Totul pentru salvarea lui Adrian Nastase (Opinii)

Luni, 25 Iunie 2012, ora 21:06
9802 citiri
Totul pentru salvarea lui Adrian Nastase (Opinii)
Foto: capital.ro

Pe omul Ioan Rus pot sa-l inteleg. Adrian Nastase ii este prieten, i-a incredintat unul dintre cele mai importante ministere din Guvernul sau. Condamnarea acestuia a fost, desigur, o lovitura pentru Ioan Rus. Dar Ioan Rus nu-si putea permite, nu avea dreptul sa reactioneze ca un prieten atat timp cat este ministru de Interne.

Oricat de mare ar fi fost suferinta si ingrijorarea omului Ioan Rus, ministrul de Interne trebuia sa se tina cat mai departe de povestea Nastase, adica sa actioneze institutional si profesionist.

Si cat timp ministrul de Interne nu suna fiecare condamnat pentru a-l ruga sa se predea, cat timp ministrul de Interne nu dispune ca, in toate cazurile, politistii trimisi sa puna sentinta in executare sa fie imbracati civil pentru a nu stresa condamnatul, cat timp ministrul de Interne nu trimite ambulante pentru ipoteza tentativelor de sinucidere la toate executarile, nu avea niciun drept sa o faca pentru Adrian Nastase.

Dupa cum balbaiala privind momentul inceperii executarii pedepsei este indamisibila pentru un ministru de Interne. Ori e incompetenta, ori e suceala in functie de interesele condamnatului.

"Adrian Nasase n-a fost condamnat la moarte. Sa-i smulgem perfuziile, ce sa facem?", se intreba exasperat Ioan Rus. N-are importanta daca a fost condamnat la moarte sau la o luna de inchisoare. Important este ca a fost condamnat definitiv si irevocabil si are statut de condamnat, acelasi si pentru hotul de buzunare, si pentru politicianul corupt, si pentru asasinul cu sange rece.

Cat despre perfuzii, ar fi fost bine ca ministrul de Interne sa nu vorbeasca despre funie, cat timp tocmai absenta lor a fost unul dintre indiciile ca sinuciderea lui Adrian Nastase ar fi fost cam "plagiata". Asadar, nu prea aveam ce sa-i smulgem lui Adrian Nastase. Dar si sa existe perfuzii, ele pot fi administrate si la spitalul Jilava, ca in cazul celorlalti detinuti cu probleme de sanatate.

Una peste alta, indiferent cat de tare il durea sufletul si indiferent cat de ingrijoarat era omul Ioan Rus, indiferent cat de nedreapta i se putea parea sentinta omului Ioan Rus, ministrul de Interne nu avea niciun drept sa actioneze in cazul lui Adrian Nastase altfel decat actioneaza in toate celelalte cazuri. Iar daca nu a reusit, singura solutie decenta este demisia. Nu pentru ca i-o cere Monica Macovei, ci pentru ca i-o impun bunul simt si regulile statului de drept.

Acelasi lucru este valabil pentru toti inaltii reprezentanti ai partidului de guvernamant care au participat la pelerinajul de la spitalul Floreasca, in frunte cu Victor Ponta. Oricat i-ar fi tresaltat sufletul lui Victor Ponta de grija mentorului sau, premierul Romaniei nu avea de ce sa tasneasca spre spital, cu o viteza comparabila cu a ambulantei, pentru a mangaia pe cap un condamnat penal.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca un membru de partid este cel care acum anunta diagnostice apocaliptice pentru un condamnant. In plus, Serban Bradisteanu ar trebui sa fie foarte multumit de Spitalul Rahova, dotat de Guvernul Nastase cu aparatura de vreo 4 milioane de euro.

Imaginea de ansamblu este ca intreaga masinarie de partid si de stat, de la premier, la ministrul de Interne si halate albe, se straduieste din rasputeri sa-l salveze pe condmnat de la executarea pedepsei. Pentru romani nici macar nu este o surpriza. Am auzit multe voci care, la cateva minute dupa anuntarea sentintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie se intrebau ironic cat de bolnav se va dovedi deodata Adrian Nastase. Dar, pentru Uniunea Europeana, spectacolul oferit de autoritatile din Romania este cu siguranta socant si inadmisibil.

Iar daca operatiunea de salvare a lui Adrian Nastase va avea succes, este mai mult decat probabil ca acest lucru sa fie aspru sanctionat in viitorul raport pe Justitie, cel de care depinde in mod direct admiterea Romaniei in spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioan Rus Adrian Nastase, #Rus condamnare Nastase, #Rus sinucidere Nastase , #Adrian Nastase