PSD-istul șpăgar Ioan Munteanu și normalitatea infracțională. Judecător: „Vorbea nonșalant despre comisioane”

Marti, 05 Aprilie 2022, ora 22:15
4797 citiri
PSD-istul șpăgar Ioan Munteanu și normalitatea infracțională. Judecător: „Vorbea nonșalant despre comisioane”
Ioan Munteanu a fost șef al PSD Neamț și a fost denunțat inclusiv de către Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”

Fostul șef al PSD Neamț, Ioan Munteanu, vorbea „nonșalant despre comisioane în virtutea unor algoritme politice”, fapt care „conturează o normalitate infracțională”, arată judecătorii Tribunalului București în motivarea deciziei de condamnate a acestuia la 6 ani de închisoare. Ioan Muntean se judecă acum la Curtea de Apel București.

Fost deputat PSD și fost șef al organizației județene a acestui partid, Ioan Munteanu a fost găsit vinovat, pe fond, pentru că a luat o șpagă de 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa în vederea deblocării unor plăţi.

Ioan Munteanu a luat de două ori mita „în mână” de la Horațiu Bruno Berdilă Bruno, om de afaceri, director al Romsys, la Hotelul Radisson Blu, unde era cazat. Abia a treia oară s-a gândit să disimuleze șpaga printr-o firmă.

Cei care l-au „dat în primire” la DNA pe Ioan Munteanu sunt Bruno Berdilă (cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga la DNA) şi fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

În trei „tranșe” a luat șpaga Ioan Munteanu:

  • 150.000 de euro la începutul lui 2010.
  • 200.000 de euro în perioada mai – iunie 2010.
  • 50.000 de euro în iulie 2011, ce a fost virată în contul unei societăţi indicată de Muntean, aparținând familiei sale.

Judecător: „A pus în pericol mecanismele de funcționare ale statului român”

Ziare.com prezintă extrase din motivarea Tribunalului București – așa cum apare ea pe portalul ReJust – în care magistratul notează de ce l-a trimis pe Ioan Munteanu la pușcărie pentru 6 ani.

„În privinţa infracţiunilor săvârşite de inculpatul…. (n.r. – Ioan Munteanu), reţine tribunalul, acestea prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, având în vedere importanţa valorilor sociale ocrotite, precum şi de modalitatea concretă în care a acţionat. Astfel, inculpatul, din poziţia de deputat în Parlamentul României şi lider al unui partid politic (cu mare vizibilitate socială), a înţeles să obţină foloase materiale, pretinzând sume mari de bani (400.000 euro) în schimbul promisiunii traficării influenţei asupra unor funcţionari publici, dependenţi în mod fundamental de decizia politică. Inculpatul, prin poziţia deţinută, săvârşind faptele pentru care urmează a fi condamnat, a pus în pericol mecanismele de funcţionare ale statului român, în final, faptele de genul celor săvârşite de inculpat subminând încrederea cetăţenilor în bunul mers al societăţii (inculpatul şi martorii vorbesc nonşalant de comisioane în virtutea unor algoritme politice, ce conturează o,, normalitate’’ infracţională;,, ... semnalele erau în sensul contactării factorului politic ...’’, etc.)”, se arată în motivare.

Câte 5 ani pentru trafic de influență și spălare de bani

Pentru judecătorul fondului, faptul că Ioan Munteanu a ales să își implice fiica în activitatea infracțională a cântărit greu.

„Se remarcă, de asemenea, faptul că inculpatul, în activitatea infracţională, a implicat şi membri ai familiei, primind sume de bani provenite din infracţiuni, prin firma administrată de fiica sa (care nu a fost audiată în cauză, aceasta fiind stabilită cu familia în America, potrivit celor arătate de inculpat), aspect ce imprimă o gravitate sporită faptelor săvârşite. Astfel, disimularea primirii sumei de 50.000 euro a presupus activităţi pe care le-a efectuat fiica inculpatului (întocmirea contractului fictiv, proces-verbal de recepţie, emiterea facturii, etc.). Aceste aspecte urmează a primi ponderea corespunzătoare în procesul de individualizare a pedepsei. În ceea ce priveşte circumstanţele personale ale inculpatului, tribunalul reţine că acesta are în prezent 70 de ani, studii superioare, fiind de profesie inginer, are trei copii majori și nu este cunoscut cu antecedente penale. Punând în balanţă ansamblul acestor considerente, prin prisma dispoziţiilor legale arătate anterior, tribunalul apreciază că în cauză se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea îndreptată peste mediu, respectiv, 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv, 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, acestea fiind apte să îndeplinească scopul preventiv şi pe cel punitiv al sancţiunilor penale”, mai arată judecătorul de la Tribunalul București.

Ce au reținut procurorii în rechizitoriu

Procurorii rețin în rechizitoriu că Ioan Munteanu a pretins administratorului societăţii menţionate un procent de 5% din valoarea unui contract încheiat de S.C. Romsys SRL Bucureşti cu Hidroelectrica – Filiala din Piatra Neamţ, în schimbul exercitării influenţei asupra conducerii acestei companii pentru deblocarea plăţilor aferente contractului respectiv – aflat în derulare, primind astfel suma totală de 400.000 euro.

„Primele două remiteri - în numerar - au avut loc în acelaşi apartament de hotel ocupat de inculpatul (…) ca deputat, iar suma de 261.373 lei – reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 50.000 euro - a fost transferată la data de 06.07.2011, conform solicitării acestuia, din contul S.C (…) SRL Bucureşti în contul S.C. (…) SRL Piatra Neamţ reprezentată de fiica inculpatului (societatea având ca asociaţi pe soţia şi fratele deputatului). Prin aceste operaţiuni de transfer bancar, evidenţiate în extrasul de cont din data de 06.07.2011, inculpatul a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de aproximativ 50.000 euro, astfel încât să apară ca reprezentând contravaloarea unei prestaţii de servicii şi nu obiectul unei infracţiuni de corupţie”, notează procurorii.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
#Ioan Munteanu PSD, #luare de mita, #trafic de influenta, #spalare de bani, #condamnare , #justitie