Scandalul Botis, un moment al adevarului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 08:16
5062 citiri
Scandalul Botis, un moment al adevarului (Opinii)
Foto: buzznews.ro

Pentru Emil Boc scandalul Botis pica intr-un moment cum nu se poate mai prost. Este un moment al adevarului de care nu avea nevoie tocmai acum, inainte de conventia din mai.

Practic, premierul este prins ca intr-o menghina intre exigentele europene, de-abia dovedite clar in scandalul Severin, si asteptarile opiniei publice, pe de-o parte, si baronetul PD-L in mana caruia e votul de luna viitoare, pe de alta parte.

Desi nu recunoaste conflictul de interese in sens penal, Ioan Nelu Botis insusi spune ca are o problema morala din cauza ca sotia sa incasa 8.000 de lei pe luna de la o asociatie care isi are sediul in casa ministrului si care este condusa de fosta sa sefa de cabinet, ce poarta un nume aproape identic cu firma doamnei Botis si care ruleaza fonduri europene si romanesti printr-un proiect aprobat de o agentie din subordinea ministrului.

Ba chiar se pare ca aceeasi asociatie il platea la fel de consistent si pe consilierul personal al ministrului Muncii. Dar socoteste, se pare, ca ea nu-l obliga la nimic mai mult decat niste scuze si demisia sotiei.

Nu vad de ce o problema morala nu este suficienta pentru demisia de onoare a unui ministru. Nu vad de ce este nevoie neaparat de raspundere penala, iar raspunderea politica nu functioneaza la noi niciodata. Este ceea ce, probabil, nu intelege nici Bruxelles-ul, care asteapta reactii rapide si ferme, cu atat mai mult cu cat este vorba despre bani europeni, un subiect de maxima sensibilitate pentru contribuabilul european.

Si, tocmai de aceea, daca Ioan Botis nu a avut onoarea unei demisii rapide, macar pentru culpa morala pe care si-o recunoaste, probabil ca CE astepta ca ea sa-i fie ceruta de premier, care sa dea astfel un semnal ferm de intoleranta totala la orice suspiciune de fraudare a banului public romanesc sau comunitar.

Ce face in schimb Emil Boc? Isi exprima sprijinul pentru Ioan Botis, pe care il califica drept un om onest si declara ca asteapta concluziile verificarilor ANI. Deci nici pentru premierul cel onest, culpa morala nu este suficienta pentru asumarea raspunderii politice. Adica pentru premier un om imoral poate fi un om onest. Iar faptul ca sotia face afaceri exact in zona de autoritate a sotului ministru e in buna ordine.

Din nou, Emil Boc se comporta ca o virgina patroana de bordel. De ce? Pentru ca inainte de conventie nu-si permite sa sperie partidul cu criterii de integritate si moralitate. De-abia s-a vazut cata sustinere au ele in PD-L - 3 voturi, nici unul in plus.

Mircea Toader, liderul grupului deputatilor PD-L, a explicat cu subiect si predicat, pentru cine mai avea dubii, ca partidul nu are nicio treaba cu moralitatea: "Daca este o chestiune de moralitate, este problema personala a dansului. Mai ales ca s-a sesizat si ANI. Sa asteptam intai sa vedem ce pozitie are ANI, apoi, sigur ca decizia ii apartine in totalitate".

Incercand o plasare strategica la antipod de Emil Boc, caci prea multe nu mai are de pierdut, Vasile Blaga a admis, cu jumatate de gura, ca Ioan Botis ar trebui sa demisioneze. Asa cum a facut el insusi cand s-a descoperit ca ginerele sau avea afaceri in domeniul firmelor de protectie si paza si facea afaceri cu statul?

Emil Boc nu-si pemite nici sa supere vreun baron stricand echilibrul jupanilor din partid. Caci Nelu Botis nu este de capul lui in Guvern. Este omul lui Ioan Oltean, vi-l amintiti, cel cu broasca in gat. Se pare ca doar concurenta PSD ii statea pe amigdale, caci digera fara probleme practicile de tip Puwak.

"Este Saptamana Patimilor si nu vreau sa fac politica cu nimeni. (...)Astazi nu vorbesc despre colegul si prietenul meu Ioan Botis. E un baiat bine crescut, stie ce sa faca, nu are nevoie sa-i dau eu sfaturi", spune Ioan Oltean intr-un mesaj clar de sustinere pentru protejatul sau.

Daca Ioan Botis era demis, nu numai ca se imbufna Ioan Oltean, de-abia recuperat de la Vasile Blaga, dar mai si incepea o mare batalie intre baroni pentru ocuparea portofoliului vacant si batalia aceasta putea strica apele inainte de conventie. Sa fie acesta si motivul tacerii lui Traian Basescu, altfel foarte exigent cu orice derapaje imorale sesizate la adversari?

Oricum ar fi, aceasta tacere de la Cotroceni este si ea teribil de dezamagitoare si tiuie asurzitor la Bruxelles.

UPDATE "Finanțatorul" lui Georgescu a fost luat de Poliție. Interlopi și influenceri care l-au susținut pe Călin Georgescu pleacă din țară. „Ne arestați cu japca” VIDEO
UPDATE "Finanțatorul" lui Georgescu a fost luat de Poliție. Interlopi și influenceri care l-au susținut pe Călin Georgescu pleacă din țară. „Ne arestați cu japca” VIDEO
ACTUALIZARE 13:15 Bogdan Peșchir, cunoscut pe TikTok drept „bogpr”, cel care a finanțat cu un milion de euro campania lui Călin Georgescu, ar fi fost „săltat” de polițiștii care au...
Semnal de la Kremlin pentru Georgescu: „Se pune la îndoială supraviețuirea României”, „Georgescu va deveni un martir”, „un puci este în desfășurare”
Semnal de la Kremlin pentru Georgescu: „Se pune la îndoială supraviețuirea României”, „Georgescu va deveni un martir”, „un puci este în desfășurare”
Presa de stat din Rusia se arată în favoarea lui Călin Georgescu și critică intens decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale. Situația nu este întâmplătoare, pentru că abordarea...
#Botis Boc demisie, #Botis Blaga demisie , #demisie
  1. UPDATE "Finanțatorul" lui Georgescu a fost luat de Poliție. Interlopi și influenceri care l-au susținut pe Călin Georgescu pleacă din țară. „Ne arestați cu japca” VIDEO
  2. Semnal de la Kremlin pentru Georgescu: „Se pune la îndoială supraviețuirea României”, „Georgescu va deveni un martir”, „un puci este în desfășurare”
  3. Siegfried Mureșan critică declarațiile lui Donald Trump Jr. despre România: "E un atac la adresa statului de drept al unui aliat NATO"
  4. Ilie Năstase, după anularea alegerilor: ”Domne, nu știu, n-am mai auzit așa ceva...CCR-PCR, ce o fi asta?!”
  5. "Efect de retractare" prin anularea alegerilor prezidențiale. Un profesor de Drept susține că decizia CCR este o "inovare"
  6. Un politolog acuză CCR că nu a fixat un termen pentru reorganizarea alegerilor: "Dacă guvernul decide, Iohannis mai rămâne în post încă 3 ani"
  7. Reacția Franței la anularea alegerilor prezidențiale: "Riscuri pentru procesul electoral din România și din toate statele UE"
  8. Percheziții la Bogdan Peşchir (bogpr), pentru finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu
  9. Jurnalistă BBC: "Nu am întâlnit pe nimeni în Bucureşti, în afara echipei lui Georgescu, care să recunoască că l-a votat"
  10. Trump Jr și Andrew Tate, de partea lui Călin Georgescu. Un propagandist american, plătit de Rusia, cere Armatei să preia puterea în România