Ioan-Nelu Botis a avut unul dintre cele mai scurte mandate de ministru de cand Emil Boc este premier, insa a reusit sa ramana in istorie printr-o serie intreaga de reforme sociale fara precedent, dar si prin controversele starnite de declaratiile sale, mai ales cele referitoare la faptul ca romanilor nu le place munca.
Membru al Partidului Democrat-Liberal, dupa ce pana in 2008 a facut parte din PSD, deputat de Bistrita, membru al Comisiei de Munca, Ioan-Nelu Botis a devenit ministru al Muncii in septembrie 2010, la remanierea Guvernului Boc.
Scandaluri cu mame, sindicate si bibilici
Ioan Botis a devenit foarte rapid unul dintre numele extrem de nepopulare din Guvernul Boc, din cauza masurilor extrem de dure pe care a trebuit sa le ia, mergand de la taierea indemnizatiilor pentru mame, pana la reducerea drastica a numarului de ajutoare sociale.
Botis a fost criticat foarte dur, dupa ce a promovat inlocuirea concediului de maternitate, de la doi ani, la o solutie in care mamele puteau alege o varianta cu doi ani, dar cu indemnizatii plafonate la maxim 1.200 de lei sau una de un an, cu maxim 3.400 de lei.
Si mai multe controverse a starnit decizia lui Botis de reducere drastica a numarului de oameni care primesc ajutoare sociale, dar si a nivelului acestora. Astfel, au fost reduse ajutoarele pentru copii cu handicap, pentru insotitori, dar si pentru familiile defavorizate.
Ministrul Muncii a fost criticat adesea de Opozitie si chiar de unii membri ai Puterii pentru duritatea masurilor, pe care cei din prima tabara le-au numit "genocid social".
De asemenea, el a promovat taierea ajutoarelor sociale pentru o serie de categorii, dupa criterii care au fost considerate de unii revoltatoare. Botis a ramas celebru pentru ca a anuntat, printre altele, ca oamenii care detin un anumit numar de bibilici nu vor mai putea primi ajutoare sociale.
Fostul titular al portofoliului Muncii a intrat in conflict si cu sindicatele si patronatele, care au facut o alianta fara precedent impotriva sa cu ocazia angajarii raspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii. Acestia au fost indignati de compoartamentul sau din timpul negocierilor, cerand ca el sa fie exclus din cauza comportamentului sau si discutand ulterior doar cu primul ministru.
Protestele sindicale de la asumarea raspunderii pe Codul Muncii au fost insa un esec pentru sindicate, care nu au reusit sa aduca mai mult de 7-8.000 de oameni.
Botis a reusit sa-i infurie atat de mult pe sindicalisti cu intransigenta sa incat Ion Albu, presedintele executiv al confederatiei sindicale Meridian, a declarat pentru Ziare.com, referindu-se la ministru:"Cu prostii se mai poate discuta, cu neamurile proaste nu". Sindicatele au renuntat insa sa mai faca proteste la asumarea raspunderii Guvernului pentru Legea Dialogului Social sau plafonarea salariilor profesorilor.
Marica: Sindicatele nu sunt in stare sa faca proteste pentru ca nu mai au credibilitate.
Declaratii spumoase despre munca si nemunca
Reformele promovate de Ioan Botis au ramas in memoria romanilor, insa la fel de memorabile au fost si declaratiile cu care si-a justificat masurile dure pe care le-a luat.
Una dintre cele mai cunoscute si cele mai controversate e cea prin care compara sistemul de pensii din Romania cu "o schema Ponzi", adica o smecherie nesustenabila. Ulterior, el s-a aparat, spunand ca declaratiile sale au fost scoase din context.
Botis se apara: Declaratiile cu schema Ponzi au fost scoase din context
Subiectul sau preferat a fost cel referitor la munca romanilor, el acuzand faptul ca poporul roman a fost obisnuit sa nu munceasca, ba chiar ca "romanii fug de munca".
"Statul nu poate sustine lenea, nu poti sa ajuti pe cineva care sta in bufet si nu-si munceste pamantul"
"Mi se pare incorect ca un om care merge zilnic la munca sa contribuie din munca lui la a asista social pe cel care sta la tara, are pamant si ajutor social si sta in bufet toata ziua, mi se pare total incorect sa bea banii munciti de altii. (...) Sunt daramat cand vad pamantul nelucrat la tara, iar oamenii stau la bufet si beau banii din ajutor social".
Agasat mereu cu intrebari legate de cresterea salariilor si pensiilor, Botis a cedat facand o alta declaratie notabila - "Toti spun: 'dati-ne, dati-ne mai mult la salarii, mai mult la pensii'. De unde, daca tara aceasta nu produce?!".
Incercand sa dea o replica poetica celor de la FMI, care comparasera Romania cu un pacient bolnav sau o barca ruginita, Botis iar a starnit rasul jurnalistilor, asemanand tara noastra cu ... Titanicul. El s-a corectat, insa, adaugand ca spre deosebire de legendarul vapor, "Romania va ajunge la destinatie".
Ca un adevarat apostol al Guvernului Boc, Botis a avut si un mesaj crestinesc pentru romani:
"Am sa le spun tuturor celor care cred in munca lor un mesaj crestinesc: Nu va temeti, cei care stiti sa traiti din munca dumneavoastra, pentru ca aceasta munca o sprijinim, munca celor care se trezesc in fiecare dimineata, munca celor care sunt constienti ca au responsabilitati fata de familie si munca celor care dau si tarii o parte, zi de zi, aduc drept contributie la prosperitatea acestei tari", a spus Botis.
Fondurile europene i-au adus caderea
Desi pozitia lui Botis in cadrul Guvernului parea una foarte solida, el a trebuit brusc sa demisioneze, in urma scandalului izbucnit dupa ce presa a descoperit ca Ministerul Muncii a acordat fonduri europene unei firme la care era angajata sotia acestuia si care functiona chiar in casa familiei Botis.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, si-a depus demisia, miercuri, 20 aprilie, in urma scandalului legat de organizatia non-guvernamentala la care sotia sa era consilier si care a primit fonduri europene neramburasabile.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, si-a dat demisia.
Vizibil emotionat, fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, a tinut sa ceara scuze pentru faptul ca a intarziat o zi cu prezentarea demisiei. El a subliniat ca hotararea era luata inca de marti, dar a asteptat ca presedintele Traian Basescu sa se intoarca din Azerbaidjan, pentru a purta o discutie cu acesta.
"Cu scuzele de rigoare, imi dau demisia. La baza demisiei, stau motive de moralitate. Imi cer scuze cetatenilor", a declarat Botis, care apoi si-a facut un bilant al mandatului, precizand ca a promovat 18 legi in Parlament.
Lista inlocuitorilor sai cuprinde mai multe nume, de la Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii, Raluca Turcan, deputat si Claudia Boghicevici, deputat si membru in comisia de munca, din partea PD-L, pana la Marian Sarbu, fost ministru al Muncii, Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii si Doina Parcalabu, director al Casei Nationale de Pensii.
Cine ii poate lua locul lui Botis - bursa zvonurilor
Voi sa stiti o socoteala !
Boierul e boier -- si acuma se cheama "liberal"
si... Vezi tot