Initial n-am inteles la ce trebuia sa mediteze Ioan Nelu Botis vreme de o zi inainte de a lua o decizie in privinta demisiei. Era suficient sa puna mana pe Codul Penal si sa citeasca articolul 253 referitor la conflictul de interese.
Acesta spune: "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".
Faptele stau asa: in casa domnului Botis, ministru al Muncii, isi are sediul o asociatie, condusa de fosta lui sefa de cabinet. Asociatia o plateste pe d-na Botis pentru servicii de consilier, pentru un proiect derulat cu fonduri europene si guvernamentale, proiect aprobat de o agentie in subordinea ministrului Muncii. D-na Botis a incasat asadar salariul din bani europeni si guvernamentali aprobati de institutia condusa de sot, caci alti bani ONG-ul respectiv n-are. S-or potrivi faptele acestea cu articolul 253 CP? Eu zic ca da.
Dar si sa nu fie vorba despre o chestiune penala, domnul Botis insusi recunoastea inca de la inceputul scandalului, adica de luni seara, ca ar putea avea o problema morala. Atat doar ca ea nu pare a-l deranaja decat in raport cu imaginea PD-L, caci tot domnia sa ne-a spus ca va demisiona daca prin situatia sa va afecta imaginea partidului si daca ANI va sesiza vreo neregula.
Asa am inteles si la ce a meditat Ioan Nelu Botis, (sunt fascinat de pleonasmul din numele sau), la o modalitate de a trage de timp. Si a gasit-o, caci ancheta ANI poate dura si cateva luni, dupa care ANI sesiseaza parchetul sau instanta, dupa caz si uite asa trece timpul, oamenii uita si totul reintra in normal. Iar ca sa fie mai convingator ne-a oferit si demisia sotiei sale din functia de consilier al ONG-ului cu pricina.
Ceea ce nu intelege ministrul Muncii este ca in acest moment imaginea PD-L este cea mai putin importanta. Este in joc imaginea guvernarii, increderea romanilor in ea si chiar imaginea Romaniei la Bruxelles. Ce vad romanii? Ca inca un ministru si-a tras cumva parte din banii publici, romanesti si europeni, dar nu pateste nimic, Premierul nu zice nimic, colegii zic ca-i doar treaba lui, de parca si-ar fi pierdut portofelul, iar el asteapta rezultatul anchetelor, de parca n-ar sti exact ce a facut.
Ce vede UE? Ca inca un inalt reprezentant al statului, dupa Hildegard Puwak si Melania Mandas Vergu, a bagat mana in fondurile europene. Si dupa ce a facut-o nu-si cere scuze, nu demisioneaza si nimeni nu-i cere sa o faca. Cum nu i-a cerut nimeni nici lui Adrian Severin, pana cand nu s-au enervat socialistii europeni.
Iar aceasta lipsa de reactie, aceasta extensie imbecila a prezumtiei de nevinovatie si acolo unde ea nu are ce cauta enerveaza mai tare decat eventualul abuz de bani, pentru ca reflecta o mentalitate bolnava, pentru ca ne lasa sa intelegem cate astfel de cazuri se intampla nedescoperite, nebanuite, chiar sub obladuirea guvernanatilor.
Dar faptul ca este vorba despre bani europeni, faptul ca s-a sesizat si OLAF, exact ca in cazul Severin, ar putea fi marele ghinion al lui Ioan Nelu Botis. Caci daca ar fi fost vorba doar despre bani de la bugetul Romaniei, ministrul putea sa stea perfect linistit. Conflictul de interese cat casa in care se afla n-ar fi avut niciun fel de consecinte. Fiind insa vorba despre bani europeni, problema nu se mai poate fi atat de usor musamalizata.
Pana la urma, tot i se va infunda, pentru ca CE nu va accepta sa dea contribuabilului european o asemena mostra de pradare a banului colectat de el. Asa ca meditatia nu-i va fi folosit la nimic. Dar, la fel ca Adrian Severin, nu va cadea singur, ci va tari dupa el si partidul si Romania.
In data de marti 12 aprilie 2011,... Vezi tot