Rus si Dancu nu mai vor in Parlament

Marti, 05 August 2008, ora 13:08

   

Rus si Dancu nu mai vor in Parlament
Fostii vicepresedinti ai PSD Ioan Rus si Vasile Dancu au anuntat ca nu mai candideaza la alegerile parlamentare, nici din partea social-democratilor, nici din partea altui partid, dupa ce organizatia clujeana le-a cerut acest lucru prin vocea presedinelui Vasile Soporan.

Printre motivele pentru care cei doi nu vor candida se numara faptul ca partidul a uitat de proiectul de reforma asumat in 2005 si ca cei din conducerea centrala dau impresia ca nu mai au nevoie de ei, transmite NewsIn.

"Multumim colegilor si prietenilor nostri de la organizatia judeteana Cluj pentru propunerile de a candida la generale pe listele PSD. Dorinta lor a fost exprimata pe toate caile: amical, public, oficial si este destul de greu sa spui NU. Raspunsul nostru este totusi negativ si are cateva argumente, relevante cel putin pentru noi.

Niciunul din motivele pentru care nu putem raspunde acestei solicitari nu este generat de relatia noastra cu organizatia judeteana Cluj. Dimpotriva, organizatia PSD Cluj va avea tot sprijinul nostru si va beneficia de efortul nostru atata timp cat ramane o echipa solidara, deschisa spre idei noi si modernizare si nu ceda tentatiei servilismului in fata obsesiilor centraliste", se arata intr-un comunicat de presa de marti semnat de Rus si Dancu.

Din punctul celor doi de vedere exista sase motive pentru care nu pot candida la alegerile prlamentare, primul dintre ele fiind acela al consecventei.

"O chestiune de consecventa. Nu poti sa dezaprobi anumite practici politice in numele unor principii si apoi, fara sa se fi schimbat ceva esential, sa uiti de respectivele principii in perspectiva unor presupuse beneficii personale", se mai arata in documentul citat, care continua cu argumentul numarul doi, referitor la principiile din "Reforma profunda a PSD", document adoptat de lideri ai organizatiilor din Transilvania in 2005.

"Comparatia cu ceea ce se intampla astazi in cadrul partidului nostru ne conduce la concluzia ca nu putem sa ne dezicem de acele principii, folosite de unii poate doar ca trepte pentru ascensiunea politica", se arata in comunicat.

Rus si Dancu mai considera ca, daca nu vor candida ei, se ofera ocazia tinerilor din partid sa fie promovati si sa "duca mai departe proiectul modernizarii politice, daca il va pastra ca prioritate".

Cei doi fosti vicelideri de partid considera ca nu pot candida "pe lista de partid", deoarece acest lucru ar insemna sa nu isi poata exprima "o serie de proiecte sau idei pe care partidul le elimina strategic din discurs" sau le trece sub tacere.

Printre aceste idei se numara "tema dezechilibrelor intre regiuni de dezvoltare si gasirea unor solutii durabile pe termen lung si a unor programe de coeziune nationala; tema unei descentralizari consistente si cautarii unor noi echilibre institutionale intre stat si colectivitatile locale; tema modernizarii administratiei si reformei statului".

Ioan Rus si Vasile Dancu sustin ca "pe listele de partid" ei nu mai pot reprezenta "comunitatea clujeana si Transilvania, fara a intra din nou in conflict cu conducerea centrala a partidului".
"In general, proiectele partidului nostru cauta o legitimare abstracta, generica, si o pozitionare politica ce nu tine cont de specificul zonal sau regional", mai sustin cei doi.

"Nu in ultimul rand, conducerea centrala a partidului a demonstrat ca nu are nevoie de contributiile noastre. Nu renuntam la ideile noastre si nici la credinta ca social-democratia de factura vest europeana va furniza solutii pentru Romania si pentru a readuce partidul pe calea reformei si transformarii lui in partid de factura europeana. Nu vom candida pe listele niciunui partid politic", se mai arata in comunicatul de presa de marti semnat de Ioan Rus si Vasile Dancu.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1150 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
koko51955
rank 5
Chestiune de onoare
Acesti domni, au, chiar,o politica pe care romania nu a cunoscut-o, inca.Ar fi fost bine, daca astfel, ar fi gandit toti politicienii, ptr ca, in primul rand,sa fie pus interesul cetatenilor. Daca ar avea si o doza de accept a democratiei,asa cum este vazuta in Europa, as fi spus ca, intr-adevar, acest partid va fi cel mai tare, in conceptia celor doi: Dancu si Ioan Rus.Cum insa, avem nevoie de fapte si nu de vorbe, asteptam mobilizarea celor ce vor face, cu adevarat, ceva.Cred, totusi, ca mai dureaza, cel putin 4 ani,pana la o realizare a ceia ce acesti lideri propun acum.Pana atunci, PD-L, ramane singura formatiune credibila, datarita d-lui Basescu.
Sampalean
rank 1
Romania cu R mare
Domnule koko51955 , Romania se scrie cu R mare .
Iar protejatii dumitale au fost mari demnitari in statul roman .
Cand nu au mai fost la ciolan , au devenit brusc regionalisti , separatisti si asa mai departe.
Iar daca privim mult , mult inapoi , inainte de 89 ce ea ce vedem in CV-urile lor e chiar urat. Servus .
ioan, ardelean
rank 1
Domnule Sampalean
Stimate domnule Sampalean, cred ca faceti confuzii majore intre regionalist, separatist si adept al proiectelor de descentralizare. Domnii Dancu si Rus sunt oameni care au trecut prin adminstratia centrala, si ce? sunt singurii? Nu sunt singurii oameni care au facut parte dintr-un guvern, sunt insa singurii, dupa stiinta mea, care spun ca modul in care se face politica si administratie trebuie reformat.
Cat despre cv-uri, te rugam sa ne spui care sunt grozaviile pe care le stii dumneata! numa bine si servus!
Victor Pitigoi
rank 5
S-AU SUPARAT
I-am stimat mult si ii stimez si azi pe cei "de la Cluj", cel putin pentru faptul ca ei au reusit sa taie craca de sub mos Iliesc, chiar daca, in loc, l-au asezat pe junele Geoana.
Inteleg deasemeni framantarile d-lor si faptul ca nu se abat de la principii.
Dar nu-i inteleg atunci cand lasa sa se fac ca s-au suparat ca vacarul pe sat.
dan
rank 1
Pai..
Sa stiti ca nu plinge nimeni ca nu mai candidati. S-a vazut ce ati facut la alegrile locale.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor