Ioan Talpes, fost sef SIE: In 13 iunie 1990 s-a incercat o lovitura de stat, sustinuta de Franta

Joi, 14 Iunie 2012, ora 11:42
16246 citiri
Ioan Talpes, fost sef SIE: In 13 iunie 1990 s-a incercat o lovitura de stat, sustinuta de Franta
Foto: EVZ

Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Ioan Talpes, a declarat, miercuri, ca violentele din 13 iunie 1990 au fost provocate de agenti ai unor state straine, cu precadere Franta. Acestia urmareau rasturnarea guvernului si numirea lui Radu Campeanu ca prim-ministru.

Conform lui Ioan Talpes, Franta era nemultumita de structura puterii din Romania.

"In 13 iunie a fost o lovitura care urmarea sa sisteze ce s-a decis la 20 mai (data alegerilor din 1990 - n.r.). Printre cei care au declansat violentele au fost agenti ai altor state, cum ar fi francezi, care doreau o alta formula de guvernare. S-au amestecat si rusii, dar nu prea tare, iar unguri au fost cu certitudine. In schimb, americanii n-au avut nimic de a face cu ce s-a intamplat", a dezvaluit Talpes, in premiera, in emisiunea Turnul de Veghe de pe Giga TV.

"In 10 iunie 1990, pe cand eram consilier al ministrului Apararii, a venit la noi un cetatean francez, care ne-a cerut sa-i inchiriem doua elicoptere pentru ziua de 13 iunie, intre orele 12 si 20. El zicea ca vrea sa faca un film despre revolutie, sa filmeze traseul demonstrantilor. Am zis sa-i dam, dupa care m-am uitat pe geam si am vazut teii infloriti, tot Bucurestiul era inflorit. Dupa care m-am gandit, ce reconstituire vrea sa faca asta, ce filmeaza asta, doar revolutia a avut loc in decembrie, iar acum e plin de flori!", a povestit Ioan Talpes.

Fostul sef al SIE a sustinut ca lovitura de stat pusa la cale in 13 iunie 1990 urmarea sa-l instaleze ca prim-ministru pe Radu Campeanu, la acea data presedinte al PNL, in locul lui Petre Roman.

"Francezii doreau o alta formula de guvern. S-a dorit ca Radu Campeanu sa fie prim-ministru. Exista inregistrari!", a subliniat Talpes.

Ioan Talpes a mai lasat de inteles ca presedintele de atunci, Ion Iliescu, nu a avut nicio implicare in violente si ca era depasit de situatie. "Iliescu era intr-un birou, nu avea nicio autoritate. La acea data, Romania nu avea nicio institutie functionala", a sustinut Talpes.

Cu toate acestea, Ioan Talpes a declarat ca stie cu precizie cine s-a aflat in corturile din Piata Universitatii, insa a refuzat sa dea detalii. "Cei din corturi au fost eroi, de ce nu apar acum, de ce nu vin la televizor?", a spus el, ironic.

Fostul sef al SIE s-a aratat convins ca detaliile despre ce s-a intamplat in 13-15 iunie 1990 se vor afla abia peste 50 de ani. "Vom afla adevarul cand se vor deschide arhivele. Acolo se vorbeste despre actiuni speciale. Insa, nu din arhivele noastre, care au fost distruse, ci din ale altora".

In dimineata zilei de 13 iunie 1990, fortele de politie au intrat cu brutalitate in Piata Universitatii, lovind si arestand protestatarii aflati in corturi. In sprijinul organelor de ordine au venit a doua zi si zeci de mii de mineri, la apelul presedintelui Ion Iliescu. Conform datelor oficiale, in urma violentelor din 13-15 iunie 1990 au fost ucise sase persoane, iar alte 746 au fost ranite. Istoricul Andrei Pippidi a comparat 14-15 iunie 1990 cu "Noaptea de cristal" din Germania nazista.

La doua saptamani de la evenimente, Ioan Talpes a fost numit consilier al presedintelui Ion Iliescu pentru probleme militare si de ordine publica. Apoi, a fost director al SIE, din 1992 si pana in 1997. Dupa ce Ion Iliescu a prins un nou mandat de presedinte, in anul 2000, Ioan Talpes a revenit in administratia prezidentiala, fiind pana in 2004 sef al Departamentului Securitatii Nationale. Ioan Talpes s-a inscris in 2004 in PSD si a devenit senator, iar in 2006 a infiintat Uniunea Populara Social Crestina.

Citește și:
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Tudor Chirilă a reacționat dur luni, 26 septembrie, după răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la acuzațiile de plagiat. După ce jurnalista Emilia Șercan a făcut public...
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...