Editorial: Cheia e la medici

Autor:
Luni, 09 Februarie 2009, ora 08:49
2888 citiri
Editorial: Cheia e la medici

Cand a afirmat Ioan Rus, proaspat uns ministru de Interne, ca o societate are gradul de securitate pe care este in stare sa si-l cumpere, opinia publica l-a acuzat de cinism.

Statul, ca d-aia era stat, trebuia sa-si lege petic de petic si sa gaseasca resurse astfel incat oamenii sa mearga linistiti pe strada si dupa ora 22, deci asemenea consideratii erau demne de mila.

Intre timp ne-am desteptat, am inteles ce-a vrut omul sa spuna, si am auzit recent aceeasi judecata din gura unui medic. Iar daca aprecierile lui Rus erau niste constatari, abia acum este vorba de cinism.

Auzim de o vesnicie ca sistemul medical nu poate fi mai bun decat societatea in ansamblul ei, ca nu poti pretinde de la niste oameni care isi socotesc viata de la o leafa la alta sa intre in sala si sa se intrupeze in alta fiinta, dezbarati de angoase si de amintirea inghesuieli din troleu.

Asa este. Dar adaug: in momentul cand au imbracat halatul alb, oamenii stiau in ce sistem intra. Numai ca medicina s-a transformat intr-o ocazie de-a ajunge la un statut unde o casa cu sase camere si doua livinguri, plus o masina smechera sunt incununarea capacitatii profesionale. Iar cei care n-au ajuns sa le aiba sunt socotiti incompetenti.

Daca este medicina atat de prost platita, ale cui sunt vilele de la munte si automobilele lucioase din curtea clinicii? Cunoasteti multi medici de familie care sa nu plece in concediu in niste insule?

Sunt de acord, am dus problema la extreme si m-am oprit la cercul vicios.

Omul care ma repara nu trebuie sa aiba grija zilei de maine. Dar in cazurile prezentate in aceste zile la televizor nu este vorba despre saracie. Ci despre indolenta.

Medicilor din a caror vina mor oameni nu le lipseste algocalminul si nu au acasa sase copii care mor de foame. Ci sunt prizonierii impresiilor, atunci cand nu sunt prost pregatiti. Sunt mii de doctori in tara asta carora nu le mor pacientii pe targa, si reusesc, in ciuda acelorasi probleme, sa-i trimita acasa vindecati. Sau cel putin vii.

Deci ideea ca nu poti pretinde unui tip chinuit sa-si lase problemele la intrarea in spital, chiar daca e valabila, nu are nicio legatura cu speta.

Inseamna ca rezolvarea, punctual, nu neaparat legata de buget, se afla in alta parte. In mana Colegiului Medicilor, de pilda. Nu am auzit pe nimeni ca ameninta cu greva deoarece incompetentii nu pot fi dati afara din sistem. Si chiar daca legea e proasta, si se refera la timpii de dupa o posibila culpa medicala, n-am aflat c-ar exista initiative privind modificarea ei in sensul verificarii capacitatii profesionale.

Asa ca, inainte sa se vaite barosanii in halate albe, sa puna mana sa se uite printre ei si sa mearga inca o data la examen. Iar daca vor putea baga mana in foc ca toate intamplarile in urma carora mor oameni sunt o consecinta a saraciei, am sa recunosc si eu ca sunt un dobitoc.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#medici saraci, #mort spital , #stiri Ioan Rus