Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Oltean: Proiectul USL pe 300 de parlamentari e o smecherie, imposibil de votat

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 01:38
2185 citiri
Oltean: Proiectul USL pe 300 de parlamentari e o smecherie, imposibil de votat

Ioan Oltean a declarat joi ca propunerea legislativa a USL prin care se reduce numarul de parlamentari la circa 300 este gandit special de juristii PSD ca o "smecherie", intrucat modifica legi care au unele competente la Camera, altele la Senat, altele in plenul reunit, fiind "imposibil de votat".

"Legea PSD (depusa ca initiativa a USL - n.r.) privind reducerea numarului de parlamentari este la Comisia juridica din Camera Deputatilor. Dar la aceeasi comisie mai este si un proiect de lege al PDL, care vizeaza diminuarea numarului de parlamentari. Insa un lucru care nu se spune este ca forma in care PSD a depus legea cu 300 de parlamentari este imposibil de votat, pentru ca legea aceasta presupune schimbarea legii electorale, schimbarea legii administratiei publice si schimbarea legii statutului senatorilor si deputatilor.

Se schimba trei sau patru acte normative prin aceeasi initiativa legislativa. Unde este problema? Problema este ca pe o parte din aceste acte normative, cum e de exemplu Legea 215, camera decizionala este Senatul, in ce priveste modificarea legii electorale camera decizionala este Camera Deputatilor si in ceea ce priveste modificarea Statutului senatorilor si deputatilor, ea se discuta in plenul reunit. Ca sa adopti acest act normativ ar trebui disjunsa legea in trei propuneri", a explicat, la TVR1, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, vicepresedinte al Camerei.

"Asta a fost o smecherie pe care o recunosc juristii PSD, au gandit-o foarte bine tocmai pentru a avea un instrument prin care sa justifice dorinta lor de a diminua numarul de parlamentari, dar in acelasi timp de a crea o imposibilitate practic legislativa de a fi adoptata", a afirmat deputatul PDL.

Prezent in emisiune, senatorul PSD Miron Mitrea a respins acuzatiile, sustinand ca explicatiile lui Oltean sunt de fapt "smecheriile", amintind ca o serie de proiecte contin unele prevederi ce tin de competenta decizionala a Camerei, iar alte prevederi ce tin de Senat, iar situatiile au fost reglementate de juristii parlamentari.

Propunerea legislativa la care face referire Ioan Oltean a fost depusa in iunie sub semnatura lui Victor Ponta si Crin Antonescu si modifica Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, precum si Legea administratiei publice locale 215/2001 si Legea nr.393/2004 privind statutul alesilor locali si mai modifica si Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

In principal, Ponta si Antonescu propun, prin aceasta initiativa legislativa, introducerea votului uninominal majoritar, intr-un singur tur, marirea normelor de reprezentare a alesilor, ceea ce duce la scaderea numarului senatorilor si deputatilor la circa 300, dar si introducerea unei "incompatibilitati ideologice", menita sa sanctioneze traseismul parlamentarilor.

Propunerea legislativa a fost depusa la Camera, dar Comisia juridica a deputatilor a transmis, in septembrie, ca prevederile privind modificarea Statutului parlamentarilor, respectiv partea de incompatibilitati, trebuie discutate si decise intr-un plen reunit, in timp ce parte din prevederile electorale si care modifica Legea administratiei locale tin unele de Camera, alte de Senat. Presedintele Comisiei juridice recomanda sesizarea atat a juristilor din Senat, cat si a comisiilor juridice reunite cu acest proiect de lege.

Din cauza procedurii mai complicate, propunerea legislativa a liderilor USL a fost discutata in Birourile permanente reunite din 21 noiembrie, care au decis sa ceara un punct de vedere privind traseul de urmat din partea comisiilor juridice reunite ale Camerei si Senatului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ioan Oltean PDL, #reducere numar parlamentari USL , #PDL