Ioan Botis: Sunt dispus sa demisionez

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 21:15
1995 citiri
Ioan Botis: Sunt dispus sa demisionez
Foto: gov.ro

Ioan Botis a afirmat ca este dispus demisioneze din functia de ministru al Muncii daca acest lucru ar ajuta la elaborarea unui Cod al muncii si a unui Cod al dialogului social benefice. El a precizat totusi ca apara mai bine decat liderii de sindicat interesele muncitorilor din Romania.

In context, ministrul a sugerat ca liderii de sindicat ar avea un discurs demagogic, in conditiile in care isi ocupa functiile de peste 20 de ani si cer schimbarea clasei politice, si a subliniat ca el, ca membru al Guvernului, promoveaza cel mai bine interesele muncitorilor din Romania.

Cezar Coraci: Ministrul Botis ne ia de prosti

Sindicatele blocheaza negocierile pe Codul Muncii si cer demisia ministrului Botis

"Niciun om nu cred ca poate sustine mai bine interesele muncitorimii romane decat o pot face eu, pentru ca eu provin dintr-o familie de muncitori. Niciun fel de Agamita Dandanache nu va reusi vreodata sa lamureasca mult mai bine decat mine, ca ministru al Muncii, ca sunt un sustinator in primul rand al dialogului - am spus acest lucru de la inceput ca sunt ministrul cel mai deschis la dialog - si in al doilea rand sunt un sustinator al interesului muncitorilor, pentru ca interesul meu cel mai important astazi este interesul national", a afirmat ministrul Muncii.

"Acesti oameni sunt lideri de sindicat de peste 20 de ani. De ce n-au schimbat pana acum lucrurile acolo? Spun tot timpul: Schimbati clasa politica, schimbati-va!. Ei s-au schimbat?", a intrebat Botis, retoric.

Ministrul le-a transmis liderilor sindicali ca sunt datori sa protejeze "anumite interese".

"In esenta, vreau sa le transmit si lor ca sunt datori sa protejeze anumite interese, eu sunt dator sa protejez interesul Romaniei, ca membru al Guvernului si ca ministru al Romaniei, si asta voi face in continuare, dincolo de orice dezbateri, mai putin sau mai mult sterile pe aceasta tema", a mai spus Ioan Botis.

Demnitarul a clarificat si imprejurarile in care premierul Emil Boc a initiat un dialog direct cu sindicatele si patronatele pe tema Codului Muncii, in conditiile in care acestea au solicitat demisia ministrului Muncii si s-au retras de la negocieri.

"Un ministru al Guvernului Romaniei a fost consultat de domnul prim-ministru pe aceasta tema. Am convenit la intalnirea mediata de domnul prim-ministru ca sindicatele si patronatele sa prezinte pana vineri o varianta de lucru, pentru ca la intalnirea de la Ministerul Muncii nu aveam o varianta proprie a sindicatelor si patronatelor pe cele sase legi", a explicat Botis.

Sindicatele si patronatele nu mai vor sa negocieze cu Botis

Marti dimineata, la scurt timp dupa ce ministrul Muncii Ioan Botis a anuntat ca negocierile se desfasoara in ritm sustinut si Codul Muncii va fi gata pana pe 21 ianuarie, liderii patronatelor si sindicatelor au parasit negocierile si au anuntat ca propunerile cu care vine reprezentantul Guvernului sunt inacceptabile si ca parasesc discutiile "cu acest ministru", cerand totodata public demisia lui Botis.

Reprezentantul UGIR-1903, Cezar Coraci, dar si liderul sindical Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, insotiti si de alti lideri ai patronatelor si sindicatelor, s-au aratat indignati de propunerile ministrului Muncii care ar fi, in opinia lor, contrare legislatiei europene, incalcand directivele UE si prevederile dreptului international al muncii.

Acestia sustin ca Guvernul urmareste de fapt sa desfiinteze sindicatele si patronatele, sa evite dialogul social, incalcandu-se astfel toate prevederile acordurilor internationale din domeniu.

Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a anuntat marti ca sindicatele si patronatele nu vor mai participa la negocieri cu ministrul Muncii, Ioan Botis, deoarece acesta le-ar fi spus ca propunerile lor sunt doar consultative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Botis demisie, #Botis codul muncii, #Botis sindicate patronate , #ministrul Muncii