Confruntare electorala crancena la Cluj: PDL, USL si UDMR isi vor disputa un loc de deputat

Miercuri, 31 August 2011, ora 18:48
3967 citiri
Confruntare electorala crancena la Cluj: PDL, USL si UDMR isi vor disputa un loc de deputat
Foto: Arhiva

PDL, USL, dar si UDMR isi ascut din nou sabiile. Decesul deputatului UDMR Palfi Zoltan va conduce, mai mult ca sigur, la organizarea de noi alegeri partiale, de data aceasta in Colegiul 9 din Cluj.

Pana in noiembrie, cand expira mandatele actualilor parlamentari, mai este suficient timp pentru ca un nou deputat sa intareasca randurile Puterii sau, dimpotriva, ale Opozitiei. Scorul parlamentar este foarte strans, iar toamna s-ar putea sa aduca noi dezertari din partea deputatilor coalitiei guvernamentale, asa ca fiecare vot in plus sau in minus va conta foarte mult.

USL Cluj anunta strangerea randurilor in vederea acestei noi confruntari electorale cu inamicul numarul 1, PDL. Deputatul Horea Uioreanu, vicepresedinte al PNL Cluj, a declarat pentru Ziare.com ca desi nu s-a conturat inca o lista de candidati este cert faptul ca USL isi va desemna un candidat puternic, ales in urma unui sondaj la nivel local.

"Daca era un colegiu in care sa fi fost deputat un pesedist sau un penelist, atunci s-ar fi mers pe acel partid, dar asa, fiind un udemerist, se va merge pe cel mai bine clasat dintre nominalizati si pe acela si-l va asuma USL-ul", a adaugat Uioreanu, anticipand ca aceste alegeri vor fi un super test pentru USL, avand in vedere ca este "judetul domnului Boc".

USL vrea sa-l bata pe Boc pe terenul lui, la Cluj

In replica, liderii PDL spun ca nu au dezbatut inca acest subiect. "Sa respectam totusi memoria oamenilor. Discutam poimaine", ne-a declarat Daniel Buda, liderul PDL Cluj. "Nu comentam. Acum e procesiune de inmormantare si noi nu ne facem acum astfel de calcule. Nu e cazul", ne-a spus si prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur.

Cateva comentarii a facut insa secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

Ioan Oltean: O sa ii batem acasa la noi de o sa le sara fulgii

"Deocamdata nu s-a discutat nimic, nu a fost luat in discutie subiectul alegerilor de la Cluj nici la nivel de coalitie, nici la nivel de partid. De abia am luat act de decesul colegului nostru de la Cluj, o sa vedem. Eu cred ca trebuie sa se organizeze alegeri si sa castige cel mai bun", a declarat Ioan Oltean pentru Ziare.com.

Intrebat daca exista posibilitatea ca PDL sa sustina un candidat al UDMR, tinand cond ca cele doua formatiuni politice fac parte dintr-o coalitie de guvernare iar fotoliul ramas liber este al unui deputat maghiar, Ioan Oltean a respins din start aceasta idee.

"Noi o sa ne batem pentru mandatul nostru, in privinta aceasta nu facem compromisuri. Categoric, batalia este pentru fiecare partid. Daca se vor organiza alegeri, PDL va avea propriul candidat pentru care se va bate sa si castige", a declarat foarte ferm Ioan Oltean.

Acesta a precizat ca nu crede ca guvernul are motive sa nu organizeze alegeri partiale pentru acest colegiu, chiar daca mai este putin timp pana la alegerile la termen.

"Organizarea alegerilor este atributul exclusiv al guvernului. Conform legii in termen de 60 de zile de la data vacantarii locului, guvernul trebuie sa stabileasca data. Chiar daca ne apropiem de alegeri, in mod normal ar trebui sa se organizeze partiale. Pana in noiembrie chiar e mandat de un an. Nu cred ca guvernul isi va permite sa nu organizeze alegeri acolo, nu va avea niciun fel de motivatie", a mai declarat Ioan Oltean.

Intrebat cum comenteaza acuzatiile celor de la USL potrivit carora democrat-liberalii vor fi avantajati de faptul ca acest colegiu este in "judetul domnului Boc", Ioan Oltean le-a transmis ca o sa ii "bata de o sa le sara fulgii".

"Noi i-am batut acasa la ei (n.red: Neamt), o sa ii batem acasa la noi de o sa le sara fulgii, nu o sa fie probleme, sa le transmiteti asta. O sa ii batem in zona noastra, in care suntem puternici", s-a aratat convins secretarul general al PDL, subliniind totodata ca democrat-liberalii vor avea un candidat din zona, care "sa aiba suficient de multe calitati ca sa castige alegerile".

Fostul lider PSD Neamt explica victoria PDL si acuzatiile de tradare

Deputatul UDMR de Cluj Palfi Zoltan a murit, luni seara, la Clinica de Chirurgie nr. 1 din Cluj-Napoca, unde fusese internat in urma cu doua saptamani.

Palfi Zoltan avea 67 de ani si fusese ales in 2008 deputat de Cluj in Colegiul nr. 9. In urma scrutinului el se situase pe pozitia a patra, dar a intrat in Parlament in urma redistribuirii. Pe primul loc se clasase Minodora Luca (PDL), cu 44,16%, urmata de Iosif Zagreanu (PSD), cu 17,29%, Marius Balaj (PNL), cu 12,67%, Palfi Zoltan (UDMR), cu 11,23%, Dan Brudascu (PRM), cu 7,69%, si Viorel Mandrut (PNG-CD), cu 2,31%.

Pe listele electorale de la alegerile din 2008 in acest colegiu figurau 47.113 persoane din comunele Baisoara, Belis, Calarasi, Calatele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Maguri-Racatau, Margau, Marisel, Mihai Viteazu, Moldovenesti, Negreni, Petrestii de Jos, Poieni, Rasca, Sacuieu, Tureni si Valea Ierii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegeri Cluj, #Ioan Oltean, #Palfi Zoltan murit, #alegeri deputat Cluj , #deputat