Ziare.com

Botis: Nu angajatorul trebuie sa se ocupe de protectia sociala

Sambata, 12 Martie 2011, ora 14:05

   

Botis: Nu angajatorul trebuie sa se ocupe de protectia sociala
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, sambata, ca nu este atributul angajatorilor sa faca asistenta sau protectie sociala, ci al statului.

Prezent la Bistrita, la o intalnire cu oamenii de afaceri din judet, demnitarul le-a spus acestora ca ei trebuie sa faca profit si sa creeze noi locuri de munca.

In opinia sa noul Cod al Muncii este prima etapa in ceea ce inseamna o reforma adevarata in economia Romania.

"Prima lege pe care o consider foarte importanta este Codul Muncii, care nu mai pune baza doar pe latura sociala, ci pe performanta in primul rand. Aceasta lege ii spune angajatorului si angajatului ca trebuie sa faca performanta si ca nu este atributul angajatorului ca sa faca asistenta sau protectie sociala", a declarat Botis, potrivit Mediafax.

El spune ca mesajul noului Cod al Muncii pentru oamenii de afaceri este sa faca profit, sa investeasca, sa se dezvolte si sa creeze locuri de munca.

"Acesta este mesajul Codului Muncii pentru intreprinzatori, pentru angajatori. De asistenta sociala se ocupa institutia numita stat, care are asemenea instrumente: agentiile de prestatii sociale si pentru ocuparea fortei de munca. Sunt institutii care se pot ocupa de asistenta sociala, de reorientare, de insertie pe piata muncii. Acestea sunt atribute foarte clare pe care un stat trebuie sa si le dezvolte si sa lase angajatorii sa se dezvolte ei si sa faca profit, investitii, sa creeze noi locuri de munca", a mai spus Botis.

El sustine ca primul lucru pe care a incercat sa-l faca de la preluarea ministerului a fost sa ajusteze cheltuielile sociale, precizand ca in momentul in care a venit la conducerea institutiei a observat ca exista o curba de crestere a cheltuielilor sociale de aproximativ un miliard de lei pe an, astfel incat din 2006 pana in 2009 s-a ajuns cu cheltuielile sociale de la sase miliarde de lei la noua miliarde de lei.

Botis sustine ca din acesta cauza primele demersuri s-au referit la ajustari pe legile sociale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu este atributul angajatorilor sa faca asistenta sau protectie sociala, ci al statului.

nu domnule Botis nu este atributul statului sa asigure protectie sociala. Asa cum a subliniat presedinteel basescu statul nu se poate ocupa de protectie sociala, noi nu suntem o societate socialista dl Botis. Capitalismul adevarat nu are nimic de a face cu protectia sociala; statul social trebuie desfintat.

 

RE: Capitalismul adevarat

Ala, al lu' Adam Smith si laissez-faireu' lu' Ricardo, functzioneaza numai in societatzile unde JUSTITZIA functzioneaza! Cum zice proverbu' Nemtzesc:"Acolo unde ie Justitzie, ie si prosperitate". Orice abuz al Codului Muncii ieste aspru pedepsit in Justitzie.
Intrucit la RO, Justitzia nu functzioneaza, fiind in continuare principalul pilon al jefuirii Romaniei de catre Securitate+Nomenclatura, orice Cod al Muncii poate sa fie bun sau prost, intrucit nu conteaza. Cine va reinforce acest Cod al Muncii? Mos Ion Boala? Al de toarna .. smoala?

.. mesajul noului Cod al Muncii pentru oamenii de afaceri este sa faca profit,

In fine, m'am luminat! D'aia Bill Gates a fost successfull! Ca a citit rind cu rind Codu Muncii din .. US!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor