Editorial: O ocazie pe care o iroseste PDL

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 07:54
4218 citiri
Editorial: O ocazie pe care o iroseste PDL
Foto: Arhiva

O stire inedita difuzata zilele astea de canalele de stiri cu veleitati de macelarie, Antena 3 si Realitatea TV, a dat politicienilor ocazia sa-si masoare din nou puterile ca la corida, cu diferenta ca acolo se evita contactul cu pericolul, iar in Romania este invocat cu slujbe: posibila radiere a PDL din Registrul Partidelor.

O eroare de procedura - ce categorie familiara -, netrimiterea in termen, catre magistrati, a documentelor adoptate la Conventia Nationala din 14 mai, ii aseaza pe democrat-liberali sub spectrul desfiintarii. Potrivit Legii partidelor politice (art. 26 ind.1), nerespectarea termenului impune Ministerului Public sa ceara Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii unei formatiuni si radierea acesteia.

Cel care trebuia sa se ocupe de hartiile PDL este noul secretar general, Ioan Oltean, care, daca nu ar fi fost ocupat sa-si formuleze mesajul catre tineri in conformitate cu alcatuirea sa moleculara - "sa le-o tragem" -, si-ar fi vazut, probabil, de treaba. Prins cu incompetenta la vedere, acesta si-a facut mea culpa si a precizat ca nu-i niciun bai ca a intarziat, deoarece termenul de 30 de zile era "de recomandare".

Nu-i asa, insa nu asta ma intereseaza pe mine. Ci ocazia fantastica pe care o iroseste partidul de guvernamant sa o lanseze pe Alba ca Zapada in cursa electorala sub formula pregatita in acest sens, Miscarea Populara.

Pana la urma, ce se poate intampla rau? Nimic! Procurorul general face sesizarea, completul se pronunta favorabil cererii, portocaliii fac recurs si uita iar ceva, sentinta este mentinuta la Curtea de Apel si la revedere, tabara draga.

Ce ar urma? O victimizare construita in cele mai mici detalii, in care sa se includa un episod a propos de faptul ca USL, prin Victor Ponta, a cerut procurorului general sa respecte legea. Plus o tusa cu un carlig cu dichis: judecatorii, anticipand victoria Opozitiei, se muleaza asteptarilor acesteia, si decid pulverizarea Puterii.

In acest mod simplu, pomul nu ajunge langa perdea si ia foc, ca in scheciul lui Toma Caragiu, ci se salveaza miraculos. Adica PDL scapa in mare masura, daca are creier, de balastul acumulat in urma guvernarii impotriva crizei si a unui deficit bugetar ajuns la 7,2 la suta in 2009 de la o crestere economica de 7,1 in 2008.

In plus, pana la rezolvarea problemei de legalitate cu un succes adus de pierderea numelui - oricum intentioneaza PDL sa si-l faca uitat, sa-l varuiasca, sa-l transforme in halucinatie - ar exista vreo trei luni de circ care ar lasa Puterea sa construiasca niste alocari bugetare de natura sa reaminteasca norodului cincinalul in patru ani si jumatate, dar fara sacrificii. Ca tot e nostalgic.

Iar renasterea - ce poveste frumoasa - sub o teribil de buna constructie de simbol, Miscarea Populara, ar fi inghitita cu tot cu carlig de muncitorul de la orase si sate. Care isi doreste atat de mult sa puna botul inca o data! Si il putem invinui?

Citește și:
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
La doi ani de la alegerile locale, zeci de comune și orașe din România au rămas fără primar din varii motive cum ar fi decesul edilului, probleme în justiție ori demisii. În ciuda...