Despre Ioan Nelu Botis

Ioan-Nelu Botis este de profesie inginer si a inceput cariera politica in cadrul Partidului Social Democrat. Botis s-a nascut pe 1 mai 1967 si este casatorit cu Ligia Adina. Impreuna, au doi baieti, Razvan si Dragos.

In 2008, insa, a renuntat la PSD in favoarea Partidului Democrat Liberal, fiind ales deputat in circumscriptia electorala nr. 6 din Bistrita-Nasaud, colegiul uninominal nr.1. A fost vicepresedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor.

In septembrie 2010 a fost numit ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, inlocuindu-l pe Mihai Seitan. Pe 20 aprilie, insa, si-a dat demisia, dupa ce presa a dezvaluit ca se afla in situatie de incompatibilitate cu functia, sotia sa fiind consilier la o organizatia non-guvernamentala are a primit fonduri europene neramburasabile.

Studii

In 1991 a absolvit Politehnica din Cluj-Napoca, iar, in 2006, si-a luat diploma de masterat in Studii europene, de la Facultatea Babes Bolyai.

In 2007, a absolvit studiile postuniversitare ale Universitatii Tehnica Cluj-Napoca. Din 2007, Botis este doctorand in inginere industriala. 

Activitate profesionala

Ioan-Nelu Botis si-a inceput cariera de inginer in cadrul Combinatului de Utilaj Greu din Cluj-Napoca, unde a lucrat intre anii 1991 – 1992. Ulterior, pana in anul 2002, a lucrat in propria sa firma, Ateliere Botis.

Din 2001 si pana in 2004 a fost viceprimarul Bistritei, iar intre anii 2004 – 2008, a ocupat functia de director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Bistrita-Nasaud.

Activitatea de ministru al Muncii

Numirea lui Botis in fruntea Ministerului Muncii a fost contestata de la bun inceput atat de Opozitie, cat si de sindicate. Astfel, la scurt timp dupa preluarea mandatului,  i-a fost solicitata demisia de catre sindicate si Opozite si a starnit si un val de numire in PD-L dupa ce a facut declaratii in legatura cu injumatatirea concediului maternal fara sa aiba mandat de la partid sau de la Guvern sa vorbeasca despre acest subiect.

Urmatoarea data cand i-a fost solicitata demisia a fost in timpul negocierilor pe Codul Muncii, multe prevederi incluse in noua forma a acestuia fiind contestate de sindicate. In acest episod din activitatea sa de ministru Botis aproape a cedat, declarand public ca e dispus sa faca orice, chiar si sa isi dea demisia, daca acest lucru ar ajuta la elaborarea unui Cod al Muncii si a unui Cod al dialogului social benefice.

Pe timpul mandatului a facut si multe declaratii care au facut deliciul presei. Astfel, el si-a inceput activitatea la minister dispunand intocmirea unei liste de bunuri care i-ar exlude pe cei care le detin de pe lista celor care primesc ajutoare sociale. Lista a fost subiect de glume in Guvern, dar si in PD-L.

Alte declaratii socante ale ministrului au fost cele prin care a comparat sistemul public de pensii cu o schema Ponzi, alegandu-se pentru o perioada si cu porecla "Ministrul Ponzi".

Agasat mereu cu intrebari legate de cresterea salariilor si pensiilor, Botis a cedat facand o alta declaratie notabila - "Toti spun: 'dati-ne, dati-ne mai mult la salarii, mai mult la pensii'. De unde, daca tara aceasta nu produce?!".

Incercand sa dea o replica poetica celor de la FMI, care comparasera Romania cu un pacient bolnav sau o barca ruginita, Botis iar a starnit rasul jurnalistilor, asemanand tara noastra cu ... Titanicul. El s-a corectat, insa, adaugand ca spre deosebire de legendarul vapor, "Romania va ajunge la destinatie".

Ca un adevarat apostol al Guvernului Boc, Botis a avut si un mesaj crestinesc pentru romani: "Am sa le spun tuturor celor care cred in munca lor un mesaj crestinesc: Nu va temeti, cei care stiti sa traiti din munca dumneavoastra pentru ca aceasta munca o sprijinim, munca celor care se trezesc in fiecare dimineata, munca celor care sunt constienti ca au responsabilitati fata de familie si munca celor care dau si tarii o parte, zi de zi aduc drept contributie la prosperitatea acestei tari".

Vorbind tot despre munca, Botis a mai spus: "Foarte putini romani se trezesc dimineata sa mearga la munca".

Avere

Potrivit ultimei declaratii de avere, de pe 2 iunie 2010, Botis detine un teren intravilan in judetul Cluj, cu o suprafata de 1.929 de metri patrati. In Bistrita, detine o casa cu o suprafata de 390 de metri patrati si un spatiu comercial de 836 de metri patrati.

De asemenea, sotia sa detine o firma, Mobil Construct. Botis are contractat un credit in valoare de 50.000 de lei, de la BRD Bistrita, scadent in anul 2020.

In anul dinainte sa devina ministrul  Muncii, Botis a avut un venit net de 58.473 lei din salariul de la Camera Deputatilor si 22.200 de lei din bursa primita ca doctorand la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca. De asemenea, sotia sa a avut venituri de 120.000 de lei si castiguri din dividende de 90.000 de lei.

Nu in ultimul rand, ministrul detine o colectie de tablouri in valoare de 3.000 de euro.

Link-uri utile:

Ioan Nelu Botis
Ioan Nelu Botis

Data nasterii: 1 mai 1967

Cariera:  inginer, deputat

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ioan Nelu Botis, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.