Liberalii cer demisia lui Rus: Jigneste milioane de romani si pe copiii lor

Joi, 11 Iunie 2015, ora 14:59
4912 citiri
Liberalii cer demisia lui Rus: Jigneste milioane de romani si pe copiii lor
Foto: Ziare.com

Partidul National Liberal cere demisia ministrului Transporturilor, Ioan Rus, dupa afirmatiile facute de acesta miercuri seara, intr-o emisiune televizata, despre romanii care lucreaza in strainatate si familiile ramase acasa.

"Afirmatiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jigneste romanii care muncesc in strainatate si isi bate joc de sotiile si copiii ramasi acasa arata modul in care se raporteaza, cu sfidare si dispret, la cei care si-au parasit de nevoie caminele si pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun.

Ministrul Rus este obligat sa-si dea demisia astazi din Guvern, pentru ca astfel de afirmatii nu pot fi sustinute niciodata de un demnitar al statului roman, oricare ar fi functia lui. Daca Ioan Rus va ramane in Guvern inseamna ca jignirile sale sunt asumate de intreg Guvernul si implicit de premierul Victor Ponta", se arata intr-un comunicat PNL transmis joi.

Ioan Rus: Nu este o criza guvernamentala, este o prosteala romaneasca

Totodata, liberalii arata ca este al doilea "atac virulent la romanii din diaspora" facut de un oficial de rang inalt al statului roman, dupa acuzatiile formulate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care spunea ca acestia sunt capabili "sa-si vanda votul pentru un mic si o bere".

"Aceasta este atitudinea pe care Guvernul condus de Victor Ponta a avut-o fata de cetatenii romani plecati in strainatate, carora le-a restrans dreptul la vot. PNL a initiat motiunea de cenzura care va fi votata vineri in Parlament tocmai pentru a sanctiona aceasta mentalitate a PSD care conduce la actiuni si declaratii discriminatorii, sfidatoare, jignitoare impotriva unor cetateni romani. Acestia au aceleasi drepturi ca si social-democratii cocotati in scaune ministeriale si pentru care dreptul la vot este doar o lozinca", se mai arata in comunicatul PNL.

Rus neaga ca a vrut sa jigneasca diaspora: Altceva am vrut sa spun. Imi cer scuze

Reactia liberalilor vine dupa ce intr-o emisiune tv ministrul Ioan Rus a afirmat: "Romania are 3 milioane de oameni sa zicem, din forta activa, in acest moment in Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva. De 700 de euro vin acasa jumatate".

Ulterior, ministrul Rus a transmis un comunicat de presa in care a sustinut ca formularea folosita este o "generalizare artistica, o licenta".

"Imi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de romani, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i. Am facut referire la destramarea familiilor si la copiii lasati in grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat sa munceasca in alte tari in speranta de a-si construi un trai mai bun.

Nu am dorit sa aduc in niciun fel atingere demnitatii vreunei persoane prin acele declaratii, ci doar sa atrag atentia asupra pretului mare pe care-l platesc mii de romani care au ales sa plece sa munceasca in strainatate. Am dorit, totodata, sa le transmit celor plecati departe de casa ca, in viitorul apropiat, multi dintre acestia si-ar putea gasi un loc de munca in tara, pentru ca Romania va avea nevoie de forta de munca, de specialisti in domeniul constructiilor, odata ce vor fi demarate proiectele de infrastructura prevazute de Master Planul General de Transport", a declarat ministrul Rus in comunicatul citat.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Ioan Rus curve golani, #Ioan Rus demisie, #Ioan Rus romani diaspora , #demisie