Demisia lui Ion Botis le-a stricat Pastele multor baroni PD-L. Pe de-o parte, a dat un exemplu prost, iar pe de alta a declansat lupta corp la corp pentru ocuparea postului vacant.
Am mai spus-o, nu cred ca ramanerea lui Ioan Botis in functie i-ar fi provocat vreun prejudiciu lui Emil Boc in campania pentru un nou mandat in funtea PD-L. Dimpotriva. Sa nu uitam cine va vota pe 14 mai.
Nu electoratul roman si nici macar vreun esantion reprezentativ pentru acesta. Vor vota delegatii la conventie, adica baronii si reprezentantii lor alesi pe spranceana.
Credeti cumva ca acesti oameni mor de grija integritatii? Isi doresc demnitari care sa inchida robinetele de scurgere a banilor publici in buzunarele lor si ale clientelei? Doamne fereste!
Pentru ei tocmai o reactie ferma a lui Emil Boc ar fi fost tulburatoare si ar fi putut provoca razgandiri. De aceea premierul nici nu i-a cerut demisia ministrului Muncii, ba chiar l-a mangaiat tandru pe cap. A intervenit Traian Basescu, nu stiu daca din convingere sau de frica reactiei de la Bruxelles.
Pentru baronii din PSD, Ioan Nelu Botis a creat un precedent periculos: cine se atinge de banul public trebuie sa plece. Pai daca nu pentru banul public, atunci la ce bun sa mai guvernezi? Chiar si asa insa, portofoliul de la munca e o prada importanta, pusa acum pe masa coalitiei.
Nici nu apucase sa se usuce cerneala pe demisia ministrului, ca Gabriel Oprea a si aruncat buzduganul, indicandu-l pe Marian Sarbu, presedintele UNPR, drept cel mai bun succesor al lui Ion Nelu Botis.
Dl. Sarbu a demisionat din PSD de dragul acestui minister, pe care insa l-a pierdut din cauza problemelor grave de sanatate de anul trecut. Acum insa e recuperat si doritor de revenire in functie.
Asa vorbe au ranit insa urechile sensibile pedelistilor. Gheorghe Flutur s-a grabit sa puna lucrurile la punct: Munca apartine de drept PD-L, prin protocolul coalitiei. Vorbele sale au fost reluate ca un ecou de mai toti fruntasii partidului, ca sa fie clar pentru toata lumea. Premierul a precizat si el ca postul apartine PD-L, dar vor fi informati (nu consultati) si partenerii.
In PD-L e framantare mare. Baronii si-au scos oamenii la incalzire pe maginea terenului si cel mai bine plasat pare cel din Arad. Claudia Boghicevici, deputat de Falca, are sanse foarte mari sa ocupe locul lasat liber de Ioan Botis.
L-a ratat la mustanta in septembrie, cand Gheorghe Falca a pus mana pe Interne si a trebuit sa mai lase ceva si altora. Acum insa e din nou in lupta si daca invinge ar avea doi piloni in guvern, ceea ce i-ar spori considerabil puterea.
Desemnarea lui Emil Boc anunta un interimat destul de lung, teoretic nu peste 45 de zile, durata maxima prevazuta de lege. Practic insa durata interimatului e o chestiune de strategie.
Daca postul va fi adjudecat inainte de conventie, el ar putea fi folosit, in caz de nevoie, ca moneda de schimb pentru sustinerea lui Emil Boc. Daca va fi adjudecat dupa conventie, va face parte din prada invingatorilor, cu atat mai mult daca actualul premier, reconfirmat la sefia PD-L, va decide sa se retraga de la conducerea guvernului si intreaga harta a puterii in PD-L va fi redesenata.