Ministrul Botis si-a dat demisia - vezi reactii politice

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 10:51
3489 citiri
Ministrul Botis si-a dat demisia - vezi reactii politice
Foto: Arhiva

Demisia ministrului Ioan Botis a determinat o serie de reactii politice.

Reprezentantii Puterii sunt de parere ca este vorba despre un gest laudabil, in timp ce Opozitia cere inca o data demisia intregului Guvern, considerand demisia lui Botis un gest "banal fata de gravitatea faptei".

PNL: Asteptam demisia lui Boc

Crin Antonescu, presedintele PNL, a reactionat la demisia lui Botis afirmand ca este un "gest normal".

"Cred ca trebuie remarcat faptul ca situatia in urma caruia domnul ministru Botis a trebuit sa demisioneze nu este una singulara. Este, de fapt, reteta de constructie a PD-L. Gestul dlui Botis este unul de salutat si cred ca ar trebui sa apreciem succesul presei de investigatii, care a scos la iveala scandalul", a spus Crin Antonescu pentru Antena 3.

Legat de verificarea situatiilor de incompatibilitate, Antonescu a spus ca "ar trebui sa avem niste reguli foarte clare, care sa fie respectate, sa nu asteptam sa decopere presa nereguli". "Cred ca este vorba despre o incompatibilitate flagranta, nu stiu daca DNA ar trebui sa se autosesizeze, in legatura cu cazul ministrului Muncii", a conchis Crin Antonescu.

Varujan Vosganian, vicepresedinte PNL, a opinat, pentru Realitatea TV, ca "la nivelul institutiilor care verifica spalarea banilor probabil ca au aparut informatii care l-au determinat pe Emil Boc sa ceara demisia lui Nelu Ioan Botis. Singura diferenta intre ceea ce a facut Botis si ce face Guvernul de obicei este stangacia".

Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a subliniat ca este vorba despre "un gest banal fata de gravitatea faptei, asteptam demisia doamnei Ridzi, a doamnei Anastase, a domnului Boc. Din punctul meu de vedere, demisia dlui Botis este un lucru atat de banal si de firesc, incat nici nu trebuie comentat".

PSD: Domnul Boc este scutul coruptilor

Victor Ponta, presedintele PSD, a reactionat pentru Antena 3, afirmand ca demisia lui Nelu Ioan Botis nu ar fi survenit daca nu ar fi fost vorba despre bani europeni sau despre apropiatul Congres al PD-L.

"Domnul Boc este scutul coruptilor. Probabil ca, stiind ca vor interveni OLAF si institutiile europene, Boc i-a cerut demisia. Sper ca vor urma si alte demisii, dar simt ca PD-L-ul se va strange si se va apara, in viitor, in fata unor dezvaluiri. Probabil ca vom continua in acelasi stil pana cand vom scapa de un Guvern corupt. Cred ca daca nu era vorba de bani europeni sau de Congresul PD-L, domnul Botis ar fi ramas in functie, la fel ca si Roberta Anastase", spus Victor Ponta.

Intrebat daca il vede pe Marian Sarbu in postura de ministru al Muncii, Ponta a subliniat ca "este un subiect dureros pentru noi, eu il respect pe dl Sarbu, dar daca pretul platit pentru a ajunge intr-o functie este sa renunti la tot ce ai facut pana atunci, pentru mine ar fi un pret prea mare".

La randul sau, Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, a opinat ca Ioan Botis trebuia sa-si dea demisia din momentul in care presa a dezvaluit situatia sa de incompatibilitate.

"Este o intarziere a domnului Botis, de ce trebuia sa mai stea sa se tot intrebe in legatura cu incompatibilitatea sa?. Nefireasca este ezitarea. Altfel, a balbait si el ca si altii in legatura cu legile salarizarii si a luat masuri care au bulverat intreaga viata a romanilor. Bine ca a plecat! Toata aceasta comportare a Guvernului este una neconstitutional. Ei ignora regula fundamentala a separatiei puterilor in stat. La fel si presedintele, el da reguli, orientari, cum sa fie Constitutia", a spus Iliescu, la Antena 3.

Lia Olguta Vasilescu, senator PSD, a subliniat ca nu era nevoie de Agentia Nationala de Integritate pentru a se ajunge la concluzia conflictului de interese, in cazul ministrului Muncii.

"Este un conflict de interese, nu era nevoie de ANI care sa ne spuna acest lucru. Este rusinos pentru Guvern faptul ca au asemenea oameni, mai ales pe care premierul Emil Boc ii considera onesti. Cred ca Botis a incercat sa traga de timp, a mizat pe o sustinere mult mai puternica din partea PD-L. Cred ca acest guvern are mari probleme de imagine, vis-a-vis de membrii sai", a spus senatorul PSD pentru Realitatea TV.

Ministrul Ioan Botis si-a dat demisia: Imi cer scuze cetatenilor

La randul sau, Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, a opinat ca "toti membrii Guvernului ar trebui sa faca acelasi lucru, sa aiba demnitatea sa renunte la putere. PSD decisese ca, in cazul in care Botis nu-si da demisia astazi (miercuri N.R.), sa nu mai participe la dezbaterile din Parlament. Alte cazuri s-au terminat cu condamnari si sper ca acest caz sa fie unul serios si sa fie tratat ca atare de catre justitia romana".

Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii in timpul guvernarii PSD, si-a exprimat parerea ca premierul Emil Boc este cel care a gresit. "Din toata aceasta situatie, rezulta clar ca Emil Boc a incercat sa protejeze un ministru aflat in conflict de interese. Era firesc ca primul ministru sa ceara demisia lui Botis", a spus Athanasiu, pentru Realitatea TV.

PD-L: Un gest firesc

Cezar Preda, vicepresedinte PD-L, a subliniat ca "este un gest firesc, care vine sa intareasca decizia primului ministru. Este firesc si normal ca primul ministru sa remanieze un ministru, atunci cand acesta afacteaza imaginea Guvernului. Ca profesionist, nu am ce sa-i reprosez domnului Botis. Vad ca si in Romania au inceput sa fie foarte rapide deciziile la nivel de executiv". Intrebat daca stie cine l-ar putea inlocui pe Nelu Ioan Botis, Preda a subliniat ca partidul va lua decizia.

Senatorul PD-L, Gabriel Berca, a declarat, pentru postul B1 TV, ca demisia lui Botis trebuia sa se intample.

"Se intampla ce trebuia sa se intample. In momentul in care esti ministru, trebuie sa consideri ca a doua zi poti sa nu mai fii. Nu te obliga nimeni sa ocupi o altfel de functie, iti asumi niste riscuri.(...) PD-L avea o problema de imagine si e foarte bine ca domnul ministru a luat aceasta decizie. Din punctul meu de vedere a fost o persoana cu multe abilitati tehnice, mai putine de comunicare. Demisia sa este o demisie de onoare si face bine partidului", a spus senatorul PD-L.

Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean a declarat, pentru Realitatea TV, ca regreta situatia in care s-a ajuns.

"Apreciez gestul lui Ioan Nelu Botis, regret ca s-a ajuns aici, faptul ca nu a putut sa continue ceea ce a putut sa faca foarte bine la Ministerul Muncii. Nu este un caz grav, este o greseala care este de condamnat.

Nu cred ca toti cei care sunt in functii publice trebuie sa isi impuste neamurile cat timp le detin. Nu pot sa accept sa imi dea lectii cei care au gresit mult mai tare decat el si nu au facut nici macar un sfert din gestul lui de onoare. Accept de la cei corecti, nu de la cei care sunt 'hotii hotilor'", a declarat Ioan Oltean pentru Realitatea TV.

UDMR: O decizie inteleapta

Si senatorul UDMR Gyorgy Frunda a considerat gestul lui Botis "bine-venit". "Cred ca este o decizie inteleapta, normala, putin cam tarzie. Este o situatie foarte neplacuta. Eu cred in buna-credinta a dlui ministru, in onestitatea dansului, dar a fost o greseala care trebuie platita. Demisia este bine-venita pentru toata lumea", a spus acesta.

Deputatul UDMR, Petru Lakatos, a declarat declarat pentru NewsIn ca se astepta ca ministrul Ioan Nelu Botis sa-si dea demisia din functie, gest pe care l-a apreciat "absolut normal", si a precizat ca nominalizarea apartine PD-L, mandatul putand fi preluat de Gheorghe Barbu sau Marian Sarbu.

"In legatura cu demisia dnului Botis am fost foarte sigur ca va face acest gest, nu a fost o surpriza. Este o treaba absolut normala in situatii similare", a afirmat Lakatos.

UPDATE "Finanțatorul" lui Georgescu a fost luat de Poliție. Interlopi și influenceri care l-au susținut pe Călin Georgescu pleacă din țară. „Ne arestați cu japca” VIDEO
UPDATE "Finanțatorul" lui Georgescu a fost luat de Poliție. Interlopi și influenceri care l-au susținut pe Călin Georgescu pleacă din țară. „Ne arestați cu japca” VIDEO
ACTUALIZARE 13:15 Bogdan Peșchir, cunoscut pe TikTok drept „bogpr”, cel care a finanțat cu un milion de euro campania lui Călin Georgescu, ar fi fost „săltat” de polițiștii care au...
Semnal de la Kremlin pentru Georgescu: „Se pune la îndoială supraviețuirea României”, „Georgescu va deveni un martir”, „un puci este în desfășurare”
Semnal de la Kremlin pentru Georgescu: „Se pune la îndoială supraviețuirea României”, „Georgescu va deveni un martir”, „un puci este în desfășurare”
Presa de stat din Rusia se arată în favoarea lui Călin Georgescu și critică intens decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale. Situația nu este întâmplătoare, pentru că abordarea...
#reactii demisie Botis, #reactii politice demisie Botis , #demisie
  1. UPDATE "Finanțatorul" lui Georgescu a fost luat de Poliție. Interlopi și influenceri care l-au susținut pe Călin Georgescu pleacă din țară. „Ne arestați cu japca” VIDEO
  2. Semnal de la Kremlin pentru Georgescu: „Se pune la îndoială supraviețuirea României”, „Georgescu va deveni un martir”, „un puci este în desfășurare”
  3. Siegfried Mureșan critică declarațiile lui Donald Trump Jr. despre România: "E un atac la adresa statului de drept al unui aliat NATO"
  4. Ilie Năstase, după anularea alegerilor: ”Domne, nu știu, n-am mai auzit așa ceva...CCR-PCR, ce o fi asta?!”
  5. "Efect de retractare" prin anularea alegerilor prezidențiale. Un profesor de Drept susține că decizia CCR este o "inovare"
  6. Un politolog acuză CCR că nu a fixat un termen pentru reorganizarea alegerilor: "Dacă guvernul decide, Iohannis mai rămâne în post încă 3 ani"
  7. Reacția Franței la anularea alegerilor prezidențiale: "Riscuri pentru procesul electoral din România și din toate statele UE"
  8. Percheziții la Bogdan Peşchir (bogpr), pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu
  9. Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
  10. Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România