei noi forte politice", afirma Ioan Mircea Pascu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

I.M.Pascu: Sansele Romaniei la Schengen ar putea fi afectate dupa atacul de la Paris

In opinia sa, dupa aceasta sciziune, "in masura in care sprijinul Guvernului in Parlament va fi afectat, exista o buna sansa ca PSD sa piarda guvernarea. (...) Dai vrabia din mana pentru cioara de pe gard? Asta e socoteala pe care ar trebui sa si-o faca cei ce se gandesc la scindarea PSD si/sau ruperea coalitiei".

Ioan Mircea Pascu apreciaza ca Victor Ponta are o buna sansa sa ramana presedinte PSD in pofida pierderii alegerilor prezidentiale: "Ma intreb daca alegerile acestea puteau fi castigate. (...) Dl Basescu, prin tot ce a facut in cei 10 ani de mandate, a epuizat rabdarea Occidentului pentru un 'print pamantean'. Pare sa existe mai multa incredere externa in dl Iohannis, care vine din zona din care vine, decat in oricare alt 'print pamantean'".

Cum vedeti anul politic 2015?

In momentul acesta exista sansa initierii unei reforme adevarate a clasei politice romanesti. Asta inseamna, in primul rand, despartirea "afacerilor" de "politica". Este chestiunea fundamentala. Cand politica nu mai e folosita drept principal mijloc de imbogatire, ea revine la ceea ce trebuie sa fie, si anume conducerea si administrarea treburilor "cetatii".

Iar pasul urmator ar fi sa ne ocupam de cine vor fi viitorii politicieni. Trebuie "construita" cu adevarat o noua clasa politica. Iar asta tine si de partide, si de sistemul educational. Din pacate, in politica romaneasca de azi, ajungi sus doar daca la locul si momentul potrivit cunosti pe cineva, fara ca pregatirea sa conteze.

Si este in PSD un curent puternic in favoarea acestei idei?

Lucrurile incep din PSD, pentru ca este la guvernare. Exista ideea limitarii la doua a mandatelor presedintelui de consiliu judetean, care este cel mai puternic factor economic si politic, a separarii functiei de presedinte de CJ de aceea de lider de organizatie. Banii sa nu se mai duca la CJ, ci direct la beneficiar, si atunci ce sa mai imparta presedintele de consiliu?

Ideile exista, dar nu par sa fi fost prea bine primite in PSD, exact la nivelul asa numitilor baroni, cand au fost formulate de Liviu Dragnea si Victor Ponta. Credeti ca vor accepta?

Nu stiu. Dar in PSD lucrul acesta a inceput. A fost generat de raportul de forte intern, pana la alegeri si dupa alegeri, de chestiuni interne din PSD, dar are potential, daca e impartasit si de celelalte forte politice, sa initieze reforma adevarata a clasei politice.

Pentru inceput, e impartasit in PSD?

Vom vedea. Cred ca suntem in aceeasi situatie ca in 1997. Pierdusem alegerile, a fost un grup de oameni din PSD, in frunte cu dnii Melescanu si Cosea, care au incercat sa preia conducerea partidului. N-au reusit, au spart partidul si au facut ApR, care a mers bine pana in 2000, cand a iesit relativ brusc din scena. Acelasi lucru are sanse sa se intample si acum.

Va referiti la ceea ce ar vrea sa faca dl Geoana?

Exact. Dl Geoana, dl Vanghelie, atat stim, dar probabil vor fi si altii. La congres un grup de oameni care ii reprezinta, nu ei pentru ca nu mai sunt membri de partid, vor incerca sa obtina conducerea. Daca nu vor reusi, e de asteptat sa incerce crearea unei noi forte politice.

De fapt, de ce a fost dat afara din PSD dl Geoana?

N-am participat la sedinta repectiva, dar probabil ca daduse semnale ca doreste sa inlocuiasca actuala conducere.

Si pentru asta trebuia exclus?

Avem un congres, trebuia sa astepte congresul. Lucrul cel mai important in politica e momentul in care decizi sa actionezi sau sa nu actionezi. Dl Geoana pare sa nu mai fi avut rabdare. A inceput probabil pregatirile prea repede. Pare sa fi incercat o "lovitura de palat": presiune puternica pe dl Ponta sa demisioneze, congres imediat. Unii candidati la sefia partidului au vrut sa scape de dl Ponta, iar el s-a aparat. Si declaratiile ulterioare confirma.

Deci va asteptati la sciziunea PSD?

Ma astept, pentru ca am mai vazut lucrurile acestea. Le-am trait in 1997, le putem trai inca o data. Diferenta e ca atunci dl Iliescu pierduse alegerile ca presedinte al tarii in functie, nu ca presedinte de partid. Si mai e ceva, ma intreb daca alegerile acestea puteau fi castigate.

De ce a pierdut Victor Ponta?

Lucrurile trebuie judecate intr-un context mai larg, nu numai unul romanesc. Daca luam experienta slovaca, e identica. Premierul s-a inscris in lupta pentru presedintie, conducea detasat dupa primul tur si a pierdut in turul al doilea, ca la noi.

De ce?

Trebuie sa mai analizam. Dupa parerea mea, lucrurile sunt mai complexe. Dl Basescu, prin tot ce a facut in cei 10 ani de mandate, a epuizat rabdarea Occidentului pentru un "print pamantean".

Dl Iohannis este cetatean roman, chiar daca este etnic german, este nascut si crescut in Romania. Este un "print pamantean".

Vorbesc figurativ, desigur si discutam de alte conditii. Pare sa existe mai multa incredere externa in dl Iohannis, care vine din zona din care vine, decat in oricare alt "print pamantean".

Dar cele intamplate in diaspora nu au contat?

Am votat si eu in primul tur la Bruxelles, exact in sectia de unde apoi a aparut un mare protest, si nu a fost nicio problema.

Au fost imagini filmate.

Se faceau antrenamente inca inainte de turul al doilea pentru unghiurile de filmare. Se astepta acest lucru.

S-a ajuns totusi la lucruri grave, violente de strada, lacrimogene la Paris.

De ce nu s-a intamplat la fel in 2009, ca tot atatea sectii au fost in strainatate?

Altfel distribuite.

La Paris, tot acolo s-a votat. Acum trebuia sa iasa "cu scandal". Desi votul din strainatate nu putea sa rastoarne raportul de forte intern, ca in 2009, putea sa constientizeze, sa sensibilizeze guvernele occidentale privind o situatie de neacceptat creata in Romania.

Este dl Ponta decredibilizat extern dupa cele intamplate in diaspora?

Nu cred. Pentru ca s-au luat masuri de buna credinta intre tururi. Dar oricate masuri s-ar fi luat, si daca se infiintau sectii suplimentare, tot se intampla, pentru ca asa era scris in "scenariu". De unde au aparut autobuzele cu numere din vestul tarii sa voteze la Viena, la Munchen etc.?

Mai spunea cineva ca erau oameni care au votat si s-au asezat din nou la coada, ca sa o mentina. Lucruri micute, adunate unul langa altul. Ce e important acum e sa utilizam momentul impreuna cu celelalte forte politice, pentru a incepe adevarata reforma a clasei politice.

PSD isi mananca invinsii. Il vedeti totusi pe Victor Ponta ramanand presedinte PSD?

In 1997, si dl Iliescu a devenit presedinte PSD, dupa ce a pierdut prezidentialele.

Dl Iliescu avea o alta statura si legenda in PSD, iar dl Ponta a si pierdut la scor zdrobitor, nu la cateva zeci de mii de voturi ca dl Geoana.

Sigur, pastram proportiile. Dar asta e situatia si acum. In plus, una e sa pierzi pe mana ta, cum a pierdut dl Geoana, si alta sa pierzi din cauza unui context cu mult mai complex. Eu cred ca Victor Ponta are sansele lui sa ramana presedinte, dar exista si pericolul ruperii PSD. Cei care nu vor reusi sa-l inlature de la conducere vor incerca sa-si creeze o noua formatiune.

Si sciziunea nu ar duce automat la pierderea guvernarii?

La asta ar trebui sa se gandeasca in primul rand cei ce planuiesc o sciziune. In masura in care sprijinul Guvernului in Parlament va fi afectat, exista o buna sansa ca PSD sa piarda guvernarea. De ce sa pleci de la guvernare, ca sa ajungi la guvernare? Au incercat si liberalii, au iesit de la guvernare, ca sa rupa USL, si sunt in afara guvernarii deocamdata.

Dai vrabia din mana pentru cioara de pe gard? Asta e socoteala pe care fiecare ar trebui sa si-o faca cei ce se gandesc la scindarea PSD si/sau ruperea coalitiei.

Sa nu uitam si presiunile mari din interiorul noului PNL pentru a se ajunge la guvernare ca sa-si recupereze "investitiile" din campanie. PNL a mers pe ideea impiedicarii concentrarii puterii in mana unei singure forte politice: PSD sa nu aiba si guvernarea, si presedintia. Ei au presedintia, dar vor acum si guvernarea.

PNL spune ca era vorba despre acel PSD care a dat asalturi repetate asupra statului de drept.

Discursul politic e discurs politic. Pana la urma, tot liberalii au fost cei care l-au dat jos pe Cuza si au venit cu printul strain in 1866.

Cum vedeti colaborarea dintre dl Iohannis si dl Ponta si, mai ales, postura foarte docila in care se plaseaza dl Ponta?

Dl Iohannis transpune in practica ceea ce s-a angajat sa faca in campanie si la preluarea mandatului. Este consecvent. Dar si dl Ponta este. De multe ori a spus ca ar fi fost capabil sa colaboreze daca Basescu ar fi fost un om cu care se putea colabora si a existat o minima colaborare.

A tot fost criticat Victor Ponta pentru acordul de coabitare. Adica Dl Ponta e acuzat ca acum colaboreaza cu un presedinte cu care se poate colabora, dupa ce pana acum a fost acuzat ca a incercat sa colaboreze cu un presedinte cu care nu se putea colabora. Hai sa ne hotaram o data pentru ce trebuie "acuzat" pana la urma dl. Ponta...

PNL vorbeste de alegeri anticipate. Pot fi o solutie?

Numai daca schimbam niste lucruri esentiale inainte. In primul rand, trebuie schimbata legea electorala, altfel vom avea exact aceeasi situatie. Dar dl Predoiu, care vrea sa ajunga cat mai repede premier, preseaza in aceasta directie fara nicio schimbare, la fel cu acele cercuri care vor sa-si recupereze banii. In Slovacia premierul care a pierdut prezidentialele a ramas in fruntea Guvernului si nici nu s-a pus problema anticipatelor.

Ca ministru ati fi fost de acord cu o ordonanta data in interesul strict al unei persoane care sa fie chiar premierul? Ma refer la ordonanta privind renuntarea la plagiat.

Nu stiu de ce a facut aceasta chestiune. Probabil a vrut sa inchida dosarul respectiv. Dar in momentul in care dl Ponta a dat teza nu existau reglementarile de acum. Dar cei care l-au acuzat pe dl. Ponta au pus teza realizata in conditiile de atunci, in contextual de acum, care, repet, nu exista atunci.

Adica nu existau ghilimelele?

Existau, insa nu existau prevederile actuale referitoare la plagiat.

Si atunci, daca e nevinovat, de ce sa renunte la titlul de doctor?

V-am spus ca nu stiu. Il condamnam pe dl Ponta ca nu a renuntat la doctorat, iar cand o face, ii sarim in cap ca o face. Iarasi trebuie sa ne hotaram pentru ce suntem pana la urma suparati, daca e musai sa fim suparati pe dl. Ponta...

Pentru metoda aleasa.

Nu, ci pentru ca vrem sa-l pastram pe Victor Ponta legat de acel stalp si sa aruncam, in continuare, cu pietre in el. Si cand iese din aceasta situatie, suntem suparati ca ne scapa din mana.

E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
Președinta Comisiei Europene a anunțat marți, 17 septembrie, componența noii echipe a instituției. România a primit portofoliul de competențe, educație și muncă, iar acesta va fi preluat...
România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
Președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe marți, 17 septembrie, componența noii sale echipe în instituția europeană. România ar urma să primească o funcție...
#Ioan Mircea Pascu PSD, #rupere PSD, #Ponta plagiat, #Ponta presedinte PSD , #PSD
  1. E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
  2. România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
  3. Scandal privind semnăturile Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale. SOS România acuză atacuri absurde la adresa partidului
  4. Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
  5. Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
  6. Numărul de candidați complică bătălia pentru Cotroceni și strică socotelile unor partide. Cine are de pierdut și cine are de câștigat
  7. George Simion afirmă că a construit o casă cu doar 29.300 de euro. "Pentru toţi oamenii care nu credeau că este posibil" VIDEO
  8. Momentul care a convins-o pe Elena Lasconi să intre în politică. "Dacă nu era el, eu nu intram în luptă"
  9. Ciucă, mesaj către Nicușor Dan: "Ne îndreptăm împreună către victorie"
  10. Reguli privind votarea prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare. Condițiile care trebuie îndeplinite