Marius Oprea, audiat la DNA in legatura cu plangerea impotriva lui Ioan Talpes

Vineri, 30 Noiembrie 2007, ora 15:19
1406 citiri
Marius Oprea, audiat la DNA in legatura cu plangerea impotriva lui Ioan Talpes

Consilierul premierului Tariceanu, Marius Oprea, s-a prezentat vineri la DNA si a declarat ca a fost audiat in dosarul in care l-a acuzat pe fostul consilier prezidential Ioan Talpes in legatura cu un contract de furnizare de rachete sol-aer Iranului, tara aflata sub embargo NATO, anunta NeswIn.

Potrivit lui Oprea, dosarul a fost declinat de Sectia Parchetelor Militare din Parchetul General catre DNA dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca civilii nu mai pot fi anchetati de militari.

Consilierul premierului Tariceanu, Marius Oprea, a depus in 31 octombrie, la Parchetul Militar, copii ale unui contract incheiat in 1994, prin care Guvernul roman se angaja sa furnizeze Iranului rachete sol-aer si sa asigure instruirea ofiterilor care urmau sa le foloseasca, desi Iranul era sub embargo NATO.

Copiile pe care istoricul Marius Oprea le-a predat generalului Dan Voinea, seful interimar al parchetelor militare, au fost facute dupa contractul incheiat de Romtehnica, in mai 1994, si dupa actele aditionale existente la acest contract. Marius Oprea a declarat pentru agentia NewsIn ca acest contract s-a derulat pana la capat.

Marius Oprea declara la acea data ca a avut acces la respectivele copii in anul 2000, in calitate de consilier al fostului presedinte Emil Constantinescu, dar nu a spus nimic, pana acum, intrucat potrivit legii, ar fi fost obligat sa pastreze tacerea timp de cinci ani de la plecarea din functie.

Ioan Talpes a depus si el la Parchetul General, in 14 noiembrie, prin avocat, plangerea penala in care-l acuza pe Oprea de favorizarea infractorului si de omisiunea de a incunostinta organele judiciare in legatura cu posibila vanzare a unor rachete sol-aer catre Iran, in perioada in care aceasta tara se afla sub embargo NATO.

Dar, explica Ioan Talpes, in plangerea depusa la Parchetul General, singura interdictie impusa fostului consilier prezidential Marius Oprea, actualmente consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, se referea la mediatizarea informatiilor secrete aflate in perioada exercitarii functiei.

Astfel, Oprea nu avea voie sa faca publice informatiile cu caracter secret aflate in timpul slujbei de la Cotroceni, dar era obligat, ca orice alt cetatean, sa sesizeze organele de cercetare in legatura cu aceste ilegalitati care ar fi fost savarsite in anii 1994 - 1995.

Ioan Talpes mai cere procurorilor sa afle daca documentele respective sunt reale, "precum si legalitatea modului in care domnul Marius Oprea a intrat in posesia acestora, le-a fotocopiat si, in cele din urma, si le-a insusit".

Plangerea este adresata direct Codrutei Kovesi, in calitate de procuror general al Romaniei, careia ii cere ca institutia pe care o conduce sa verifice "conditiile de legalitate in care domnul Marius Oprea a copiat un document strict secret, a pastrat copia timp de sase ani, perioada in care, timp de patru ani, nu a detinut nici o functie publica".

Citeste si:
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
George Simion crede că Diana Şoşoacă ar putea candida la alegerile prezidenţiale. George Simion a fost întrebat duminică, 26 septembrie, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima...
Liderul AUR: "Nu m-am vaccinat şi nu mă voi vaccina. 70% dintre români, care nu au vrut să se vaccineze, nu sunt nişte idioţi total"
Liderul AUR: "Nu m-am vaccinat şi nu mă voi vaccina. 70% dintre români, care nu au vrut să se vaccineze, nu sunt nişte idioţi total"
Co-preşedintele AUR, George Simion, susţine că nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, menţionând că cei 70% dintre români care nu au făcut-o nu sunt “nişte idioţi total şi nişte...
Sursa: Ziare.com