Ioan Botis: Nu putem vorbi de sclavagism modern in Codul Muncii

Marti, 08 Martie 2011, ora 10:03
2287 citiri
Ioan Botis: Nu putem vorbi de sclavagism modern in Codul Muncii
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii Ioan Botis a criticat asocierea noului Cod al Muncii cu sintagjma "sclavagism modern", comparatie pe care o considera absurda. De asemenea, ministrul a marturisit ca intentioneaza ca candideze la sefia Primariei Bistrita.

"S-a preluat absolut absurd aceasta sintagma: 'vine sclavagismul'. Sub nicio forma! Drepturile muncitorilor sunt asigurate integral. Noi nu am intervenit pe procedura de concediere, nu am intervenit pe momentul concedierii", a explicat ministrul pentru Adevarul.

Botis sustine ca angajatorul e interesat in primul rand sa-si dezvolte afacerea si sa aiba lucratori performanti si sa inteleaga ca, avand lucratori performanti, are productivitate mai mare si isi poate dezvolta afacerea.

"Vechiul Cod punea in fata partea sociala si spunea '[e mai sarac, are trei copii nu e asa de bun la locul de munca si atunci nu-l dam afara'. De maine va intelege si acela ca e de datoria lui sa se pregateasca si sa fie bun acolo unde munceste. Vreau sa spun un lucru important: am crescut plata pentru orele de noapte de la 15 la 25%. S-a vorbit foarte mult ca oamenii vor lucra cate 16 ore. Nu este asa. Orice ora suplimentara e platita cu 75% cel putin si prin contractul colectiv se poate duce pana la 100%. Deci exista aceasta sansa pentru cei care doresc sa munceasca mai mult", a adaugat ministrul Muncii.

Totodata, el adauga ca a fost adeptul unei variante a Codului Munii mai dure decat cea prezentata, precizand ca sanctiunile pentru cei care au angajati la negru sunt mult prea mici.

"Pana la urma s-a negociat si a fost acceptata aceasta varianta. Mi-as fi dorit amenzi mult mai drastic pentru angajatorii care au persoane la negru. Acum, pentru o persoana la negru se platesc intre 3.000 si 4.000 de lei. Mi se pare foarte putin", a continuat ministrul.

Dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii, Botis urmeaza sa prezinte o prima varianta a noului Cod Social.

"Am schimbat un pic si abordarea: ma intereseaza sa fac o evaluare a familiei, sa vad ce ai tu in gospodarie, sa incerc sa vad daca eu te pot sprijini sa iesi din acea zona pasiva. Sa nu fii asistatul meu, ci sa te duc spre zona activa, sa-ti gasesc un loc de munca. Sa te stimulez sa mergi la munca, pe langa salariu eu iti mai acord ceva in plus o perioada de timp, astfel incat tu sa devii activ. De aici a pornit acea discutie ca ministrul Muncii isi doreste sa evalueze in gospodarie si bibilicile", a dezvaluit ministrul pe ce se va axa Codul Social.

Pe de alta parte Ioan Botis a mai declarat ca intentioneaza sa candideze la Primaria Bistrita.

"Da, voi candida probabil in 2012, cred, la primaria Bistrita", a conchis ministrul.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Botis codul muncii, #botis candidat pdl primaria bistrita , #ministrul Muncii