Ioan Rus: Daca ar fi sa facem proiecte de 50 miliarde de euro, noi nu avem roabe si ciment...

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 13:04
6160 citiri
Ioan Rus: Daca ar fi sa facem proiecte de 50 miliarde de euro, noi nu avem roabe si ciment...

Ministrul Transporturilor Ioan Rus a declarat ca proiectele din Master Plan vor fi facute etapizat si ca operatorul aerian TAROM va trece printr-o etapa restructurare, in timp ce privatizarea CFR Marfa merge inainte.

"In momentul in care documentul de implementare al Master Planului va fi aprobat, acceptat de toata lumea, toate aceste proiecte ce vizeaza infrastructura de cale ferata se vor derula. Sigur, ele vor fi etapizate, pentru ca, altfel, ar trebui sa avem toti banii, adica o capacitate investitionala de 50 de miliarde de euro, in conditiile in care noi avem peste un miliard anual. Daca ar trebui sa facem (proiecte - n. red.) de 50 de miliarde, va anunt ca noi nu avem roabe, tarnacoape, harlete, fier-beton si ciment de valoarea aceea.

Deci, proiectele vor fi etapizate, dar oricum toate vor porni. In urmatoarele 12 luni, deci in acest an, vom reusi sa avem contracte, cred, pentru majoritatea acestor trasee si atunci incepi sa stii: incep in 2015 sau in 2016, se termina in 2020 sau se termina in 2018. Vom sti toate aceste lucruri care ne vor da un confort psihic, chiar daca pana la confortul fizic vor mai trece un an, doi, trei sau patru, in functie de complexitatea lucrarii si de valoarea ei", a spus ministrul Ioan Rus, intr-un interviu acordat Agerpres.

Master Planul General de Transport va fi prezentat in fata Guvernului in aceasta saptamana, insa ramane de vazut daca va fi transformat intr-o lege a infrastructurii, a adaugat oficialul.

In alta ordine de idei, el a spus ca TAROM va intra "intr-un proces solid de restructurare", dupa modelul companiei poloneze LOT Polish Airlines, care a evitat intrarea in faliment prin implementarea unei astfel de masuri.

Rus nu a vrut sa precizeze daca vor fi facute disponibilizari sau nu.

Rus vrea restructurarea Tarom: Prefer sa masor de zece ori si sa tai o data

In ceea ce priveste CFR Marfa, procedurile pentru selectarea consultantului juridic sunt in derulare, astfel ca urmeaza alegerea consultantului de privatizare si privatizarea in sine, potrivit ministrului, care a precizat ca se incadreaza in termenele agreate cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Privatizarea CFR Marfa: "E ca la domnisoare - nu e cand si-a propus sa se marite, ci cand vrea unul s-o ia"

De asemenea, Rus vrea si o analiza mai atenta a situatiei Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), pe care vrea sa o transforme intr-un puternic investitor in tara noastra si chiar in regiune.

Autostrazi prioritare

Ioan Rus a explicat si care sunt autostrazile prioritare pentru perioada urmatoare.

Ponta vrea pact politic si pentru autostrazi: Daca nu, nu are rost sa ne apucam de treaba (Video)

"Autostrada Ungheni-Iasi-Targu Mures este absolut prioritara. In masura in care refacerea studiului de fezabilitate se va finaliza extrem de rapid sau se vor finaliza sectiuni, avem prioritate zero pentru inceperea lucrarilor. Le vom scoate la licitatie in asa fel incat cel care va incepe sa si proiecteze, sa si execute cat mai rapid cu putinta si vom imparti pe tronsoane, si asa mai departe, ca sa fie mai multe firme implicate, astfel incat sa grabim termenul de finalizare a acestei lucrari.

Orizontul propus de noi este 2018. Si pentru Sibiu-Pitesti si pentru Iasi-Targu Mures. Este un orizont optimist, data fiind complexitatea lucrarilor, dar sa vedem. In masura in care o sa reusim sa facem lucrarea pe tronsoane si o sa putem implica mai multe companii in finalizarea lucrarilor, eu sper sa reusim ca, pana in 2018, sa avem legaturi intre Moldova si Transilvania si intre sudul Romaniei si Transilvania", a punctat acesta.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#Ioan Rus proiecte autostrazi, #Ioan Rus restructurare TAROM, #Rus privatizare CFR Marfa , #Ministerul Transporturilor