Asezamantul social din Chitila, paravan pentru intalniri despre rezolvarea unor dosare ANRP - referat DNA

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 22:25
3300 citiri
Asezamantul social din Chitila, paravan pentru intalniri despre rezolvarea unor dosare ANRP - referat DNA
Foto: Captura Digi 24 (Arhiva)

Asezamantul social din Chitila, unde deputatul Ioan Oltean ar fi primit suma de 600.000 euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, era considerat drept "un paravan bun" pentru intalnirile in care cei implicati in afaceri ilegale cu dosare ANRP discutau despre rezolvarea acestora, se arata in referatul DNA cu propunere de arestare preventiva a lui Oltean.

Potrivit sursei citate, din declaratiile unui martor din dosar rezulta ca Mihai Rotaru era "un obisnuit" al asezamantului social din Chitila, unde aveau loc deseori intalniri ale celor implicati in afaceri ilegale cu dosare ANRP.

"In calitate de (.....) l-am cunoscut pe Baciu Remus Virgil in anul 2009, iar acesta venea deseori la asezamantul social cu prieteni ai sai si persoane care ii aduceau documente legate de dosare ANRP ale acestora;... in anul 2010 prin intermediul lui Baciu Remus Virgil l-a cunoscut si pe Diacomatu Sergiu Ionut, iar acestia adesea discutau la biroul sau de la parohie probleme legate de ANRP, de dosarele pe care le aveau pe rolul ANRP si despre persoanele pe care trebuiau sa le ajute pentru rezolvarea dosarelor, context in care au discutat si despre Rotaru Mihai care cumparase drepturi litigioase de la persoane ce au depus dosare de despagubire", se arata in referatul DNA.

Conform sursei citate, martorul a asistat inclusiv la discutiile dintre Baciu Remus Virgil si Diacomatu Sergiu Ionut, membri din Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor, despre modul cum dosarele ANRP ale unor cesionari erau solutionate cu prioritate, fiind vehiculate sume intre un milion euro si 50 milioane euro care reprezentau valoarea despagubirilor, fiind perceput un comision de 25 - 30%, in functie de valoarea dosarului de despagubire.

Un sac de bani

Acelasi martor le-a spus anchetatorilor ca Ioan Oltean a primit in preajma Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, "un sac mare de bani" de la soferul lui Mihai Rotaru, respectiv 600.000 euro.

"Aceste depozitii se adauga la declaratia martorului (.....) din care rezulta ca Rotaru Mihai era un obisnuit al asezamantului social din Chitila, iar concluzia ca banii au fost dati si primiti in acel asezamant se impune in mod rezonabil, in considerarea faptului ca acest loc devenise spatiul in care cei implicati in afaceri ilegale cu dosare ANRP se simteau in siguranta si considerau ca riscul descoperirii lor era mai mic, asezamantul social fiind considerat 'un paravan bun' pentru intalniri in care discutau lucruri legate de dosarele ANRP pe care le rezolvau. (...) Sub acest aspect este relevant inclusiv faptul ca uneori verificau cu aparate sa se asigure ca nu sunt aparate de interceptare: 'o data Remus Baciu a scos un aparat sa verifice daca biroul preotului din cantina sociala contine cumva microfoane pentru interceptari (...) din toate aceste lucruri martorul intelegand ca demnitari ai ANRP rezolvau dosarele oamenilor de afaceri care cumparau drepturi litigioase de la persoane indreptatite satule sa astepte in zadar rezolvarea", se precizeaza in referat.

Oltean, despre cererea DNA de arestare: Un abuz bazat pe un denunt mincinos

Ioan Oltean poate fi arestat preventiv, Catalin Teodorescu scapa din nou (Video)

Totodata, martorul, care este implicat in infractiuni de coruptie legate de rezolvarea unor dosare la ANRP, le-a declarat procurorilor ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde "vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011".

"In dovedirea intalnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale, martorul a pus la dispozitia autoritatii judiciare un suport optic ale carui date urmeaza a fi exploatate", noteaza DNA.

Conform datelor din referat, Ioan Oltean era o prezenta "constanta" la ANRP, cu toate ca el nu avea atributii la nivelul acestei institutii.

"In conditiile in care deputatul nu avea atributii la nivelul acestei institutii si adaugand dovada ca, in anul 2010, angajatii din aparatul tehnic care se ocupau cu pregatirea dosarelor anterior introducerii acestora pe lista CCSD erau revoltati si aveau sentimentul ca lucreaza pentru cesionarii protejati, printre care si Rotaru Mihai, concluzia ca Oltean Ioan a desfasurat actiuni individuale de complicitate la abuz in serviciu la nivelul ANRP in interesul solutionarii dosarului de despagubire apartinand numitului Rotaru Mihai se impune rezonabil", spun anchetatorii.

De asemenea, martorii au aratat, in cadrul audierilor, ca Ioan Oltean era "ca un sef" pentru Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP, fiind cunoscut in randul functionarilor faptul ca Mihai Rotaru, care avea mai multe dosare de despagubire in care era cesionar, beneficia de solutionari rapide si despagubiri "generoase", presedinta acordand sprijin direct solutionarii dosarelor de despagubire de interes pentru acesta.

Ioan Oltean, urmarit penal in dosarul ANRP4 - a primit 600.000 de euro intr-o parohie (Video)

Conform DNA, parcursul dosarului de despagubire al lui Rotaru a fost unul "extrem de formal" pentru ca se cunostea ca este un protejat al lui Ioan Oltean.

"Aprobarea dosarului in sedinta CCSD din 17.06.2010 si emiterea deciziei de despagubire in aceeasi zi au venit firesc si favorabil caci in mentalul membrilor comisiei numele cesionarului Rotaru Mihai avea o conotatie favorabila pentru prioritizare si aprobarea unei evaluari exorbitante", arata procurorii.

De asemenea, anchetatorii sustin ca actiunile infractionale ale lui Ioan Oltean au fost desfasurate si prin folosirea autoritatii rezultate din functia sa politica, pentru a induce fata de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor convingerea ca acestia ar putea sa isi piarda aceasta functie, daca nu aproba dosarul celui pentru care si-a traficat influenta.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat miercuri, cu 186 de voturi pentru si 111 impotriva, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Ioan Oltean.

Potrivit DNA, in data de 17 iunie 2010, Catalin Teodorescu, impreuna cu alti inculpati care au facut parte din Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor (Crinuta Dumitrean - presedinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru), prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren in suprafata de aproape 62.000 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, suma acordata drept despagubire omului de afaceri Mihai Rotaru.

Procurorii sustin ca terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat si avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Oltean dosar ANRP, #referat DNA Oltean ANRP , #DNA