Ioan Rus o ameninta pe Codruta Kovesi? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Martie 2015, ora 18:50
11960 citiri
Ioan Rus o ameninta pe Codruta Kovesi? (Opinii)

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, este un ardelean hatru care ne-a obisnuit deja cu unele metafore sa le zicem excentrice. Va aduc aminte ca domnia sa era cel care spunea ca "de vreo 2.000 si ceva de ani incoace, de la Aristotel la Platon, toti au plagiat".

La bilantul MAI de luni, dl Rus a descoperit si originea coruptiei: "Primul corupt si obiectul actului de coruptie l-au facut Adam si Eva, de atunci unii tot interpreteaza cum s-a intamplat acest lucru. (...)

Trebuie sa intelegem cu totii ca batalia pentru corectitudine si progres ne apartine tuturor. Nu trebuie sa aratam cu degetul catre doamna Codruta sau sa o uram. Ea isi face treaba. Trebuie sa ne facem cu totii treaba. A mai fost unul in istorie - Vlad Tepes. Boierii s-au mutat toti la turci si efectele s-au vazut".

Daca nu as sti ca dl Rus este un om foarte inteligent, nu l-as suspecta ca prin asemenea formule incearca o aruncare in derizoriu, o banalizare a fenomenului coruptiei. E drept ca el tine de natura umana, deci e vechi de cand lumea, si nu are de ce sa ne socheze sau revolte ca nu a fost ferita nici Romania.

Ceea ce difera insa este dimensiunea acestui fenomen care in Romania a devenit autentic flagel, care nu o data era sa ne arunce nu din Rai, ci din lumea civilizata si oricum ne tine la marginea ei.

Dl Rus ne spune foarte corect ca "un stat puternic nu este un stat care are institutii de forta puternice, ci care are o economie puternica". Asa-i, doar ca nu poti sa ai o economie puternica, daca statul e profund corupt, si coruptia nu poate fi eradicata decat de institutii de forta puternice. Exact coruptia infloritoare si institutiile de forta slabe sunt principalul motiv pentru care nu avem o economie puternica.

Si daca tot minimalizam coruptia, macar sa o minimalizam pe ea si pe cei care lupta cu ea, luandu-i nitelus peste picior.

Sigur nu e o ironie sa o compari pe Laura Codruta Kovesi cu Vlad Tepes, asa cum a facut Ioan Rus. Este chiar elogios, avand in vedere imaginea justitiara de care se bucura domnitorul roman in mentalul colectiv. Dar cand o compari cu Vlad Tepes nu pe doamna Kovesi, nu pe procuroul sef DNA, ci pe doamna Codruta. Suna altfel.

Suna a familiaritate de coafor sau pedichiura, de sueta la cotul blocului. "Doamna Codruta" ma gandesc ca nu poate fi Vlad Tepes decat intr-o fantezie ratata. Se poate identifica cel mult cu "domnul Vlad", mecanicul care repara masina sau administratorul de la bloc.

N-am sa merg mai departe cu suspiciunea, desi Ioan Rus nu este deloc lipsit de subtilitati, spunand ca, istoric vorbind, dincolo de aura sa de justitiar, Vlad Tepes poarta pentru unii istorici si o suspiciune de dereglare mentala grava. Potrivit relatarilor vremii, turcii au fost intampinati de o padure de tepe in care nu erau trasi doar hoti si tradatori, ci si femei si copii, ceea ce suna a sadism extrem. Dar sa zicem ca nu spre asta a vrut sa ne trimita dl Rus.

O tusa destul de apasata de amenintare am sesizat totusi in declaratia metaforica a domniei sale. Ce s-a intamplat cu Vlad Tepes, da, se stie: a fost tradat de boierii terifiati, care s-au grupat in jurul fratelui domnitorului, Radu cel Frumos, care le-a oferit pacea si prietenia cu sultanul. Si acesta a fost inceputul sfarsitului.

Ce ne spune asadar dl Rus? Ca daca ii supara pe corupti, dna Kovesi ar putea sfarsi ca Vlad Tepes? Ii atrage atentia ca puterea procurorului sef al DNA depinde de "boieri"? Si cine ar fi echivalentul de astazi al turcilor din vremea lui Vlad Tepes? Poate rusii?

Si asta tocmai cand, la acelasi bilant MAI, procurorul sef DNA spunea ca o vulnerabilitate a sistemului juridic o reprezinta legaturile dintre angajatii Ministerului de Interne si politicienii locali. Acestia sunt boierii.

Dupa declaratia metaforica a dlui Ioan Rus cred ca procurorul sef DNA numai ce a primit un avertisment explicit, public chiar, din partea unui ministru al Guvernului Ponta, fost ministru de Interne, actual ministru al Transporturilor. Sa-si aminteasca faptul ca oricand poate fi redusa la conditia de "doamna Codruta" si ca la fel ca alte legende ale Justitiei poate fi oricand rasturnata prin vointa boierilor pamanteni si a aliatilor lor externi.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Rus Kovesi Tepes, #Rus coruptie , #Ministerul Transporturilor