Ioan Rus: Nicio intelegere Basescu-Ponta, dar compromisuri trebuie! Kovesi, sclavul legii Interviu

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 17:09
6893 citiri
Ioan Rus: Nicio intelegere Basescu-Ponta, dar compromisuri trebuie! Kovesi, sclavul legii Interviu

Fostul ministru PSD al Internelor, Ioan Rus, a comentat tensiunile aparute in USL din cauza nominalizarii Laurei Codruta Kovesi la DNA de catre Victor Ponta, considerand ca i se da prea multa importanta subiectului si ca USL trebuie sa ramana unit si sa mearga mai departe.

Rus a respins, intr-un interviu acordat Ziare.com, ideea ca Victor Ponta ar face intelegeri cu presedintele Traian Basescu, insa spune ca e nevoie de compromisuri intre cei doi in chestiunile in care Constitutia ii obliga sa lucreze impreuna.

Fostul sef al Internelor considera ca nu exista niciun pericol in numirea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, intrucat, daca faci sistemul sa functioneze, o persoana aflata in aceasta functie nu poate fi altceva decat sclavul legii.

Ioan Rus explica atitudinea mai dura a liderului PNL Crin Antonescu prin faptul ca acesta are alegeri prezidentiale anul viitor si ca, spre deosebire de premierul Ponta, liberalul nu are de rezolvat problemele concrete ale tarii.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de fostul ministru PSD al Internelor, Ioan Rus:

Ce parere aveti despre tensiunile din USL, pe tema numirii doamnei Kovesi la DNA, de reactiile dure ale PNL?

Alianta aceasta a noastra, USL, are obiective extrem de importante si, dupa parerea mea, sunt legate de constructia unui nou proiect de societate, pentru ca noi avem grave probleme vizavi de ce se intampla in Romania. E prima oara cand sunt foarte multi parinti care-si indeamna copiii sa plece in strainatate, oameni care-si parasesc casa parinteasca si care nu au solutii aici, cauta solutii acolo.

E clar ca e nevoie de un proiect de societate, si la nivel politic, social, economic si asa mai departe. Raportat la acest ideal pe care USL si l-a pus la fundatiile sale, existenta unei divergente de acest tip, legate de o persoana sau alta, sunt complet nesemnificative.

Noi ne ocupam spatiul public cu ceva ce intra sub incidenta ministrului Justitiei, care, conjunctural, e si primul ministru, care numeste pe Popescu sau pe Georgescu. In rest, noi trebuie sa ne ocupam de inundatii, de dezvoltarea economica, sa rezolvam problemele punctuale, tactice, strategice. Va trebui sa decidem ce e important si ce nu. Dupa parerea mea, avand in Europa un exemplu - cum a condus Germania SPD-ul (Partidul Social-Democrat-n.red) si CDU-ul (Uniunea Crestin Democrata -n.red).

Din totalul de 100 de probleme pe care le ai, noi stanga-dreapta, sa zicem ca 10 reprezinta interesul national. Pe alea 10 ne ducem, nu avem niciun fel de problema. De exemplu - crearea de noi locuri de munca sau un sistem de sanatate mai performant - o are prima pe lista si PSD, si PNL, si PDL, si toata lumea. Pe alea 10 le sustinem pe toti si 90 care ne despart - 45 eu le vad intr-un fel, 45 tu le vezi in alt fel, ca esti de dreapta, ne certam acolo, fara sa afectam vreodata vana mijlocie a cursului de apa.

Eu cred si sper ca conducerile partidelor care formeaza USL vor putea diferentia intre ceea ce este important si ceea ce e secundar. Daca se vor raporta mereu la ceea ce e important pentru interesul national, atunci cred ca USL va rezista.

Daca politicienii care decid nu au suficienta anvergura incat sa realizeze ca sunt lucruri importante si unele sunt doar spectaculoase, atunci s-ar putea sa fie si probleme, sper sa nu fie niciodata asa.

Crin Antonescu a spus ca Victor Ponta a luat Justitia impreuna cu Traian Basescu, ca a facut o intelegere, un compromis...

Nu cred in niciun fel de intelegere intre Victor Ponta si Traian Basescu. Compromisuri vor trebui sa existe, atat timp cat, institutional, anumite chestiuni depind de cei doi. Atunci sigur ca trebuie sa ai o discutie, cata vreme pe semnatura celuilalt se pune stampila, trebuie, intr-un fel sau altul, sa ii obtii acordul.

Operational, premierul trebuie sa rezolve problemele. Celalalt, presedintele Senatului (Crin Antonescu-n.red), se poate gandi doar la chestiuni strategice, ce tin de politica teoretica. Atunci cand esti prim-ministru, trebuie chiar sa rezolvi problema. Iar problema are cateva solutii. Ele nu sunt teoretice, nu sunt filosofice, sunt chiar matematice, exacte. Nu incape loc de teorie si de principii, exclusiv.

Se presupune existenta unei intelegeri intre cineva si cineva. Nici vorba. Ar fi ideal ca si presedintele, si primul ministru sa se raporteze la fel la modul de rezolvare a problemelor, sa existe o intelegere perfecta intre ei, ar fi varianta ideala, dar nu e cazul Romaniei. E o problema care ne diferentiaza de celalalte tari europene. Noi vrem sa aratam ca ei. In care stat al Uniunii Europene presedintele ii da in cap cu primul-ministru in fiecare secunda? In niciunul.

Nu putem sa stam asa diferentiati. Spun unii "pai noi suntem altfel". Daca sunteti altfel, mergeti ma in alta parte! Sigur ca noi acasa putem sa avem umor, putem sa avem fel de fel de trairi, dar, pana la urma, cand faci parte dintr-o mare familie, ar fi elegant sa semeni cu ei - si in comportament, si in dotarile pe care le ai pe langa casa, si in modul de educare a copiilor, si in comportamentul pe care il ai in societate. Nu putem sta intr-o diferentiere pentru ca asa vrea nu stiu cine, patimasi, oameni lipsiti de anvergura intelectuala, de altfel. Trebuie cumva sa semanam si noi cu ceilalti. Iar ceilalti nu sunt asa.

Despre numirea doamnei Kovesi ce parere aveti, atat timp cat multi din USL au acuzat-o ca face politie politica pentru Traian Basescu?

A fost o perioada de altfel de regim. Eu nu cunosc detaliile pana la capat, dar mi se pare atat de neimportanta o persoana, comparativ cu spectacolul pe care il facem...

Pana la urma, daca acceptam ideea ca societatea se va normaliza, atunci Popescu, Georgescu sa Kovesi face ce? Respecta legea, e sclavul legii. Sclavul legii poate fi si unul mai gras, si unul mai slab, si unul care a fost anul trecut. Stiu ca cineva care detine o astfel de functie nu face ce vrea, face ce legea ii permite si punct, mai ales cand conduci o institutie facuta special sa aplice legea.

De ce sa ne fie frica noua de persoane? Noua sa ne fie frica de propriul comportament, eventual, de propriile atitudini vizavi de legalitate, nu de cel care aplica legea.

Avem acum o distantare in USL dupa scandalul Kovesi?

Nu cred. Cred ca in USL, intre liberali, pesedisti, pecisti, trebuie sa fie o relatie extrem de corecta. Nu cred ca e buna competitia interna in USL in acest moment, ci o relatie corecta, principiala, iar chestiunile de acest tip nu trebuie sa afecteze fondul problemei. Ele daca exista, ar trebui sa-i faca mai atenti pe toti in legatura cu mentinerea unei relatii corecte intre noi.

Gandindu-ma strategic, existenta unor astfel de discutii cred ca ii va face pe colegii mei, pe colegii liberali, pecisti, sa fie mai atenti si lucrurile pot merge inainte fara niciun fel de problema.

Sper ca USL sa reziste si sa fie capabil sa reziste si sa se raporteze la lista marilor probleme pe care tara le are si lista lor este infinita. Daca va face acest lucru, atunci aceasta alianta va rezista si noi putem spera s-o ducem din ce in ce mai bine.

Se raporteaza prea mult la Basescu liberalii atunci cand sunt probleme? Stiu ca si pe dvs v-au acuzat de colaborare cu el in chestiunea referendumului, atunci cand n-ati vrut sa faceti anumite lucruri. Orice lucru e suspect de intelegere cu Basescu?

Aici poate fi si o dimensiune electorala pe care Crin Antonescu o promoveaza si e firesc sa fie asa ceva. Eu n-am fost niciodata cu Basescu, pur si simplu sunt lucruri care se fac si care nu se fac atunci cand ai responsabilitatea a ceea ce faci.

Dimensiunea electorala reprezinta un element pe care trebuie sa-l iei in calcul, dar asta nu trebuie sa afecteze fondul problemei. Daca oamenii sunt permanent rationali, se raporteaza la ceea ce trebuie, nu la ceea ce nu trebuie.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Ioan Rus Ponta Kovesi, #Ioan Rus Ponta Basescu intelegere , #PSD