Despre Ioan Talpes

Ioan Talpes este om politic, doctor in istorie, general in rezerva si fost membru PCR. In perioadele  1990 - 1992 si 2000 - 2004 a fost sef al Administratiei Prezidentiale a sefului statului de atunci, Ion Iliescu.

Nascut la 24 august 1944, in comuna Toplet, din judetul Caras-Severin, Talpes este casatorit de peste 40 de ani si are un fiu, Ioan Codru. Sotia sa, absolventa a Facultatii de Filologie, a lucrat ca bibliograf, intai la Biblioteca Academiei Romane, iar apoi la Biblioteca Ministerului Apararii Nationale.

Talpes a mai fost ambasador al Romaniei la Sofia si sef al Serviciului de Informatii Externe.

A candidat la alegerile din noiembrie 2008 la un post de senator de Bucuresti din partea PD-L, dar nu a reusit sa intre in Parlament.

La 28 noiembrie 2002, generalul de corp de armata (r) Ioan Talpes a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" in grad de Mare Ofiter (cu insemne pentru militari).

Studii

Din 1997 este general locotenent in rezerva

In  1980 a absolvit Scoala de Ofiteri activi "Nicolae Balcescu", Sibiu

Din 1980 este doctor in Istorie, titlu obtinut cu teza "Diplomatie si aparare"

In 1970 a absolvit Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie

Activitate profesionala si politica

In noiembrie  2008 a candidat pe listele PD-L la colegiul 7, Senat, Bucuresti, dar a pierdut

Din ianuarie 2007 pana in octombrie 2008 este presedinte al Uniunii Populare Social Crestine, inregistrata prin hotarare definitiva in Registrul Partidelor Politice din Romania

In iulie 2006 a lansat Grupul de Initiativa pentru formarea Uniunii Populare Social Crestine

In perioada 2004 – 2008 a fost senator  de Caras Severin, ales pe listele PSD, partid din care a demisionat in 2005 ramanand senator independent

In perioada decembrie 2004 - aprilie 2005 a fost presedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala a Senatului Romaniei, functie la care renunta odata cu plecarea din PSD

In perioada septembrie 2004 - aprilie 2005 a fost membru PSD

In perioada  martie 2004 - decembrie 2004 a fost viceprim-ministru pentru Coordonarea Activitatilor pentru Integrare Europeana, Aparare Nationala si Justitie

In perioada decembrie 2000 - martie 2004 a fost consilier Prezidential (cu rang de ministru), sef al Administratiei Prezidentiale si al Departamentului Securitatii Nationale, membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

In perioada  ianuarie 1999 - decembrie 2000 a fost consilier personal al lui Ion Iliescu, pe atunci presedintele PDSR

In perioada  1997 - noiembrie 1998 a fost ambasador al Romaniei la Sofia, post din care a demisionat

In perioada 1992 - iulie 1997 a fost director (cu rang de ministru) al Serviciului de Informatii Externe, functie din care a demisionat

In perioada  1990 - 1992 a fost consilier Prezidential (cu rang de ministru) la Presedintia Romaniei, pe probleme de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala

In perioada  martie - iulie 1990 a fost director, ales prin vot secret de catre personalul Editurii Militare

In perioada  1988 - martie 1990 a fost redactor sef la Editura Militara

Intre 1985 si 1988 a fost sef de redactie la Editura Militara

In perioada 1980 – 1985 a fost cercetator stiintific principal gradul II

In perioada  1978-1980 a fost cercetator stiintific principal gradul III

In perioada  1973 -1978 a fost cercetator stiintific

Intre  1970 si 1985, la absolvirea Facultatiide Istorie a fost repartizat la Centrul de Studii si Cercetari de Istorie si Teorie Militara - Bucuresti, Ministerul Apararii Nationale, si i s-a conferit gradul de locotenent in armata si stagiar.

Copilaria si tineretea

Talpes si-a facut studiile primare in Toplet. Cu doua mici exceptii, cum scrie el pe site-ul personal.

“Prima exceptie, ce ar putea parea destul de amuzanta acum, a fost liceul de... coregrafie din Cluj, unde, prin vointa extraordinara a mamei, am ajuns in clasa a patra. Evident ca, numai dupa o saptamana, mi-am dat seama ca nu eram facut pentru asa ceva, pentru ca nu ma incadram deloc in tipologiile pe care le-am regasit la liceul de coregrafie si am continuat in restul acelui an sa particip doar la cursuri, fiind absolvit de "calvarul dansului".

  Dupa ce s-a impacat si mama cu gandul ca nu voi putea fi un balerin de succes am fost transferat la Timisoara, unde am facut clasa a cincea, intr-un oras sarac, marcat inca de amprentele razboiului. In capitala Banatului am petrecut doar un singur an, pentru ca din clasa a sasea sa ma intorc la Toplet”.

Ioan Talpes a absolvit Liceul "Traian Lalescu"din Orsova si a fost admis la Institutul de Marina din Constanta. Insa a abandonat repede cursurile.

A fost incorporat apoi in armata, fiind repartizat la un "regiment special", la Zalau, unde erau adusi cei care aveau probleme cu disciplina sau cu respectarea unor reguli militare.

In 1965 a dat examen la Facultatea de Istorie de la Cluj, unde a fost admis. Primii trei ani i-a urmat in Cluj, iar in anul al patrulea s-a transferat la Bucuresti.

Din anul 1968 pana in 1989, Talpes a fost membru al PCR

Consilierul lui Iliescu

Ioan Talpes a fost consilierul lui Ion Iliescu in mai multe randuri.

Mai intai, timp de doi ani, in perioada 1 iulie 1990 - 9 aprilie 1992, a fost consilier prezidential, cu rang de prim-adjunct al ministrului, in cadrul Departamentului de analiza politica al Presedintiei Romaniei, la Directia pentru probleme militare si ordine publica.

Apoi, in perioada ianuarie 1999 - decembrie 2000, a fost consilier personal al presedintelui PDSR, Ion Iliescu.

Dupa ce Iliescu a redevenit presedintele Romaniei, Talpes a fost numit in functia de consilier prezidential, sef al Departamentului Securitatii Nationale, sef al Administratiei Prezidentiale.

Despre Ion Iliescu, Talpes crede ca este “politicianul fundamental pentru Romania dupa 1989, personalitate care, intr-o stare de gratie a cerului, a avut sansa sa actioneze, cu succes, pentru a asigura continuitatea conceptului national si geografic statal romanesc, intr-un moment in care majoritatea romanilor nu au inteles despre ce era vorba”.

Director SIE

In perioada 9 aprilie 1992 – 31 iulie 1997, Ioan Talpes a indeplinit functia de director al Servicului de Informatii Externe (SIE), cu rang de ministru, inlocuindu-l in aceasta functie pe generalul Mihai Caraman.

A fost numit la conducerea Serviciului de Informatii Externe cu misiunea de a realiza reforma democratica a serviciilor de informatii din Romania si de a asigura legaturile cu serviciile de informatii din tarile membre NATO.

In continuare, a desfasurat o activitate sustinuta pentru integrarea Romaniei in NATO. Concomitent, a fost insarcinat de Presedintele Romaniei pentru coordonarea si desfasurarea de actiuni in vederea integrarii tarii in Uniunea Europeana, iar odata cu nominalizarea ca ministru de stat, a condus personal actiunile de integrare in UE.

A fost inaintat la gradul de general-locotenent (cu 2 stele) la 28 noiembrie 1994.

Talpes a demisionat din aceasta functie la 25 iulie 1997, fiind trecut in rezerva cu gradul de general de corp de armata (cu 3 stele) incepand cu data de 1 octombrie 1997. 

Despre experienta sa in fruntea SIE, Talpes considera ca a avut “onoarea si responsabilitatea de a conduce o echipa de profesionisti intr-un moment incredibil de dur pentru Romania, cu nevoia unor profunde schimbari.

Toate, intr-o perioada cand trecutul apropiat ne limita tuturor sansa de a fi noi insine, osciland intre ce am fost si ce trebuia sa fim. Unii, din pacate, si-au schimbat doar parul, nu si naravul, foarte multi naravindu-se la jaf, slujirea patriei fiind doar prilejul de a-si promova cupiditatea. In conditii de dezinformare atroce, supus unor presiuni externe si interne incredibile, am reusit sa stabilesc relatii de incredere si colaborare cu toate statele importante ale NATO, in anul 1997 Romania incepand sa fie tratata ca un viitor aliat”.

Ambasador

Intre 12 noiembrie 1997 si 9 decembrie 1998, Ioan Talpes a fost ambasador al Romaniei in Bulgaria, de unde a plecat prin demisie. Presedintele Bulgariei i-a conferit Ordinul Stara Planina gradul I cu diamante, cea mai inalta distinctie a statului vecin, acordata pentru prima data unui ambasador strain.

Demisia din PSD

Ioan Talpes a demisionat din PSD, in mai 2005, ca urmare a modului in care fostul lider al partidului, Ion Iliescu, era tratat de colegi.

  "Aceasta decizie mi-a fost impusa de comportamentul colegilor de partid vizavi de situatia in care se afla presedintele Ion Iliescu. Comportamentul unora dintre ei i-au creat situatii mai mult decat inconfortabile, iar daca domnul Iliescu are o slabiciune, este aceea a sentimentalismului.

  Este deosebit de sentimental si, categoric, sufera in situatii de nedreptate", a declarat atunci Talpes, refuzand sa-i nominalizeze pe cei care l-au suparat pe Iliescu.

Lansarea UPSC

Ioan Talpes a lansat in octombrie 2006, la Palatul Parlamentului, Uniunea Populara Social Crestina (UPSC).

  Uniunea, de orientare crestin-democrata, dar si cu o componenta sociala, se pronunta impotriva "tuturor formelor de clientela politica", angajandu-se sa promoveze in toate structurile administrative, numai oameni care se justifica prin proiecte competente, "care sa simta omul, sa poata sa coboare la nivelul sau".

  Potrivit lui Talpes, initiativa de formare a UPSC a venit in conditiile accentuarii ineficientei sistemului politic actual in stabilirea prioritatilor Romaniei, in promovarea si concretizarea solutiilor de depasire a situatiei de inapoiere si blocaj, deciziile politice nefiind generate, in opinia sa, de viziuni doctrinare clare.

Din ianuarie 2007 pana in octombrie 2008 este presedinte al Uniunii Populare Social Crestine.

Ofiter de Securitate?

Liderul PIN Cozmin Gusa l-a acuzat, in 2006, pe Ioan Talpes, ca a fost ofiter activ al Securitatii.

  Presedintele Partidului Initiativa Nationala a spus ca Ioan Talpes a fost un apropiat al familiei Ceausescu, care nu a facut nimic in ceea ce priveste deconspirarea dosarelor si care ar fi fost ofiter activ al Securitatii, ramas in solda actualelor servicii.

  Gusa a spus ca Ioan Talpes a facut si continua sa jocurile intregului sistem format din fostii securisti, aparandu-l.

  Gusa a facut apel la societatea civila si mass-media din Romania ca sa amendeze faptele fostului director SIE.

  In replica, Ioan Talpes a spus ca declaratia lui Cozmin Gusa "este o aberatie ca multe altele pe care acesta le-a facut, care il caracterizeaza pe presedintele PIN".

Activitate stiintifica

Ca istoric si profesor universitar, Ioan Talpes a desfasurat o larga activitate in domeniul cercetarii si predarii istoriei Romaniei, cu precadere pe probleme ale politicii externe si militare.

A publicat peste 60 de articole si studii in reviste de specialitate si a fost autor si coautor al unor importante lucrari si monografii:

- Diplomatie si aparare. Editura Stiintifica, Bucuresti 1988.

- Istoria militara a poporului roman, Editura Militara, 6 vol.

- Romania in anii primului razboi mondial, Editura Militara, 2 vol.

- Romania in anii celui de-al doilea razboi mondial, Editura Militara, 3 vol.

Link-uri utile:

Ioan Talpes
Ioan Talpes

Data nasterii: 24 septembrie 1944

Cariera:  - sef SIE, ambasador, consilier prezidential

Evenimente importante:  - a demisionat din PSD in 2005

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ioan Talpes, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.