Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Epurare si depolitizare

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 20:37
6626 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: Epurare si depolitizare
Foto: Arhiva

Ministrul de Interne Ioan Rus a demis un specialist de la conducerea Arhivelor Nationale, pe Dorin Dobrincu, unul dintre putinii romani cu lucrari internationale de specialitate, care supravietuise la patru schimbari de guvern datorita valorii sale.

Nu era deci cazul sa se presupuna ca dl. Dobrincu era numit politic si trebuia inlocuit, si demiterea nu este o forma democratica. Arhivele Nationale au fost multa vreme dominate de istorici comunisti si prezenta unui istoric tanar si competent era una dintre putinele victorii ale normalitatii la noi.

In timpul acesta, specialista in contraterorism Mireille Radoi, fara nici o calificare, continua la BCU, iar beizadeaua Benea la IDR. Toti cei care trec la partidele invingatoare se vor salva, probabil, indiferent de competenta.

Succesiunea celor eliberati din functie nu se va atribui pe baza de merit: cei care i-au gelozit vreme indelungata, indiferent de calitatile lor, sunt cei care scriu ordonantele de executie publica zilele astea si se duc cu ele ca niste jalbe la Puterea noua.

Asa se ajunge ca la ICR sa se dea o ordonanta de urgenta, cand nu exista nicio urgenta, din picioare cade moara lui Asan, nu ICR-ul (vedeti apelul de protest initiat de Cristi Pirvulescu, Vasile Ernu si cu mine pe www.romaniacurata.ro)

Sfatuiesc puterea noua sa amane orice fel de numiri si destituiri pana nu isi face un mecanism de evaluat resursele umane si cantarit meritul oamenilor. Dupa ministri plagiatori si secretari de stat urmariti penal pentru fals in acte, poate e momentul sa se faca un screening, si profesional, si penal, inainte de a mai da curs intreprinzatorilor sa parvina, dintotdeauna multi si insistenti?

Ca altfel costul electoral in noiembrie va exista cu certitudine. Societatea civila, cu mine in primul rand, se angajeaza sa creasca acest cost electoral daca nu vedem o obiectivare a unor procese de destituire si numire in functii.

Sunt de acord cu depolitizarea, trebuie inlocuiti incompetentii PDL, dar a pune in locul lui Patapievici pur si simplu pe cel care l-a sapat pe Patapievici doar ca sa ii ia locul mi se pare foarte penibil.

Si la ICR, si la TVR, discutia trebuie facuta pe fond, nu pe persoane, si lista scurta de succesori, cand se ajunge la asta, trebuie sa fie public si transparent discutata.

Pozitiile acestea nu au miza pentru dezvoltarea economica, dar au o mare valoare simbolica, si procedura justa e aproape mai importanta decat rezultatul. Sper ca primul ministru, jurist, poate intelege acest argument, si mai sper ca are si puterea sa il puna in practica. Nu de alta, dar deja circula ca el numai semneaza numirile, nu le si face.

In ce priveste pe cei destituiti, sa nu uitam ca si PDL a facut la fel, si a pierdut toate procesele cu cei dati afara. Ca instantele, slava Domnului, totusi sunt autonome si legea e clara.

Vorbesc ca o persoana care e in Romania doar in vacanta si nu vrea nici o functie, ca trebuie sa plece inapoi la universitate in Germania la 1 septembrie.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Pippidi Dobrincu demis, #director Arhivele Nationale demis , #ministrul de Interne