Ioan Rus, despre mini-recensamant: Dureaza trei secunde, intrebam si vecinii

Vineri, 03 August 2012, ora 16:47
7817 citiri
Ioan Rus, despre mini-recensamant: Dureaza trei secunde, intrebam si vecinii

Actualizarea listelor electorale presupune organizarea unui "mini-recensamant". Romanii vor fi vizitati acasa de un om al primariei si intreaga procedura va dura "trei secunde", sustine ministrul de Interne, Ioan Rus.

"Listele electorale pentru referendumul din 29 iulie exista. Dat fiind faptul ca sunt o sumedenie de discutii privitor la exactitatea continuta in aceste liste, in legatura cu care pot fi unele probleme, CC a cerut Guvernului sa dea o lista finala, verificata inca o data. Bun, asta inseamna un mini-recensamant, practic, in Romania, dar sigur fara atatea capitole cat avea recensamantul. Aici e da sau nu, exista sau nu exista cetateanul respectiv.

Autoritatile publice locale, care au de fapt, sarcina legala de a introduce date in bazele de date, Ministerul Administratiei fiind doar administratorul acestora, autoritatile se vor organiza, astfel incat sa facem acest lucru pana in 24 august, de fapt, sa termine ei la nivel local, astfel incat la sfarsitul lunii sa-l putem da CC acest rezultat", a declarat Ioan Rus la RFI Romania.

Intrebat daca i se pare un termen fezabil, ministrul de Interne a raspuns afirmativ.

"Mi se pare fezabil, pentru ca autoritatile publice locale au suficiente resurse si le vom sprijini si noi, daca este cazul, cu institutiile descentralizate ale statului, astfel incat sa reusim acest lucru, sa verificam daca sunt morti care figureaza pe listele de vot si nu au fost radiati, daca exista comunicari de la justitie cu cetateni care au drepturile civile suspendate si se mentin totusi pe lista, daca sunt bolnavi care medical sunt scosi de pe liste si totusi exista si alte situatii care eventual in acest moment nu ne dam seama care sunt", a declarat Rus.

Ministrul de Interne a si exemplificat cum se va desfasura mini-recensamantul.

"La nivelul comunitatilor rurale, de exemplu, intrebi vecinul: 'ma, Popescu Vasile exista?'. "Exista de-adevaratelea". Acolo, daca merg primarul si cativa locuitori de nadejde ai satului, rezolva asta in trei zile, in fiecare sat. La oras va fi mai complicat. O sa vedem. Am cerut tuturor primariilor, prefectilor, pana marti sa ne dea si sugestii si eventuale probleme care ei anticipeaza ca pot aparea, astfel incat sa le putem rezolva", a declarat acesta.

Citeste mai multe despre Ioan Rus: Vom organiza un mini-recensamant pana pe 24 august; va veni un om al Primariei acasa la romani, dureaza trei secunde pe site-ul RFI.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...