
Ministrul Transporturilor Ioan Rus a declarat, miercuri, ca implementarea Master Planului va aduce romanii care lucreaza in strainatate inapoi in tara.
"La discutiile pe care le-am avut cu un grup mare de companii, unul dintre conducatorii acelei companii, dupa ce i-am aratat Master Planul, mi-a explicat urmatorul lucru: Domnule ministru, in urma cu 12-13 ani, lucram in Portugalia. Si portughezii erau, vreun milion jumate-doua milioane, la capsuni sau ca fierar-betonisti in toata Europa. In momentul in care au inceput (lucrarile - n.red.), s-au intors acasa un milion de portughezi din forta activa de munca", a relatat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
El considera ca acelasi lucru se va intampla si cu romanii plecati in strainatate, in spceial cei care lucreaza ca dulgheri sau fierar-betonisti.
Transporturile au dublat targetul: 1.300 de noi km de autostrada pana in 2030
Master Planul de Transport, aprobat de Guvern
Master Planul de Transport a fost aprobat, miercuri, in sedinta de guvern.
Valoarea totala a proiectelor cuprinse in acest document este de 45,451 miliarde de euro, suma ce include proiecte de investitii in infrastructura de transport a Romaniei pentru sectorul de transport rutier, feroviar, aerian, naval si multimodal.
In ceea ce priveste strategia de implementare a proiectelor, Guvernul Romaniei a aprobat, miercuri, lista de proiecte prioritizata "in conformitate cu metodologia stabilita de Comisia Europeana".
Spre exemplu, in sectorul rutier, Guvernului Romaniei considera a fi prioritare in ceea ce priveste dezvoltarea retelei de autostrazi proiecte de investitii precum: Sibiu-Pitesti, Sibiu-Brasov, Brasov-Bacau, Targu Neamt- Pascani - Iasi - Ungheni, Brasov - Comarnic (parteneriat public-privat - PPP), Pitesti - Craiova (PPP) sau Suplacu de Barcau - Bors, cu o valoare totala estimata la aproximativ 9,642 miliarde de euro.
Aceasta inseamna constructia a 1.094,80 km de autostrada, cu un cost estimat de 8,8 milioane euro/km, tinand cont de faptul ca 118 km din lungimea acestor autostrazi urmeaza sa fie construite in zona de munte.
Master Planul de Transport, finantat din acciza la carburanti, fonduri europene si imprumuturi
In ceea ce priveste strategia de finantare a Master Planului General de Transport, suma disponibila este de 2,7 miliarde de euro din Fondul de Coeziune (aici fiind inclusa si cofinantarea de la bugetul de stat), respectiv 2,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, bani destinati sectorului rutier.
Suma totala pe care Romania o are la dispozitie, in perioada de programare 2014-2020 pentru cele 4 sectoare de transport (rutier, feroviar, naval, multimodal) este de 6,843 miliarde de euro. La acestea se adauga un plafon suplimentar de 7 miliarde de euro, pe care Guvernul Romaniei l-a aprobat miercuri (care vor proveni din imprumuturi publice - IFI- si din acciza pe carburanti), in vederea asigurarii surselor de finantare necesare implementarii proiectelor din sectorulrutier, cu prioritate pentru autostrazi.
Astfel, valoarea totala a finantarii pentru sectorul infrastructurii rutiere, in perioada de programare 2014-2020, este de 13,8 miliarde de euro.
Planul financiar al Master Planului General de Transport urmeaza sa fie prezentat in sedintele reunite ale Comisiilor de Transport din Parlament inainte de trimiterea acestuia la Comisia Europeana.
Cum sunt alocati banii
Pentru sectorul de transport rutier:
Pentru sectorul feroviar:
Pentru sectorul naval: total investitii: 3,395 mld euro din care:
Pentru sectorul aerian: (15 aeroporturi) total investitii: 1,327 mld euro din care:
Pentru Centre Multimodale: 10 centre multimodale, cu o valoare de 281,45 mil euro.
C.P.