Dreptatea lui Botis: Sistemul de pensii este o schema Ponzi

Duminica, 06 Martie 2011, ora 08:14
3748 citiri
Dreptatea lui Botis: Sistemul de pensii este o schema Ponzi
Foto: Arhiva

Cu o populatie imbatranita inainte de vreme si un spor natural negativ, Romania este o tara al carui sistem de pensii este profund afectat, la ora actuala.

Presiunea asupra sistemul de pensii de la noi apare nu numai din aceste considerente, ci si din cauza migratiei fortei de munca din ultimii 20 de ani, dar si din cauza somajului ridicat.

Declaratia ministrului Muncii, Ioan Botis, referitoare la "sistemul piramidal de pensii", nu ar trebui sa socheze pe nimeni. Desi comparatia facuta de onor ministru cu o schema Ponzi nu este una chiar fericita, pentru ca functionarea unei astfel de scheme tine de naivitatea celor inscrisi, iar atunci discutiile se pot purta intr-o alta directie, de aceasta data, atat el, cat si premierul Boc au dreptate.

Presiunea asupra sistemului de pensii o putem considera constanta, in ultimii ani.

Dintr-o populatie totala de aproximativ 21,5 milioane de locuitori, conform datelor oficiale, numarul pensionarilor este impresionant, in jur de 9 milioane.

In atentia opiniei publice este adus intotdeauna numarul pensionarilor, care provoaca presiuni mari asupra bugetului de stat.

Ceea ce se uita sau se omite intentionat este faptul ca, desi a crescut ca si masa monetara, in valoare reala, cuantumul pensiei medii in Romania a scazut constant, in valoare efectiva.

Premierul Emil Boc, prezent joi la o emisiune la TVR1, a precizat clar ca ceea ce a transmis, pe fond, ministrul Muncii, este ca "daca nu exista suficienti contributori la bugetul de pensii, sunt probleme cu sustinerea lui, pe termen mediu si lung, acest lucru nefiind o noutate".

Sustinerea actuala a sistemului de pensii este de aproximativ 13,9 miliarde de lei, bani pe care statul ii poate colecta doar din taxe si impozite.

Ce nu se doreste a se preciza este faptul ca, in ultimii ani, am asistat la masuri neinspirate, unele chiar populiste, ale actualilor si fostilor guvernanti, in domeniul sistemului de pensii.

Greselile s-au perpetuat in timp si au dus la o rata de colectare din ce in ce mai mica, alaturi de o politica inconsecventa referitor la intrarile in sistemul de pensii.

Anumite segmente din populatie suporta deci si masurile populiste, care au dus la inechitati in calcularea pensiilor unor persoane si platile diferentiate facute in perioade diferite.

Cum numarul contribuabililor este sub 4,7 milioane de persoane, acestia nu vor putea sustine la nesfarsit, pe termen mediu si lung, aproximativ 9 milioane si ceva de pensii platite, incluzand aici toate formele de ajutor tip pensie.

Previziunile guvernantilor de aceasta data sunt corecte, deoarece, cum rata de ocupare a fortei de munca este destul de mica, in jur de 58%, iar aceasta nu poate creste conform dorintelor unora, conturile alimentate nu vor putea suporta platile de pensii in urmatorii 10 ani.

Astfel declaratia lui Botis reflecta o realitate a viitorului apropiat - "sistemul actual al contributiilor colective este unul de tip piramidal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#sistem pensii Romania, #Casa Pensii, #Botis sistem pensii, #Ioan Botis pensii , #ministrul Muncii
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pai are dreptate . Un Caritas national , in care pensionarii sunt mereu indemnati sa ceara si sa mai ceara si iar sa ceara ....