Cazul ANRP: Procurorii DNA claseaza dosarul fostului deputat Ioan Oltean, cercetat pentru fapte de coruptie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 12:32
18822 citiri
Cazul ANRP: Procurorii DNA claseaza dosarul fostului deputat Ioan Oltean, cercetat pentru fapte de coruptie
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta

Procurorii DNA au clasat ancheta in care fostul deputat PDL/PNL Ioan Oltean si omul de afaceri Mihai Rotaru erau cercetati pentru trafic de influenta, respectiv cumparare de influenta, intr-un caz legat de retrocedarile facute de ANRP.

Informatii despre aceasta clasare au aparut initial in presa locala. La solicitarea Ziare.com, DNA precizeaza ca solutia clasarii in acest caz a fost conform art. 16 alin 1, lit. c) -"nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea", din Codul de Procedura Penala.

"Considerentele pe care s-a intemeiat aceasta solutie au avut la baza faptul ca in urma cercetarilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe si suficiente - pentru a dovedi dincolo de orice indoiala rezonabila - ca presupusele fapte retinute initial (trafic de influenta si cumparare de influenta) ar fi fost savarsite de cele doua persoane," explica DNA.

Ordonanta de clasare

La inceputul acestei saptamani, Bistriteanul dadea detalii din ordonanta de clasare.

"Avand in vedere cele aratate mai sus, se poate concluziona ca din certarile efectuate in prezenta cauza nu au rezultat elemente suficiente din punct de vedere probator, din care sa rezulte primirea vreunei sume de bani de catre inc. Oltean Ioan, de la inc. Rotaru Mihai sau de la alta persoana, in scopul exercitarii influentei la nivelul presedintei Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, respectiv asupra numitei Dumitrean Crinuta Nicoleta, sau asupra unor alti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, pentru aprobarea despagubirilor din dosarul nr. 46076/CC aflat pe rolul ANRP sau din alt dosar ANRP.

In concluzie, avand in vedere ca din materialul probator care s-a putut administra in cauza nu rezulta existenta faptelor, cu certitudinea necesara fundamentarii unei concluzii care sa rastoarne prezumtia de nevinovatie, in ceea ce priveste savarsirea infactiunilor de cumparare de influenta (...) de catre inculpatii Ioan Oltean si Rotaru Mihai, urmeaza a se dispune o solutie de clasare", noteaza procurorii in solutia de clasare a dosarului.

Ancheta DNA

Ancheta in acest caz a pornit de la un denunt facut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, care spune ca, in 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin soferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor ca, in perioada dinaintea Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit "un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai".

Alexandrescu ar fi facut denuntul cand era in penitenciar si executa o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare pentru fapte de coruptie legate de despagubiri de la ANRP, in iunie 2015 fiind eliberat conditionat.

Legat de acest denunt, Ioan Oltean spunea ca nu il cunoaste pe fostul preot, ca nu a fost niciodata la biserica din Chitila, iar declaratiile acestuia sunt contradictorii si nu sunt confirmate de nicio alta proba.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un fost deputat cere despăgubiri de 400.000. Acesta acuză DNA că i-a distrus viața și i-a omorât soția
Un fost deputat cere despăgubiri de 400.000. Acesta acuză DNA că i-a distrus viața și i-a omorât soția
Ioan Oltean, fost deputat PDL și PNL cu șase mandate în Parlamentul României, cere în instanță daune de 400.000 de euro, după ce viața sa ar fi fost grav afectată ca urmare a unui dosar...
Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Siegfried Mureşan, ironic la adresa lui Mihai Tudose: Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele sale
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan nu a dorit să comenteze afirmaţiile europarlamentarului PSD Mihai Tudose potrivit cărora actuala conducere a Comisiei Europene este cea mai slabă....
#Ioan Oltean, #Ioan Oltean DNA, #Ioan Oltean clasare , #DNA