Ioan Rus: Renasterea USL e o iluzie cu care putem inca opera, dar numai in timpul liber Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 12:11
5759 citiri
Ioan Rus: Renasterea USL e o iluzie cu care putem inca opera, dar numai in timpul liber Interviu

Victor Ponta nu se fereste sa candideze la prezidentiale, cauta doar solutia si momentul oportun. Mai intai trebuie sa apara contracandidatul, ulterior anuntul sau, nu are sens sa candideze cu sine insusi, afirma vicepresedintele PSD, Ioan Rus.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ioan Rus a aratat ca ruperea USL a fost doar o chestiune de timp, iar faptul ca PNL nu a acceptat negocierea cu partenerii inainte de ruperea uniunii arata ca "decizia de iesire de la guvernare a parut luata mult mai inainte de a incepe acest joc, restul a fost doar harjoneala politica damboviteana".

Cat despre renasterea USL, aceasta este "doar o iluzie cu care putem inca opera, dar eu cred sincer ca putem face asta doar in timpul liber. Vechiul program al USL va deveni extrem de rapid istorie", spune vicepresedintele PSD.

Ioan Rus a vorbit in interviul pentru Ziare.com despre posibilitatea unei rocade Antonescu - Iohannis in perspectiva prezidentialelor, dar si despre sansele lui Calin Popescu Tariceanu de a fi sustinut de PSD pentru functia suprema in stat.

De ce s-a rupt, de fapt, USL?

Consensul a existat si exista si acum in legatura cu autorizatia de "demolare", ma refer aici la dezideratul celor doua partide de a pune capat regimului Basescu. Pentru autorizatia de "constructie", si ma refer aici la dezvoltarea economica a Romaniei, cred ca n-a existat niciodata, pentru ca intre cele doua partide existau si exista abordari diferite in legatura cu solutiile de aplicat la multitudinea de probleme pe care Romania le are de rezolvat.

Iar aceste diferente nu au fost prinse in chingile unui program de guvernare negociat in detaliu, astfel incat acestea sa nu se poata manifesta. In viziunea mea, ruperea USL a fost doar o chestiune de timp.

Daca USL era important pentru PSD, de ce nu a fost acceptata pozitia dubla a lui Klaus Iohannis, ministru de Interne si vicepremier?

Klaus Iohannis, pe pozitia pe care liberalii au eliberat-o, a fost acceptat permanent de catre PSD. Orice alta varianta presupunea o negociere si cu celelalte partide din coalitie, respectiv UNPR si PC. Liberalii nu au acceptat negocierea, cred eu deliberat, astfel incat decizia de iesire de la guvernare a parut luata mult mai inainte de a incepe acest joc, restul a fost, doar harjoneala politica damboviteana.

Dl. Ponta vorbeste acum despre posibilitatea refacerii USL. Vedeti posibil acest "USL 2.0" si in ce conditii?

Cu un program de guvernare extrem de bine negociat, subordonat exclusiv interesului national, respectiv dezvoltarii economice a Romaniei, cu politici proactive in toate domeniile, cu oameni capabili sa genereze si sa aplice aceste politici, USL ar fi fost o solutie buna pentru Romania.

Cred insa ca in acest moment trebuie sa ne gandim foarte serios sa facem aceste lucruri cu UNPR si PC. Renasterea USL este o iluzie cu care putem inca opera, dar eu cred sincer ca putem face asta doar in timpul liber.

Urgentele Romaniei vor adauga la programul de guvernare noi amenintari si riscuri, vechiul program al USL va deveni extrem de rapid istorie.

PSD trebuie sa-si stabileasca prezidentiabilul. Dl. Ponta pare ca se codeste. De ce?

Nu cred ca Victor Ponta se codeste, el cauta doar solutia si momentul oportun. Astazi, ca potential candidat la prezidentiale, Victor Ponta este cel mai bine pozitionat, lucru de altfel normal avand in vedere ca este liderul celui mai puternic partid din Romania. Firesc insa, mai intai trebuie sa apara contracandidatul, ulterior anuntul sau. Nu face sens sa candideze cu sine insusi, mai ales ca pozitia de premier ii permite sa lucreze permanent pentru electorat.

Ce decizie ar fi mai potrivita pentru Victor Ponta, "king" sau "king maker"?

Poate fi "king" sau "king maker", eu cred mai mult in prima varianta.

Vi se pare posibila o rocada Antonescu - Iohannis in perspectiva prezidentialelor?

Pe cat de posibila pare aceasta rocada, pe atat de nesemnificativa este pentru politica noastra. Din rocade nu castiga nimeni, ele reprezinta solutii doar atunci cand nu exista idei si atunci cand personalitatile jucatorilor in cauza sunt foarte vagi.

Dl. Ioan Mircea Pascu afirma intr-un recent interviu pentru Ziare.com ca din PSD sunt presiuni foarte mari asupra d-lui Ponta sa candideze, dar nu toate de buna credinta, pentru ca intrarea pe culoarul prezidential este un drum fara intoarcere in raport cu sefia partidului. Si daca pierde si daca invinge "o termina cu partidul" spune dl. Pascu. Sunteti de aceeasi parere?

Aceasta viziune este total exagerata. Drumul spre functia suprema in stat nu este fara intoarcere in raport cu presedintia partidului, iar a conduce tara este infinit mai important decat a conduce partidul.

Un politician lucid trebuie sa-si poata inchipui ca exista viata normala si fara functii politice si ca drumurile nu pot fi intotdeauna ascendente.

Ar putea PSD sa sustina un candidat la presedintie din afara partidului? Pe dl. Tariceanu de exemplu.

In ultimii 10 ani, Traian Basescu a imprastiat atata ura in societatea noastra incat acum nu mai gasesti niciun coltisor de tara necontaminat, iar efectele politicilor sale se vad fara prea mare efort. Ne aflam in momentul in care partidele sunt puse in situatia de a cauta un om care sa asigure normalitate in Romania, chiar si in afara lor.

Referindu-ne la Calin Popescu Tariceanu, pentru pozitia de presedinte al Senatului a fost suficient votul sau, pentru a deveni presedinte cred ca este nevoie de un aport politic mult mai important.

Dl. Ponta spune ca in ipoteza ca domnia sa ar castiga prezidentialele, premierul ar trebui sa fie de centru dreapta. Ar accepta PSD sa cedeze functia de premier?

Daca Victor Ponta va ajunge presedintele Romaniei, functia de prim ministru poate fi detinuta de cineva de la PSD sau de la oricare din formatiunile politice din coalitia care castiga alegerile prezidentiale.

Social democratii din Ardeal se simt confortabil intr-o alianta UDMR? Va temeti de pretul pe care PSD l-ar putea plati in aceasta parte a tarii pentru noua formula de guvernare?

Pamantul este o valoare inextensibila, in consecinta social democratii din Ardeal, si nu numai, convietuiesc, de foarte mult timp, cu populatia de nationalitate maghiara si o vor face inca mult timp de acum incolo.

In acest caz, nu putem discuta in termeni de pierdere si castig. In cei 1.000 de ani ai asa-zisului razboi al romanilor cu maghiarii, au existat conflicte, unele chiar grave, dar intotdeauna oamenii, dar si responsabilii politici au ales pacea si buna convietuire. Asa incat negocierea si cautarea continua a bunei intelegeri sunt cele pe care trebuie sa le cautam deopotriva in relatiile interumane, dar cu precadere in cele politice.

Oricum, sunt de acord ca aceasta problema trebuie sa fie privita cu mare atentie si decidentii nostri sa ii acorde o insemnatate speciala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ion Rus PSD, #candidatura Ponta, #rupere USL, #refacere USL , #PSD