DNA cere arestarea a doi deputati: Ioan Oltean si Catalin Teodorescu

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 11:11
11709 citiri
DNA cere arestarea a doi deputati: Ioan Oltean si Catalin Teodorescu
Foto: Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie cere arestarea preventiva a deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, in dosarul ANRP4.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, l-a sesizat pe procurorul general al PICCJ pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a celor doi, se arata intr-un comunicat al institutiei anticoruptie.

Potrivit unor surse parlamentare citate de Agerpres, Biroul permanent al Camerei Deputatilor s-ar putea reuni vineri in sedinta la ora 13.00 sau la 13.30, pentru a stabili calendarul cu privire la cererile DNA care ii privesc pe deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu.

Se pare ca cererile procurorului sef al DNA au plecat catre Camera Deputatilor, iar in functie de ora la care acestea vor ajunge la Parlament Biroul permanent se va reuni pentru a stabili calendarul cu privire la dezbaterea si votarea lor.

Joi, la scurt timp dupa ce a aflat ca procurorii anticoruptie au inceput actiunea penala impotriva sa, Ioan Oltean si-a dat demisia din functia de vicepresedintele al PNL, a anuntat vineri co-presedintele liberalilor, Vasile Blaga.

"Va anunt ca domnul Oltean si-a depus inca de ieri dimineata demisia din functia de vicepresedinte al partidului", a declarat Vasile Blaga pentru Stiri pe Surse.

Ioan Oltean si-a dat demisia din conducerea PNL

"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi l-a sesizat pe procurorul general al P.I.C.C.J pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a doi deputati, respectiv:

Teodorescu Catalin Florin, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, (trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza), pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Oltean Ioan, deputat in Parlamentul Romaniei la data faptelor si in prezent, pentru infractiunile trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", precizeaza comunicatul DNA.

Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, urmariti penal

DNA a anuntat, joi, ca deputatii PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie in dosarul ANRP4.

Ioan Oltean, urmarit penal in dosarul ANRP4 - a primit 600.000 de euro intr-o parohie (Video)

In comunicatul remis presei de DNA se arata, printre altele, ca in 2010 Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro in incinta unei parohii, in schimbul banilor exercitandu-si influenta asupra sefei ANRP de la acea data.

Procurorii DNA sustin ca, pe 17 iunie 2010, Catalin Teodorescu, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a aprobat, cu incalcarea prevederilor legale si exercitand abuziv atributiile de serviciu, un raport de evaluare prin care un teren de 61.857 mp din Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire unei persoane.

Ioan Oltean, saltat de pe aeroport si dus la DNA

Spaga in biserica: Oltean spune ca nu stie unde e parohia in care ar fi luat mita de 600.000 de euro

"Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani. Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011", se arata in comunicatul DNA.

In ordonanta procurorilor se mai arata ca "persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro".

Orban, despre Oltean: PNL va vota la vedere in favoarea unei eventuale cereri a Justitiei

Pe de alta parte, procurorii mai spun ca din probele administrate reiese ca Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP (Crinuta Dumitran, n.red.) ", si-ar fi exercitat influenta pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.

"In schimb, cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii", se mai arata in comunicatul citat.

DNA precizeaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Mafia retrocedarilor ilegale Cinci persoane, retinute in dosarul ANRP 4

Cinci persoane retinute in dosarul ANRP4

Totodata, in dosarul mafiei retrocedarilor ilegale, ANRP 4, joi seara au fost retinute 5 persoane: fostul vicepresedinte ANRP Sergiu Diacomatu, omul de afaceri Mihai Rotaru, Lacramioara Alexandru si Rodica Constantinovici, fosti membri in comisia ANRP si Sergiu Negurici, evaluator.

Segiu Diacomatu, Lacramioara Alexandru si Rodica Constantinovici sunt acuzati de abuz in serviciu, Mihai Rotaru beneficiar al despagubirii, a fost retinut pentru infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu, iar Negurici este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat DNA.

I.O.

Lovitură pentru Clotilde Armand. BEC a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1: "Sesizările nu sunt însoţite de probe"
Lovitură pentru Clotilde Armand. BEC a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1: "Sesizările nu sunt însoţite de probe"
Biroul Electoral Central a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1 formulată de către Clotilde Armand, în calitate de candidat la funcţia de primar de...
Atacuri xenofobe din partea unui primar PSD pentru contracandidatul său de etnie germană: "O mână de naționaliști naziști" VIDEO
Atacuri xenofobe din partea unui primar PSD pentru contracandidatul său de etnie germană: "O mână de naționaliști naziști" VIDEO
Primarul PSD din comuna Laslea din județul Sibiu a câștigat un nou mandat, dar înainte de scrutin și-a exprimat public disprețul pentru contracadidatul său, pe care l-a numit „cioară de...
#arestare Ioan Oltean, #arestare Catalin Teodorescu, #dosar ANRP Ioan Oltean, #dosar ANRP Catalin Teodorescu , #DNA
  1. S-a aflat cauza exactă a exploziei de la Crevedia, în urma căreia au murit 5 oameni. Discuția telefonică incriminantă pentru Mihai Dizanov
  2. Neamț: Bărbat înjunghiat în propria curte. De la ce a pornit scandalul și ce s-a întâmplat cu agresorii
  3. SUA au îngropat un proiect rusesc de transport al gazelor naturale lichefiate. Kremlinul investise miliarde de dolari
  4. Creșterea salariului minim are efecte neprevăzute. Un beneficiu pentru angajați ar putea să dispară
  5. S-a descoperit sursa infecției care a trimis 16 elevi la spital. Cu ce era contaminată "Masa Sănătoasă"
  6. Au vrut să încaseze ilegal 2,5 milioane de lei sub pretextul că ar găzdui refugiați ucraineni. Erau "pe mână" cu angajații statului VIDEO
  7. Caniculă în sud, vijelii și grindină în restul țării. Cum e divizată harta meteo
  8. Gestul obscen al unui suspect pentru crima din Oradea. Detalii sordide privind cazul au ieșit la iveală în timpul investigațiilor
  9. „Rubla a încetat să mai fie o monedă convertibilă”. Un expert rus explică scenariul asemănător cu cel de după prăbușirea URSS
  10. Cei doi angajați de la Protecția Copilului care au abuzat sexual șapte minori rămân în arest. Cât au de plătit victimelor