Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 10:22
7558 citiri
Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani
FOTO: Ziarul de Roman

Fostul deputat PSD Ioan Munteanu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 6 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, intr-un dosar in care este acuzat de procurorii DNA Ploiesti ca a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistrita in vederea deblocarii unor plati.

Potrivit deciziei instantei, Ioan Munteanu a primit cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta si cinci ani si jumatate pentru spalare de bani. Cele doua pedepse au fost contopite, iar judecatorii au adaugat un spor, in final fostul deputat avand de executat sase ani de inchisoare.

Pe latura civila, instanta a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro si 261.373 lei, reprezentand banii traficati.

De asemenea, judecatorii au decis mentinerea sechestrului asigurator instituit de DNA Ploiesti asupra sumelor existente in contul detinut de fostul deputat la o banca, precum si anularea unui contract de prestari servicii incheiat intre SC Romsys SRL Bucuresti si SC Suport Media Total SRL Piatra Neamt.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Ioan Munteanu a fost trimis in judecata de DNA Ploiesti in iulie 2017, dosarul ajungand la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde s-a mutat la Tribunalul Bucuresti in martie 2018.

Procurorii sustin ca, la sfarsitul anului 2009 si inceputul anului 2010, in calitate de deputat si presedinte al PSD Neamt, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor in cauza) un procentaj de 5% din valoarea contractelor incheiate intre firma acestuia si Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistrita - Piatra Neamt, societate comerciala cu capital majoritar de stat.

Conform procurorilor, firma omului de afaceri incheiase cu Hidrocentrale Bistrita trei contracte ce aveau ca obiect furnizarea de sisteme de avertizare - alarmare in caz de accidente la barajele aferente sucursalei.

DNA sustine ca, in schimbul influentei, fostul deputat a cerut un procent de 5% din valoarea contractelor, reprezentand 400.000 euro, bani pe care i-a primit in trei transe in perioada 2009-2011.

"In schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului ca va interveni pe langa directorii societatii beneficiare a contractelor, fata de care a pretins ca are influenta, pentru ca acestia sa faca demersurile necesare deblocarii platilor restante catre firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentand 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, in trei transe, din care 350.000 euro i-au fost remisi personal. Pentru a disimula adevarata natura a provenientei ultimei transe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), in luna iulie a anului 2011, intre societatea omului de afaceri si o firma administrata de o ruda a inculpatului a fost incheiat un contract fictiv de prestari servicii", arata DNA.

Procurorii spun ca Ioan Munteanu a primit in mod direct suma de 350.000 de euro, iar 50.000 de euro au fost virati in contul firmei SC Suport Total Media SRL, administrata de fiica sa, avand ca justificare un contract fictiv de prestari servicii.

Intalnirea in cadrul careia Ioan Munteanu a pretins procentul de 5% a avut loc intr-un hotel din Bucuresti, unde erau cazati parlamentarii.

Printre martorii audiati la proces s-au aflat omul de afaceri Bruno Berdila (cel care l-a denuntat pe Vasile Blaga la DNA) si fostul primar al orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

In ianuarie 2018, cand era liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Ioan Munteanu a demisionat din functia de deputat, invocand probleme de sanatate.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Senatorul Lucian Romaşcanu va fi candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în timp ce actualul primar al municipiului reşedinţă de judeţ va candida pentru un...
#Ioan Munteanu, #PSD, #deputat, #condamnare , #stiri Ioan Munteanu