Ioan Rus (PSD): USL se poate rupe din cauza lui Antonescu Interviu

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 14:50
6202 citiri
Ioan Rus (PSD): USL se poate rupe din cauza lui Antonescu Interviu

Vicepresedintele PSD Ioan Rus considera ca atacurile din ultimul timp ale lui Crin Antonescu la adresa lui Victor Ponta si a PSD par semnele faptului ca seful PNL crede ca ar putea ajunge presedinte al Romaniei fara USL, ceea ce ar putea duce la distrugerea acestei aliantei politice.

"Se poate ajunge si acolo", a raspuns fostul ministru de Interne, intrebat de Ziare.com daca e posibil ca Antonescu sa scoata PNL-ul din USL pentru a-si mari sansele de a ajunge presedinte.

Antonescu, atac la premier: Ponta vrea Rosia Montana, face un joc foarte parsivel

Liderul de la Cluj spune ca ironiile lui Antonescu la adresa lui Ponta nu sunt de acceptat pentru un om care vrea sa fie presedinte al Romaniei si ca liberalul "trebuie sa aiba Bacalaureatul inainte de a merge la facultate".

"Cand apare neincrederea in partenerul tau, discutia despre divort apare pur si simplu. Din nefericire, divorturile la acest nivel nu sunt cu suparari numai in randurile familiei, e suparare intr-o societate intreaga. Trebuie multa atentie, eu o sa am, dar trebuie si multa fermitate", a mai comentat Rus.

Citeste interviul acordat Ziare.com de vicepresedintele PSD Ioan Rus:

Domnul Crin Antonescu, la Adevarul Live, a lansat un atac foarte dur la adresa domnului Ponta, a zis ca face un joc parsiv, ca minte in legatura cu Rosia Montana. Mai merge USL inainte cu atacuri de genul asta?

N-am vazut ce a declarat domnul Antonescu, dar am vazut declaratiile de ieri, ca nu stia si asa mai departe. PNL-ul are in Guvern jumatate dintre ministri. Tot ce s-a discutat acolo si stie premierul stiu toti ministri. Domnul Antonescu, in calitate de presedinte de partid, se vede zilnic cu ministri sai. E absurd sa credem ca el nu stie ceva, ca doar ministrii aia nu pot sa discute despre avioane cu reactie, ci discuta problemele de guvernare.

Ca nu a stiut ca pot fi penalitati de platit n-o bagam la parsivenie, sa spunem ca e de neacceptat, daca cineva doreste sa intre la facultate, sa nu aiba si Bacalaureatul. In consecinta, ceea ce dansul spune demonstreaza ca inca nu il are si atunci sigur ca se creeaza probleme de mod de colaborare.

Nu pot sa anticipez incotro se vor duce, dar atitudinea lui nu este in regula.

Ce urmareste cu atacurile, totusi, face parte din jocul sau electoral pentru prezidentialele din 2014?

Strict personal, cred ca intre "proiectul Crin Antonescu" si PNL se creeaza o ruptura, si dansul incearca, incet-incet, sa aiba doar un proiect personal, nu se mai suprapune cu proiectul PNL-ului.

PNL-ului sau USL-ului??

PNL-ului. PNL isi propune sa aiba presedinte de tara. El, personal, isi propune sa devina si el presedinte de tara. Dar PNL, ca partid, isi propune si el sa ramana intr-o coalitie, sa participe la guvernare.

In conditiile acestea, am sentimentul ca se creeaza o fractura intre proiectul general PNL din interiorul USL si de proiectul personal Crin Antonescu, care incepe sa fie obsedat doar de pozitia lui.

Pe analiza mea extrem de superficiala, cred ca face o mare greseala. Acest tip de proiect personal nu poate fi rupt sau detasat de proiectul general USL si de proiectul individual PNL din interiorul USL.

La ce se poate ajunge, ar putea Crin Antonescu sa "extraga" PNL din USL pentru proiectul sau personal?

Se poate ajunge si acolo.

Adica la ruperea USL

Se poate. Eu, care am avut o intelegere cu Victor Ponta sa nu-l atac pe Crin Antonescu de cand mi-am dat demisia de la minister, am respectat asta pentru ca mi se parea mai importanta existenta unei vieti politice stabile in Romania decat eventualele umori personale ale lui Rus Ioan, am sentimentul ca mergem in alta parte, ca se cauta o altfel de structura prin care el sa-si indeplineasca proiectul personal.

La acest lucru, mai devreme sau mai tarziu, o sa incepem sa reactionam cu totii, asta nu poate sa stea asa.

Pe proiectul acesta cu Rosia Montana, Guvernul poate spune "facem acest lucru sau nu-l facem, in conditii europene". Am ajuns sa impunem conditii apropiate de o alta tara civilizata a Uniunii Europene. Normal si firesc, premierul spune "inainte sa demaram acest proiect, trimitem Parlamentului, acolo se mai face o discutie, luam la cunostinta toti despre ce e vorba, facem o comisie".

Ideea de a nu gresi, de a o duce la o strictete de nivel european nu e gresit. Nu poti sa spui ca nu stii, precum Crin Antonescu, cand toate astea le stiu ministrii lui, si sa spuna "domnule, de maine nu mai facem".

L-au speriat protestele?

Totdeauna vor fi proteste. Daca socotim ca in secolul XVIII n-a fost niciun accident de masina si ca in secolul XX mor 2 milioane de oameni in accidente de masina, atunci ar trebui ca pe ala care a inventat automobilul sa-l impuscam?

Daca am socoti in ca in alimente sunt atatea E-uri care produc boli si accidente cardiovasculare, ar trebui sa-i omoram pe toti astia cu medicamentele si nutritia, fara sa-i lasam sa vorbeasca pe cei care spun "datorita lor sunteti 7 miliarde, nu 3". Asa e si aici - tine de oportunitate.

Opririle de nivel economic pe decizie politica sau politicianista ne ucid pe noi, e tampenie de-a dreptul.

Crin Antonescu spune despre Victor Ponta si ca nu se poate sa spui ca nu votezi ca i-ai promis sotiei. Ce sa faca Victor Ponta si PSD, ca reactie?

Tipul asta de ironie vi se pare ca e capabila sa sustina pozitionarea sa ca sef de stat peste un an de zile? Asta putem face la cafea, sa ne ironizam, dar nu cand vrei sa accesezi cele mai inalte pozitii intr-un stat.

Asta demonstreaza ce spuneam la inceput, ca pana nu ai Bacalaureatul nu te poti duce la admitere la facultate.

Nu vreau sa fiu promotorul niciunei idei radicale, dar ma uit cu neliniste si surprindere la unele pozitii si reactii ale domnului Antonescu si imi propun sa analizez cu mai multa seriozitate ce trebuie sa spunem si sa facem ca viata politica si economica in Romania sa raman stabila.

Avem eminamente o problema economica in Romania, piata globala nu ne mai permite sa actionam cu orice fel de mijloc, ci doar cu competitivitate, cu oameni bine pregatiti.

Va temeti de reactia domnului Antonescu care ar putea bloca chestiuni economice precum Rosia Montana, va temeti ca ar putea-o face si dintr-o eventuala postura de sef de stat?

Nu ma tem, dreptul la evolutie il are orice om. Sper sa fie un mic accident. Nu e vorba de teama, dar sunt semne ale unei anumite conduite. Cand apare o astfel de conduita si pe ea se poate construi teama ca ar putea evolua intr-un fel sau altul, apare neincrederea in partenerul tau.

Cand apare neincrederea in partenerul tau, discutia despre divort apare pur si simplu. Din nefericire, divorturile la acest nivel nu sunt cu suparari numai in randurile familiei, e suparare intr-o societate intreaga.

Trebuie multa atentie, eu o sa am, dar trebuie si multa fermitate.

Cat de posibil e un divort al USL acum?

Repet, sper sa fie o chestiune punctuala, care sa fie depasita prin discutii, dar sunt si semnele unei aparitii a unei abordari a dansului din partea USL, si a PNL, banuiesc ca nu vorbeste umai in nume propriu.

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut luni, 30 ianuarie, noi precizări despre protocolul de colaborare cu PNL, în contextul informațiilor conform cărora partidul nu ar vrea să renunțe...
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Hashtagul George Simion a devenit mai popular în Marea Britanie decât în România, potrivit unei monitorizări a organizației non-guvernamentale Expert Forum. Rezultatul monitorizării a...