Ioan Rus: In Romania sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 23:17
7998 citiri
Ioan Rus: In Romania sunt peste 18 milioane de persoane cu drept de vot
Foto: Romania TV

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a afirmat, miercuri seara, inainte de declaratia presedintelui suspendat Traian Basescu (care a facut referire in discursul sau la numarul romanilor cu drept de vot) ca numarul celor asteptati la referendumul din 29 iulie este de exact 18.308.612.

Ulterior, Traian Basescu a spus ca Puterea a numarat 15.000.000 de romani cu drept de vot, pe baza declaratiilor premierului Ponta, de marti seara.

Basescu: Nu apar un scaun, apar Romania europeana

Cei peste 18 milioane de votanti pomeniti de Rus apar pe listele electorale, fiind inclusi si cei care vor implini pana la acea data varsta majoratului, a specificat ministrul la Romania TV.

El a mentionat ca aceste liste sunt gata de circa o saptamana. Cat despre romanii din strainatate, "la toate ambasadele si consulatele se organizeaza sectii de votare", a mai spus ministrul.

Ioan Rus a explicat ca trebuie sa participe la vot 9.160.000 de oameni pentru ca referendumul sa fie unul valid. El a atras atentia insa ca se poate intampla ca 9.150.000 de romani sa voteze impotriva lui Basescu, iar presedintele demis sa se intoarca la Cotroceni. "Nu e confortabil, desi e elegant", a spus Rus.

"Te intorci la Cotroceni, dar cu niste romani impotriva ta. E legal, dar nu cred ca este confortabil pentru Traian Basescu. Insa Romania va exista si dupa 29 iulie", a mai afirmat ministrul.

Intrebat daca vor veni peste 9 milioane de romani la vot, Rus a dat exemplul alegerilor locale, unde asta s-a intamplat, insa a recunoscut ca acolo era vorba de 200.000 de candidati si ca "e cu totul altceva", alegatorii fiind impulsionati din mai multe parti sa se prezinte la vot.

"Eu trebuie sa organizez in perfecta legalitate acest referendum, asta e business-ul meu. In rest, ca membru de partid, trebuie sa ne mobilizam ca alegatorul sa vina", a declarat Rus.

"La viteza cu care PDL minte, noi nu avem timp sa raspundem"

Vorbind despre situatia din ultima perioada, Ioan Rus a afirmat ca "suntem deviati cu 38,9%, deviati aiurea, pentru ca nu s-a putut realiza o colaborare buna intre Parlament si presedinte, Guvern si presedinte".

"Deodata ne-am ocupat de plagiate si alte chestiuni. La viteza cu care oamenii astia (cei din PDL - n.r.) mint, noi nu avem timp sa raspundem", a mai spus ministrul de Interne.

Ioan Rus a opinat ca "va trebui o discutie si despre ce fel de republica suntem noi, la un moment dat, ca nu suntem nici cal, nici magar". Rus a facut aceasta declaratie in contextul spuselor presedintelui suspendat, Traian Basescu, care a recunoscut ca nu a putut coabita cu nimeni.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ioan Rus romani liste vot, #Rus romani liste alegatori, #numar romani drept vot, #romani drept vot referendum, #sistem vot referendum Ioan Rus , #ministrul de Interne